e-news.cz - kurzy
Reklama

Nesmyslný zákon o centrech pro migranty vláda smetla

02.10.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nesmyslný zákon o centrech pro migranty vláda smetla

Recenze zákona o detenčních centrech pro nelegální migranty v cizích státech.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 0 %

Autor: Poslanci Úsvitu

Stanovisko vlády: Nesouhlas

Datum předložení: listopad 2015

„Bohužel jsme se občas dostali do situace, kdy se člověk cítí až trapně,“ přiznal nedávno poslanec Úsvitu Marek Černoch, když se měl vyjádřit k poslaneckým iniciativám jeho strany. Úsviťáci skutečně nelenili a sněmovnu zahrnovali řadou legislativních předloh, jejichž nevalná úroveň z nich udělala úplné donkichoty českého legislativního kolbiště. Jejich záběr byl velmi široký: zákonem chtěli zakázat zvyšování daní či halal porážky, zřídit detenční centra pro migranty v severní Africe nebo znárodnit majetek Zdeňka Bakaly.

Sám Černoch dnes přiznává, že jejich právní služby nefungovaly, jak měly, takže se stalo, že návrhy byly špatně legislativně napsány. Na politika jde o docela nevídanou sebereflexi, nicméně pravda to ještě není úplně celá, protože sebelepší legislativec nemůže napsat dobrý zákon na úplně špatné zadání. Například zákon o obecně nebezpečných náboženských společnostech nedává smysl, aniž se do něj vůbec podíváte. Cílem podobné normotvorby ovšem s velkou pravděpodobností ani nebylo nic jiného než sebeprezentace na tiskových konferencích.

V této oblasti je třeba Úsvitu přiznat jedno nevšední legislativní prvenství. Pochopili, že když předloží novelu trestního zákoníku, je to nuda. Když ji ale pojmenují jako novelu zákona proti terorismu, hned každý ví, oč jim jde. Koho zajímá, že takový zákon vůbec neexistuje, a proto jej ani nejde novelizovat? Bez zbytečného formalismu pak poslanci Úsvitu předkládali třeba novelu zákona proti inkluzi ve školství nebo novelu zákona o pobytu cizinců z nebezpečných zemí.

Pokud by některý z těchto návrhů prošel, navždy už by platilo, že když chcete novelizovat občanský zákoník, můžete to klidně nazvat novela zákona proti nevýhodným smlouvám nebo drzým sousedům. Možná je to škoda, právní řád mohl být o poznání veselejší, ale nic z toho neprošlo. Již minule jsme zde psali, že nejrychlejší způsob, jak si s podobnými PR aktivitami může sněmovna poradit, je vůbec se tím nezabývat, což také ve většině případů udělala.

Podívejme se nyní na jeden z nejkurióznějších zákonů, kterým hnutí Úsvit reagovalo na migrační krizi. Návrh zákona o detenčních centrech pro nelegální migranty v cizích státech sice není novelou žádného existujícího zákona, i tak se ale při jeho čtení až tají dech. Už samotné vymezení nelegálního migranta stojí za přečtení. Rozumí se jím „občan cizího státu neoprávněně pobývající na území ČR, takový bezdomovec nebo žadatel o mezinárodní ochranu, který byl do ČR relokován v rámci krizového relokačního mechanismu“.

Ministerstvo vnitra pro „takové bezdomovce“ zřídí detenční centra, ale pozor, ne v Bělé pod Bezdězem nebo tak někde, zřídí je v zahraničí a bude je tam také řídit a spravovat. Tenhle detail vyřeší mezinárodní smlouva. Všechny takové bezdomovce bez ohledu, zda u nás požádali o mezinárodní ochranu, či nikoli, odvezeme do těchto center a tam s nimi povedeme řízení o přesídlení ilegálního migranta. Pokud náhodou dostanou mezinárodní ochranu, mohou se vrátit, pokud nikoli, budou z centra vyhoštěni.

A když říkám tají dech, tak poslouchejte, jak je to dál. Obyvatelé detenčního centra se mohou většinově usnést, že se detenční centrum přemění na chartovní město, které je plně autonomní zónou volného obchodu. Z obyvatel se stanou občané a město se pak řídí na principu obecního zřízení. Ideální místa pro detenční centra nebo chartovní města vidí předkladatelé v Libyi a Sýrii. Jejich zřizování by podle zákona bylo nutné koordinovat s jinými členskými státy EU, s jejichž souhlasem se tak nějak počítá automaticky.

Těžko se divit, že vláda návrh zamítla jako zmatečný, protiústavní a rozporný s mezinárodním právem. Předkladatelé krom toho vycházejí ze zcela nesmyslného předpokladu, že by totiž místní libyjská nebo syrská autorita, ať už vláda nebo nějací povstalci, s námi uzavřela smlouvu, podle níž si u nich vybudujeme odkladiště uprchlíků, nebo je tam rovnou necháme založit samosprávné město s bezcelní zónou. Spíše než řešením nějakého problému tak návrh zavání pokusem zatáhnout Českou republiku hned do dvou občanských válek.

Inspiraci k tomuhle tak trochu dobrodružnému zákonu předkladatelé nejspíš našli u Paula Romera, amerického ekonoma a propagátora tzv. Charter Cities, která by fungovala jako jakési ostrůvky pozitivní deviace. Jako příklad pro potenciální chartové město Romer uvádí zátoku Guantánamo, která by se podle něj mohla stát novým Hongkongem pro Kubu. Je pravda, že o jakýchsi bezpečných zónách v Sýrii se občas mluví, ale tu koalici národů by musela vést armáda Spojených států, a nikoli ministerstvo vnitra České republiky.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama