e-news.cz - kurzy
Reklama

Svaz průmyslu vítá snahy investovat do vodní dopravy

03.10.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Svaz průmyslu vítá snahy investovat do vodní dopravy

Svaz průmyslu uvítal schválení Koncepce vodní dopravy.

Investice ve výši čtrnácti miliard korun má pomoci zejména splavnosti řeky Labe a podpořit turistický ruch na Vltavě. Svaz naopak vnímá jako vysoce nezodpovědný vládní krok a porušení slibu nedostatečné navýšení rozpočtu na dopravu, jejíž infrastruktura je klíčová pro rozvoj hospodářství. Znepokojení svazu panuje i v oblasti oprav a údržby silnic nižších tříd.
Svaz průmyslu a dopravy ČR a Svaz dopravy ČR (SD ČR) v tiskové zprávě vítají schválení Koncepce vodní dopravy vládou ČR, díky níž bude do vodní dopravy investováno přes 14 miliard korun. Nejdůležitější má být plánovaná výstavba plavebních stupňů Přelouč a Děčín, která pomůže zajistit splavnost řeky Labe. Vltava by zase díky investicím měla posílit turistický ruch a s ním spojený rozvoj regionu.
„Vítáme vizi o stavbě potřebných plavebních stupňů a věříme, že podobně jako v Přelouči se rozhodne o finální podobě plavebního stupně Děčín co nejrychleji,“ poukázal prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na problém s výstavbou v Děčíně, způsobený environmentálními předpisy. Koncepce proto bude muset být do budoucna pravděpodobně aktualizována.
Vláda porušila slib ohledně navýšení rozpočtu dopravy
Co se týká rozpočtu na dopravu, česká vláda podle Svazu průmyslu porušila svůj původní slib a dohodu mezi ministrem Ťokem a ministrem Pilným, na základě které měl být rozpočet na dopravu ve výši 71 miliard korun navýšen o pět miliard. Díky tomu by byla zajištěna příprava a výstavba nových klíčových komunikací pro příští rok. Svaz tehdy přitom žádal alespoň o třináctimiliardové navýšení. Rozpočet na dopravu bude nakonec zvýšen na 72,5 miliardy korun, a to i přesto, že dopravní infrastruktura je klíčovým a jedním z nejdůležitějších předpokladů pro rozvoj hospodářství. Investice do ní by pomohly vyřešit mnohdy zoufalou dopravní situaci a zamezit vysídlování některých regionů.
Podle svazu je taková částka nedostatečná pro dálniční síť a ohrozí plánovanou výstavbu řady klíčových dopravních staveb. Svaz průmyslu a dopravy ČR a Svaz dopravy ČR považují takový krok vlády za vysoce nezodpovědný. Navíc jde proti veškerým proklamacím o prioritě investic do dopravy a koaliční smlouvě.
Svaz průmyslu a dopravy ČR je rovněž znepokojen tím, že vláda do budoucna neuvažuje o financování rekonstrukcí a údržby silnic II. a III. třídy z prostředků SFDI. „Svaz s Asociací krajů ČR dlouhodobě požaduje systémové zajištění financování oprav silnic nižších tříd, jelikož jsou dlouhodobě podfinancované a mnohdy v žalostném stavu. Obě sdružení se s tímto požadavkem společně obrátí i na novou vládu,“ doplnil Hanák.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama