e-news.cz - kurzy
Reklama

Další soud rozhodl ve prospěch poškozené firmy FAU

22.09.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Další soud rozhodl ve prospěch poškozené firmy FAU

Krajský soud v Ostravě dnes zrušil rozhodnutí celníků o zajišťovacích příkazech pro opavskou firmu FAU.

Celní úřad podle něj neměl důvod pro tak masivní zajištění. Tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková řekla ČTK, že Celní správa se ke kauze vyjádří až v pondělí. Zástupkyně celníků u soudu ale uvedla, že správa pravděpodobně podá kasační stížnost. Finanční správa firmu FAU podezřívá z vědomého zapojení do karuselového podvodu.
FAU vlastní v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Po zásahu Finanční správy a celníků se FAU dostala loni v říjnu do insolvence, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Právní zástupce firmy Alfréd Šrámek dnes u soudu novinářům řekl, že pokud budou zajišťovací příkazy definitivně zrušeny, bude firma pravděpodobně žádat po státu miliardovou náhradu škody.
Spory se týkají doměření daně a současného vzniku ručitelského závazku společnosti. Celní správa vydala zajišťovací příkazy ve výši 340 milionů korun, protože podle ní firma neměla dostatek peněz, aby daně zaplatila. Zástupkyně celníků dnes u soudu řekla, že rozhodnutí bylo vydáno v souladu s předpisy a důvodem byla obava o budoucí dobytnost daně.
„Samotné zjištění, že budoucí daň převyšuje aktuální finanční disponibilní prostředky daňového subjektu, není samo o sobě důvodem pro tak masivní zajištění, jako jsou zajišťovací příkazy, po nichž bezprostředně následuje exekuce,“ řekl při odůvodnění rozsudku soudce Jiří Gottwald. Pokud podle něj existuje možnost, že firma bude v nějaké rozumné době schopna potřebné prostředky vygenerovat, není namístě rozsáhlé odčerpání jejích zdrojů, které ochromí její činnost. Podle soudce přichází v úvahu mírnější opatření.
Celní správa však podle soudu rozhodla rovnou o vydávání zajišťovacích příkazů, byť jde prakticky o nejzazší možné řešení. „Soud má za to, že především v těch rozhodnutích zcela absentuje jakákoli úvaha, proč nestačilo jiné opatření, které daňové předpisy daňovým orgánům dávají. Proto byla napadená rozhodnutí zrušena, a to včetně těch zajišťovacích příkazů,“ řekl Gottwald.
Právník společnosti Šrámek řekl, že jde o jeden z dalších kroků k absolutní porážce Finanční a Celní správy v případu FAU. Předpokládá, že Celní správa podá kasační stížnost, stejně jako ji podala Finanční správa, o jejíž stížnosti ještě soud nerozhodl. „Pakliže dojde k tomu, že Nejvyšší správní soud rozhodne v obou případech ve prospěch společnosti FAU, tudíž že ty zajišťovací příkazy budou zrušeny s konečnou platností, tak je nanejvýš pravděpodobné, že společnost FAU bude uplatňovat vůči České republice náhrady škody, které budou převyšovat zřejmě částku několika miliard,“ řekl Šrámek.
Na internetu se na konci srpna objevila nahrávka, na které předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš o společnosti hovoří. Babiš následně odmítl, že by v době svého působení na ministerstvu Finanční a Celní správu zneužíval a úkoloval. Odmítl to i šéf Finanční správy Martin Janeček, který to označil za „sprosté lži“. Správa naopak uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do karuselového podvodu. A že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž neplatily firmy DPH a tak podvodně vylákaly nárok na odpočet DPH. Firma FAU podala u soudu třináct žalob na složky státu, o několika včetně dnešní věci už soud rozhodl v její prospěch, dvě žaloby soud ale odmítl, další bude řešit.
Vlastimil Vyplel (ČTK)


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama