e-news.cz - kurzy
Reklama

Sny jsou ke snění, ale cíle k plnění, tvrdí zakladatelé startupu

05.10.2017, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sny jsou ke snění, ale cíle k plnění, tvrdí zakladatelé startupu

Rozhovor s Markem Galetkou a Romanem Vyorálkem, zakladateli startupu finGOOD
Český startup finGOOD propojuje drobné i firemní investory s českými firmami. Prostřednictvím tzv. peer-to-business půjček. V současné době nabízí investorům možnost podílet se na úspěchu firem a zajímavým způsobem zhodnotit své investice. Podniky díky platformě finGOOD získávají nebankovní zdroje financí, které potřebují ke svému rozvoji.
Jste investor – chtěl jste jím být již od dětství? 
MG: Více než za investora se považuji za tvůrčího, podnikavého člověka. Pamatuji si, že jsem ve druhé třídě dostal silnou potřebu něco vyrobit a zpeněžit to. Do skořápek vlašského ořechu jsem vložil drobnost, slepil je k sobě a druhý den jsem produkt s překvapením uvnitř prodal za dvě koruny spolužákovi.
RV: Ve finančním pojetí samozřejmě ne. Jako dítě jsem se soustředil na to, co je v životě důležité. Zábava, hraní, sem tam nějaká lumpárna. K první investici jsem nakoukl až s rodiči v 18 letech.
Jaká byla vaše první investice? 
MG: První velká nefinanční investice, co pamatuji, byla starší bicí souprava. To bylo ve třinácti letech. Jestli se vyplatila, musí posoudit jiní. Zpeněžit by se stále dala.
RV: Když pominu dětskou kasičku, vůbec první „investice“ byla od rodičů, nějaký pětiletý zajištěný fond. Vlastní první krůčky jsem dělal na pražské burze, odkud mě kamarád rychle zlákal na „zábavnější“ OTC Market k obchodování Pink sheets. Vzpomínám, že jsme obchodovali firmu SpongeTechdelivery, zabývající se výrobou a distribucí houbiček na mytí nádobí, aut apod. Jednu dobu byla i viditelným sponzorem na ATP a americké baseballové a fotbalové ligy. Největší výnos, který akcie nabízela v porovnání s cenou mého prvního nákupu, bylo neuvěřitelných 1 300 procent za období tří měsíců. Přesto jsme na ní kvůli častým obchodům a netrpělivosti nevydělali nic. To byla velká a cenná zkušenost.
Jak byste investování přes společnost finGOOD stručně popsali?
MG: Je jednoduché a efektivní zároveň. Po splnění legislativních nároků registrace na finGOOD si investor vybere zajímavou poptávku a do ní zainvestuje. Jsme kompletně online. Investoři u nás nečekají, až budou mít jejich poradci čas. Vše zvládnou sami ve vhodnou dobu.
RV: Jednoduché, online, sexy.  Konečně jako investor opravdu vím, do čeho investuji, kam mé peníze jdou a že to dává ekonomický smysl. Propojili jsme tradiční české firmy, které jsou tady někdy i déle než my, s novým fintech odvětvím, tzn. pokrokově smýšlejícími lidmi. Vynechali jsme drahého prostředníka a zprůhlednili finanční toky.
Investujete do tradičních českých firem? Jak byste takovou firmu charakterizoval? 
MG: Firma, která má český původ, minimálně tříletou historii činnosti nebo propojené osoby mají prokazatelnou alespoň tříletou historii v dané činnosti. Firmám a jejich výběru věnujeme tu největší pozornost. Na finGOOD se objeví jen ty, které jsou v dostatečně dobré kondici, abychom za ně dali ruku do ohně v podobě koinvestice.
RV: Tradiční česká firma musí mít za sebou prokazatelnou historii v konkrétním oboru na českém trhu. Firma finGOOD tak podporuje českou ekonomiku, dává lidem u nás práci. Může mít i zahraniční přesah, ten je vítán.
Jsou investoři u vás jen z České republiky, nebo i ze zahraničí?
MG: V naprosté většině jde o české investory. Pomalu se ale začínají ozývat i ze zahraničí. Asi nejvzdálenější investor nás kontaktoval z Chile. Pro zahraniční investory platí legislativní pravidla podobná, jako mají investoři z ČR.
Je také nějaká možnost vzdělávání investorů? Jak se zdokonalujete? 
MG: Dnes je k dispozici velké množství odborné literatury a kurzů. Každý najde, co hledá. Já osobně navštěvuji kontinuální vzdělávání v rámci EFPA ČR. Je důležité neztratit tempo.
RV: Investování je zajímavá disciplína, ve které se dá vzdělávat celý život. Finanční nástroje se velmi rychle mění a vyvíjejí. Myslím, že spousta investorů už zažila všechny možné kejkle, aby se zpátky vrátila k těm základním, jednoduchým, třeba jako je úvěr. Člověk by měl určitě zkoušet nové věci, jinak se nic nového nenaučí. Rád se učím od zkušených kolegů, z chyb druhých. Nepohrdnu ani zajímavou knížkou, školením, webináři.
O čem sní investor? Máte stále nesplněné sny?
MG: Každý máme sny a touhy. Jsou naším motorem. Velká část investorů finGOOD je dostatečně zkušená – vědí, že nemá smysl chtít extrémní zhodnocení bez rizika, o kterém mnohdy sní investor začátečník. Někde jsem slyšel, že sny jsou ke snění, ale cíle k plnění.
RV: Víte, při práci s penězi a finančními plány jsem se naučil rozlišovat sny a cíle. Sny nemám, ale uvědomuji si, že to může být trochu smutné, a s dětmi se na tom snažím pracovat. Cíle, ty se v čase mění. Největší je teď dostat naši P2B platformu mezi špičku v oboru a spolupracovat s těmi nejlepšími firmami u nás. Osobní cíl je objet kus světa a poznat místa, která lidstvo za chvíli vymaže z planety… dřív, než se tak stane.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama