Apogeo
Reklama

O tom, kdo páchá dobro, bude nově rozhodovat soud

02.07.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
O tom, kdo páchá dobro, bude nově rozhodovat soud

Recenze zákona o statusu veřejné prospěšnosti.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 30 %
Autor: Vláda
Datum předložení: Leden 2017
Před přijetím nového občanského zákoníku většina nestátních neziskových organizací fungovala jako občanská sdružení podle zákona o sdružování občanů nebo podle zákona o obecně prospěšné společnosti. Pravidla pro fungování OPS byla sice o něco přísnější, ve skutečnosti ale nikdo nekontroloval, zda se neziskovka zabývá něčím prospěšným. Že se to dá zneužít, si mnozí pamatují z doby, kdy firmy provozující hazard měly ze zákona povinnost část zisku vynaložit na veřejně prospěšnou činnost. Stovky milionů putovaly neziskovým organizacím, o jejichž veřejně prospěšné činnosti nikdo neslyšel, zato je šlo spojit s vlastníky hazardních firem.
O nutnosti rekodifikace práva neziskových organizací se diskutovalo dlouho a už před prací na novém civilním kodexu se začal připravovat zákon o statusu veřejné prospěšnosti, který by takovým praktikám zamezil. Od počátku šlo o to, že zákon zhruba vymezí, co veřejná prospěšnost je, oblasti, kde se dá „páchat“, podmínky ohledně předmětu činnosti a způsobu nakládání se ziskem. A když organizace vše splní, získá právo na zápis statusu veřejné prospěšnosti do veřejného rejstříku, což jí přinese nějaké výhody, nejčastěji byly zmiňovány daňové. Přípravy zákona skončily u věcného záměru, přednost dostal nový občanský zákoník.
Do něj se ale dostalo pouze konstatování, že veřejně prospěšná je právnická osoba, jejímž posláním je přispívat k dosahování obecného blaha. Další podrobnosti měl stanovit samostatný zákon, který byl neprodleně, ještě během roku 2013, připraven a schválen vládou i Poslaneckou sněmovnou. Senát ale návrh zákona zamítl, protože většina senátorů se přiklonila k názoru, že navrhovaná právní úprava bude znamenat výrazné zatížení soudů, které by měly o právu na zápis statusu veřejné prospěšnosti rozhodovat. Sněmovna už byla tou dobou rozpuštěna, a nový občanský zákoník tak začal platit i bez této speciální úpravy.
Je trochu záhadou, co Ministerstvu spravedlnosti trvalo tak dlouho, než zákon předložilo znovu. Pravda, původní návrh měl sedm stran, ten současný 16, ale to hlavně proto, že jej doplnila novelizace souvisejících zákonů, které upravují fungování dotčených právnických osob. Veřejně prospěšná může být podle návrhu jakákoli právnická osoba soukromého práva, tedy klidně akciovka, ovšem pod podmínkou, že skutečně vykonává činnost přispívající k veřejnému blahu. Právnické osoby veřejného práva (stát, obce, kraje, jejich příspěvkové organizace atd.) mají být z působnosti zákona vyjmuty.
Pokud se domníváte, že tím příběh nového přístupu k neziskovkám spěje ke zdárnému konci, budete zklamáni. Kdo si návrh přečte, zjistí, že potenciálním zájemcům o status veřejné prospěšnosti přináší spoustu papírování, úřadování, prokazování ba i sankcí, zkrátka povinností jako máku, ale práva či výhody žádné. Totiž pardon, dostanete ten status. K čemu vám bude? Zkrátka ho budete mít, a jestli ho nechcete, tak nemusíte, protože jinak se nic nemění. Ideální pro lidi, kteří věří, že dobrá pověst se dá získat zápisem do seznamu lidí s dobrou pověstí. V opačném případě rozhodně není o co stát. To už je lepší zkusit se nechat zapsat na seznam UNESCO.
Samotná myšlenka na změnu přístupu k veřejné prospěšnosti není špatná, provedení je ale mizerné. Absenci benefitů, které měly být podle původních představ součástí koncepce, ministr Pelikán alibisticky odůvodnil tak, že by se jednalo o novelu daňových předpisů, které jsou v gesci Ministerstva financí. Zákon lze přijmout i bez nich a doplnit je prý můžeme později. Neatraktivita zápisu má evidentně také svoji výhodu: soudům, které mají o zápisu rozhodovat, rozhodně nehrozí nával. Těch pár stovek „nadšenců“ jistě zvládnou. Nakonec je to asi dobře, opravdu nevím, jak by si soudy poradily s tím, zda k dosahování obecného blaha slouží blokáda výstavby dálnic, zahrádkářská činnost a další podobné vylomeniny.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama