e-news.cz - kurzy
Reklama

Výklad zákona finanční správou je nelogický a skandální

18.06.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Výklad zákona finanční správou je nelogický a skandální

Recenze novely zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 70 %
Autor: Andrej Babiš
Stanovisko vlády: Souhlas
Datum předložení: Duben 2017
„Finanční úřady nejdřív daň po lidech nechtěly, teď ji vymáhají i s penále,“ „Za chybu senátorů zaplatí vlastníci bytů v rodinných domech. Jde až o statisíce.“ Těmito a dalšími titulky popisují média dramatickou situaci, která nastala kolem zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Zákon se přitom nijak nezměnil, někomu na finanční správě ale zřejmě přeskočilo a začal jej vykládat jinak než doposud. A dokonce ani ministr či poslanec Babiš nedokáže splašenou finanční správu zkrotit jinak než novelou zákona.
Jde skutečně o chybu senátorů, jak tvrdí média? K zodpovězení této otázky je třeba vrátit se ke vzniku zákona. V dubnu roku 2013 jej předkládal ministr Kalousek jako úplně nový zákon, který reagoval na rekodifikaci soukromého práva a s ní související změnu daňových předpisů. Daň dědická a darovací přešla pod režim daní z příjmů, a tak bylo nutné přijmout nový zákon, samostatně upravující dosavadní daň z převodu nemovitostí, která s nimi původně byla v jednom předpisu z roku 1992.
Po pádu Nečasovy vlády se zákona ve třetím čtení ujal nový ministr financí Fischer a se štěstím jej dotlačil do Senátu, kde narazil. Senátorům vadil převod daňové povinnosti u této daně z prodávajícího na nabyvatele nemovitosti. Podle předkladatele bylo cílem odstranění nekomfortního a v řadě případů nebezpečného vzájemného ručení, kdy nic netušící nabyvatel, dávno poté, co nemovitost uhradil, mohl být vyzván k zaplacení daně, kterou měl zaplatit (ale nezaplatil) prodávající.
Senátoři (Kubera) to ale viděli jinak: Člověk prodá dům, peníze prohraje v herně nebo propije, a stát se nedomůže svého. Jiný člověk ten dům koupí, on je ten poplatník, a samozřejmě když nezaplatí, tak mu ten dům sebereme. Návrh senátoři zamítli, a to ve chvíli, kdy už jej nebylo možné vrátit rozpuštěné sněmovně. Vláda proto připravila zákonné opatření, které může Senát přijmout v době, kdy je rozpuštěna sněmovna. Nový návrh, který pak Senát schválil, se lišil pouze v detailu: osobou poplatníka zůstal prodejce nemovitosti.
Zákonné opatření definitivně na své první schůzi v listopadu 2013 potvrdila sněmovna a zákon je od ledna 2014 účinný. Netrvalo ani dva roky, a nový ministr financí Babiš prosadil jeho novelu, která vrátila do zákona původní záměr sjednotit osobu poplatníka na nabyvatele a s tím související odstranění možnosti volby poplatníka a institutu ručení. Nikdo si nevšiml, že v zákoně zůstala skryta tikající bomba, která zkazí náladu spoustě lidí, kteří si koupili nový byt, ale ve špatné nemovitosti.
Kromě změny poplatníka totiž zákon od samého počátku obsahoval osvobození od daně pro případy všech prvních nabytí nových (do 5 let od kolaudace) bytů a rodinných domů. Háček je v tom, že naše stavební (i jiné) předpisy počítají s tím, že rodinný dům může mít až tři bytové jednotky, přičemž osvobození od daně o takovém bytu výslovně nemluví. Když si toho na finančáku letos, po více než dvou letech, všimli, prozřeli a rozhodli, že pokud jste si koupili byt v rodinném domě, nekoupili jste si ani byt v bytovém domě, ani rodinný dům, takže žádnou výjimku nemáte. To koukáte!
Nekoukejte a plaťte, říká na to finanční správa a chce doplatit nejen daň z nabyté nemovitosti, ale i tučné penále. Tvrzení, že vás takto osloví ti samí úředníci, kteří vás ještě nedávno osobně ujišťovali, že koupě bytu v rodinném domě je od daně osvobozena, se sice prokázat nedá, ale nic to nemění na tom, že postup berních úřadů je skandální. Namísto toho, aby Ministerstvo financí dalo výklad zákona do souladu s elementární logikou a nepochybně i úmyslem zákonodárce, předložil tehdy ještě ministr Babiš poslaneckou novelu zákona, která mezi osvobozené nemovitosti přidá i byty v rodinných domech.
Na první pohled vypadá návrh jako pomoc či záchrana pro postižené, ale tak to není. Změny daňových zákonů se do daňových povinností nepromítají zpětně, což je i tentokrát zdůrazněno v přechodných ustanoveních. Sjednotit osvobození daně pro nákup bytu v rodinných domech s nákupem bytu v bytových domech je bezesporu správné, ale pokud k tomu nedojde a kupující budou předem vědět, že v tomto případě daň zaplatí, nic hrozného se neděje. Předložení zákona je tak spíš výrazem bezradnosti než nalezením řešení. Aspoň ale víme, že Babiš tu finanční správu fakt neřídí.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o rozpočtovém určení daní

03.11.2023, Autor: red

Že mají kraje málo peněz, ví snad každý. Ne že by to lidi zas tak zajímalo, ale stěžovat si na nedostatek financí je u nás národním sportem číslo jedna. Mezi krajskými politiky lze čas od času dokonce zaslechnout názor, že krajská samospráva nemá smysl, pokud kraje nedostávají k výkonu svých pravomocí dostatek peněz.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama