Apogeo
Reklama

Jak zase nesednout na lep aktivistům z Rekonstrukce státu

11.06.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak zase nesednout na lep aktivistům z Rekonstrukce státu

Recenze novely zákona č. 340/2015 Sb., o registru smluv (sněmovní tisk 1124).

Hodnocení Ekonomického magazínu: 80 %
Autoři: Radek Vondráček, Roman Sklenák, Jiří Mihola, Pavel Kováčik, Zbyněk Stanjura, Marek Černoch
Stanovisko vlády: Podpora
Datum předložení: Květen 2017
V registru smluv jde stručně řečeno o toto: všechny státní a veřejné instituce, obce i kraje, právnické osoby, v nichž má většinovou majetkovou účast stát nebo územní samosprávný celek, a další instituce v zákoně uvedené, mají povinnost zveřejňovat nově uzavírané smlouvy s plněním nad 50 tisíc. Povinnost zveřejňovat už platí od 1. 7. 2016, ale teprve od 1. 7. 2017 bude zveřejnění v registru smluv podmínkou účinnosti těchto smluv. To znamená, že pokud ji povinná osoba nezveřejnění nebo nezveřejní v předepsaném rozsahu, nebude smlouva od počátku účinná.
Přijetím tohoto zákona politické strany splnily slib daný před volbami iniciativě Rekonstrukce státu. Potíž podobných slibů je, že slibujete podpořit něco pouze podle názvu, a nikoli obsahu, který je znám jen v matných obrysech. Skutečný svět ale není Ekvestrie růžových poníků, kde k úspěchu stačí dobré úmysly. Jako první si to uvědomila skupina lidoveckých poslanců, když v lednu 2016, ještě před nabytím účinnosti zákona, podala návrh novely, jejímž cílem bylo vyloučit z povinných osob státní podniky, čímž měli na mysli Budvar.
Argumentem bylo, že pokud bude Budějovický Budvar zveřejňovat své smlouvy s dodavateli a odběrateli, bude to mít negativní dopady na jeho podnikání. Svlékání před konkurencí, která takovou povinnost nemá, je jako být nahý na pláži, kde jsou všichni v plavkách. Potud jde o správnou úvahu. Proč by ale měl dostat výjimku Budvar, a ne Pivovar Strakonice, který je ve vlastnictví stejnojmenného města? A když se nad tím ještě trochu zamyslíte, neplatí to náhodou pro všechny komerční subjekty, které jsou z nějakého důvodu ve veřejném vlastnictví?
Stalo se, poslanci se zamysleli a výsledkem bylo (mimo jiné) rozšíření výjimek z povinnosti uveřejňovat smlouvy na všechny společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které vykonávají obchodní činnost nebo činnost, která má průmyslovou a obchodní povahu. Podle Rekonstrukce státu tak sněmovna vyprázdnila obsah normy, která bránila plýtvání veřejnými prostředky: nedala přednost zájmu občanů před snahou lobbistů zakrýt finanční toky. Jména „zrádců“ pak byla vláčena bahnem a pranýřována tak úspěšně, že Senát raději zase zákon vrátil do sněmovny s návrhem na vypuštění všech podstatných změn.
Tím se konečně dostávám k dnešnímu návrhu novely zákona, kterou předkládá poslanec Vondráček (ANO) spolu s dalšími poslanci z různých stran. Návrh lze označit za kompromis mezi původním návrhem sněmovny a návrhem Senátu. Nedochází už k vynětí povinných subjektů z předmětného zákona, ale k úpravě režimu zveřejňování u některých smluv nebo vynětí určitých typů smluv. Návrh počítá s tím, že povinné subjekty založené za účelem uspokojování potřeb, které mají průmyslovou nebo obchodní povahu, nemusí zveřejňovat ty smlouvy, které byly uzavřeny v rámci běžného obchodního styku v rozsahu předmětu jejich podnikání. Ven se tak dostanou různé poradenské smlouvy, ale už ne smlouvy s dodavateli a odběrateli.
Totožnou ochranu návrh zajišťuje také u právnických osob založených za účelem výzkumu, vývoje nebo zkušebnictví. Dále návrh zrovnoprávňuje Českou televizi a Český rozhlas s dalšími podnikajícími subjekty ohledně možnosti nezveřejňovat smlouvy uzavřené adhezním způsobem (ber, nebo nech být) a také ohledně možnosti nezveřejnit v metadatech cenu a druhou stranu smlouvy, pokud se jedná o obchodní tajemství. Speciální režim návrh zavádí pro zveřejňování smluv uzavřených za účelem zajištění dodávek léčiv nebo zdravotnických prostředků, jejichž účinnost nebude podmíněna zveřejněním.
Do 1. července 2017, kdy nabude účinnosti ta část zákona o registru smluv, která váže účinnost smlouvy na její správné zveřejnění, zbývá jen pár dní. Sněmovna se proto rozhodla, že zatím nebude hlasovat o původní novele, vrácené Senátem, a pokusí se Vondráčkův návrh prohlasovat už v prvním čtení. I tak se to ale těžko stihne, což kazí výsledný dojem. Nezbývá než popřát poslancům mnoho zdaru a doufat, že příští kandidáti do sněmovny zase nenaletí na vějičku aktivistům, kteří nikdy skutečně nepracovali a o penězích se domnívají, že vznikají psaním projektů.
Mimochodem, povinnost zveřejňovat smlouvy existovala pro zadavatele veřejných zakázek podle tehdejšího zákona o veřejných zakázkách už od 2012. Pravda, bez oné sankce neplatnosti, ale ještě uvidíme, že právě tohle ustanovení může způsobit pořádný zmatek a neplechu. Ono totiž nejde jen o to, zda ji zveřejníte, ale též o to, zda v ní nezačerníte něco, co jste neměli. Pak najednou zjistíte, že jste plnili smlouvu, která neexistuje. Ale nezoufejte, kluci a holky z Rekonstrukce vám jistě rádi dodají špagát, na kterém se oběsíte, protože jste korupčník a lobbista.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o rozpočtovém určení daní

03.11.2023, Autor: red

Že mají kraje málo peněz, ví snad každý. Ne že by to lidi zas tak zajímalo, ale stěžovat si na nedostatek financí je u nás národním sportem číslo jedna. Mezi krajskými politiky lze čas od času dokonce zaslechnout názor, že krajská samospráva nemá smysl, pokud kraje nedostávají k výkonu svých pravomocí dostatek peněz.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama