e-news.cz - kurzy
Reklama

Sněmovna schválila ratifikaci obchodní dohody CETA

15.09.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sněmovna schválila ratifikaci obchodní dohody CETA

Poslanecká sněmovna schválila ratifikaci hospodářské a obchodní dohody CETA.

Smlouva odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků omezujících obchodování mezi státy Evropské unie a Kanadou. V Evropském parlamentu byla dohoda schválena v polovině února, Senát ji posvětil v dubnu letošního roku. Podle kritiků není smlouva v českém zájmu, preferuje zájmy nadnárodních korporací na úkor států a může ohrozit tisíce pracovních míst.
Experti odhadují, že CETA by mohla podpořit zvýšení obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o jednu pětinu. Odhad Evropské unie v souvislosti s aplikací smlouvy je roční nárůst vzájemné obchodní výměny v přepočtu až o 324 miliard korun. CETA by měla také napomoci ekonomickému růstu a podpořit vznik nových pracovních míst. Kritici naopak tvrdí, že může tisíce pracovních pozic ohrozit.
Pro ratifikaci smlouvy CETA hlasovalo 85 ze 132 přítomných poslanců. Proti ní se postavili především komunisté, ke kterým se připojili dva poslanci ČSSD, čtyři zástupci hnutí ANO a čtyři nezařazení poslanci. Smlouva byla ve sněmovně předmětem kritiky zejména z řad poslanců KSČM. Podle komunistů není CETA v zájmu České republiky a není pro tuzemsko výhodná. Argumentovali například riziky pro postavení českých spotřebitelů nebo že CETA zohledňuje zejména zájmy nadnárodních společností a je rizikem i pro řadu veřejných zájmů.
Dopady smlouvy není nikdo schopen skutečně predikovat
O určitém nebezpečí v souvislosti se smlouvou referoval i poslanec Pavel Plzák z klubu ANO. Varoval například před zřízením zvláštního investičního soudu, jenž bude řešit spory mezi korporacemi a státy. Firmy tak budou moci státy žalovat i za poškození oprávněných očekávání, ale závazky investorů by přes tento soud vymahatelné nebyly. Podle poslance Plzáka je to opravdu nebezpečné. Doplnil ho kolega z hnutí Bohuslav Chalupa, jenž reagoval, že nikdo podle něj není schopen vysvětlit dopady smlouvy.
Ministr financí a jejich stranický kolega Ivan Pilný naopak kritiku odmítl a lékaři Plzákovi vzkázal, aby se držel svého kopyta, přičemž některé jeho argumenty označil za „blábol“. Smlouvu hájil také ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD, který argumentoval, že dohoda podpoří český export a otevírá českým firmám přístup k veřejným zakázkám na federální i obecní úrovni v Kanadě. Ministr soudí, že výsledek vyjednávání o dohodě je pro Českou republiku příznivý.
Svaz průmyslu je přesvědčen, že smlouva pomůže českým firmám
Také Svaz průmyslu a dopravy České republiky považuje schválení dohody ze dobrou zprávu pro české podniky. „Z našeho pohledu je klíčové, že díky dohodě dojde k odstranění administrativních a technických překážek a liberalizaci obchodu se službami,“ sdělil ke smlouvě CETA ředitel sekce mezinárodních vztahů svazu Lukáš Martin s tím, že podle něj českým firmám navíc zaručuje otevřený a nediskriminační přístup k veřejným zakázkám.
Vláda v důvodové zprávě uvádí, že konečná podoba dohody odráží české priority v nejvyšší možné míře. Po ukončení přechodných období se bezcelně budou vyvážet průmyslové položky, u zemědělských a potravinářských komodit Kanada zruší až 94 procent cel. Dohoda by měla začít provizorně platit od 21. září tohoto roku. Na tomto datu se dohodli předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker s premiérem Kanady Justinem Trudeauem.
Již dříve parlament odsouhlasil rovněž dohodu o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a Kanadou. Ta například upravuje společný postup obou stran v rámci boje s terorismem, se šířením zbraní hromadného ničení či praním špinavých peněz.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama