e-news.cz - kurzy
Reklama

Kotlíkové dotace s argumenty lobbistů a ekologických aktivistů

16.03.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kotlíkové dotace s argumenty lobbistů a ekologických aktivistů

Nebude uhlí. Trendem jsou tepelná čerpadla a kotle na biomasu. Podporujme plyn.

Takové argumenty padaly, když se schvalovala druhá výzva kotlíkových dotací. Zejména od lobbistů teplárenského sdružení, kterým roli užitečných idiotů sehráli ekologičtí aktivisté. Kdy například také prosadili větší podporu na tu „jejich biomasu“ než pro kombinované kotle. Což je nonsens, protože oba typy těchto kotlů spadají pod nejpřísnější emisní třídu, tzv. Ekodesign, a tudíž jsou jimi produkované emise na stejné úrovni. To není nic jiného než technologický rasismus, biomasa je dobrá, uhlí je špatné. Jen pocit. Pokud tedy nebudeme klouzat po povrchu a podíváme se na všechny argumenty kriticky, vyjde poněkud jiný obraz. Daleko více se blížící realitě českých domácností.
Tepelná čerpadla jsou zdaleka nejdražší investice do vytápění rodinného domu. Pohybuje se okolo čtvrt milionu korun. Přičemž maximální částka dotace je sto dvacet tisíc. Investice se samozřejmě vrátí v podobě úspor při provozu. Ovšem to má tři ale. Prvním je absolutní částka. Možná v Praze a středních Čechách si může rodina dovolit více než stotisícový úvěr a ten pak postupně splácet, ovšem v severních Čechách nebo na severní Moravě lidé nedosahují takových příjmů, aby jim byla banka schopna půjčit. Další věcí je, že lidé u nás, zvláště pak na venkově, ještě nejsou mentálně připraveni na tak progresivní technologie. Jít z uhelného kotle do tepelného čerpadla je skok asi jako přesednout si z žigulíka do nějakého SUV. A v neposlední řadě jsou to ty úspory při provozu. Zde je nutno zmínit, že při mrazech, jaké byly letos, se tepelné čerpadlo začne chovat jako elektrokotel. Tedy, topíte elektřinou, vyráběnou z větší části v uhelné elektrárně. To není zrovna ekologické, o účtech domácnosti za elektřinu ani nemluvě.
Nebude uhlí. Také zaznívalo. Prý sotva postačí pro teplárny. Samozřejmě přizvukovali plynaři… Uhlí ale bude, vláda prolomila těžební limity. Nadto uhlí pro teplárenství je jiný typ uhlí než to pro domácnosti. Zde si také připomeňme, že 95 % plynu získáváme z Ruska, respektive i z Norska, i to je ale ruský plyn. Z hlediska energetické bezpečnosti a nižší míry závislosti jsou pro nás uhlí a dřevo národní strategické suroviny. Dokud je máme, měli bychom je využívat. Pikantní pak na tom celém je, že Evropská unie na jedné straně trvá na sankcích proti Rusku, ovšem na druhé straně v členských státech podporuje dotacemi technologie na plyn. Zároveň připomeňme zelený experiment v Německu a Rakousku, od kterého obě země postupně ustupují a vracejí se k tradičním modelům vytápění rodinných domů. Energetika prostě není odvětví, které by sneslo revoluci. Nakonec, podobný projekt už jsme tady měli. Kdysi jednou vláda vyhlásila, že bude podporovat topení elektřinou, a rozdávala dotace na přímotopy. Pak došlo k deregulaci elektřiny, a nejeden majitel rodinného domu, který vyslyšel tuto zelenou výzvu vlády, zešedivěl při prvním ročním vyúčtování. To jen tak na okraj.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama