e-news.cz - kurzy
Reklama

Čeští milionáři nejvíce investují do nemovitostí a startupů

01.06.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Čeští milionáři nejvíce investují do nemovitostí a startupů

Pro české dolarové milionáře jsou díky nejvyššímu zhodnocení atraktivní investice do stavebních pozemků, rezidenčních nemovitostí nebo startupových firem.

Obliba investic do zemědělské půdy nebo nákupu jiných firem u bohatých Čechů klesá. S informacemi přišla na základě svého průzkumu J&T Banka. Toho se účastnily téměř dvě stovky osob, které disponují majetkem o hodnotě minimálně milion dolarů. Podle odhadů je v Česku asi osmadvacet tisíc dolarových milionářů.
V minulém roce preferovalo nejvíce českých dolarových milionářů investice do zemědělské půdy, a to 41 procent z nich. Letos však těmto investicím věří jen 28 procent respondentů, což je nejméně za posledních pět let. Důvodem poklesu zájmu je podle bohatých českých investorů razantní zvýšení cen zemědělské půdy kvůli jejímu skupování velkými společnostmi a dalšími multimilionáři. Objevila se také obava z možné novely zákona o zemědělské půdě, jež by umožnila předkupní právo půdy pro zemědělce, kteří na půdě pracují.
V současné době jsou pro české dolarové milionáře nejatraktivnější investicí nemovitosti. Někteří z nich se sice zmínili o možném přehřátí trhu, nicméně většina je přesvědčena, že hodnota nemovitostí, zejména bytů a kanceláří ve vybraných lokalitách v Praze, ještě nedosáhla svého maxima. Dlouhodobě ideální příležitost vidí investoři v oblasti startupů, tedy v rychle se rozvíjejících nově vzniklých firmách. Zhruba 37 procent dotazovaných milionářů uvedlo, že do startupů investují. Do technologických inovací nebo výzkumu investuje 29 procent českých dolarových milionářů.
Absolutní většina českých milionářů nabyla svůj majetek rozvojem podnikání
Průměrný český dolarový milionář je vysokoškolsky vzdělaný člověk ve věku mezi 52 a 53 lety vlastnící firmu a podíl jeho zahraničních investic činí v průměru 15 procent. Převážná většina českých milionářů nabyla majetek dlouhodobým rozvojem svého podnikání, nepřišli k němu dědictvím nebo v rámci restitucí. Typický milionář nastartoval své podnikání vlastním přičiněním v 90. letech minulého století a na rozdíl od častých případů z vyspělého světa mu nepomohlo dědictví nebo výraznější majetek rodičů.
Dolaroví milionáři jsou v České republice s velkou převahou muži, a to v 86 procentech. Obdobný trend lze sledovat i jinde ve světě. Hlavním zdrojem majetku českých a slovenských milionářů je v 82 procentech podnikatelská činnost či práce pro zaměstnavatele. Dvě procenta z nich získala majetek formou dědictví, prostřednictvím restitucí nebo výhry, kombinací práce a dědictví přišlo ke svému majetku 16 procent z nich.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama