e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi jsou online neopatrní, index bezpečnosti je na minimu

09.11.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi jsou online neopatrní, index bezpečnosti je na minimu

Bezpečnost v online prostředí dosahuje nejnižší úrovně od roku 2013.

Index bezpečnosti České bankovní asociace sledující vybraná kritéria bezpečného působení na internetu klesl o dva procentní body na devětapadesát procent. Z průzkumu, který pro asociaci zpracovala agentura SC&C na tisícovce respondentů, vyplynulo, že největším problémem je nechuť uživatelů pravidelně měnit hesla a PIN kódy. Další alarmující informací je, že si většina Čechů neuvědomuje, že moderní chytré telefony je třeba chránit před hackery obdobně jako běžné počítače.
Běžně používá platební kartu osm z deseti Čechů, přitom polovina ji využívá i k internetovým nákupům. Každý desátý Čech má podle průzkumu zkušenost s hackerským útokem. Takřka 72 procent dotazovaných nevnímá sociální sítě jako riziko.
Doporučovaný tříměsíční bezpečnostní interval pro změnu PINu či hesla dodržuje ani ne každý pátý uživatel. Jednou ročně heslo mění 27 procent dotazovaných a méně než jednou za rok nebo vůbec mění svá hesla více než polovina respondentů.
Skoro třetina Čechů denně kontroluje a spravuje své finance na internetu. Oproti loňsku vzrostl jak celkový počet uživatelů internetového bankovnictví, tak každodenní správa bankovnictví skrze mobilní telefon.
Současné chytré mobilní telefony jsou svou funkčností i výkonem srovnatelné s kvalitními počítači, a proto je zapotřebí je podobným způsobem chránit proti kybernetickým útokům. Navzdory tomu má v telefonu antivirový program, jako součást zabezpečení, pouze třetina oslovených, čtvrtina dokonce nemá zabezpečení žádné. Alarmujících 40 procent uživatelů nemá o existenci něčeho takového pro mobilní telefony ponětí.
Češi rovněž stále více platí debetními kartami, které podle ředitelky výzkumu SC&C Jany Hamanové využívá jako prostředek k placení 80 procent respondentů, což je o sedm procent více než loni. „Stejného nárůstu doznalo i využívání kreditních karet, a to především u starší generace. Možnost placení prostřednictvím známek a mobilního telefonu stále využívá pouze pět procent Čechů, především nejmladší generace.“
Podíl využívání platebních karet pro online platby na internetu meziročně vzrostl o devět bodů, když na internetu platí kartou více než polovina respondentů. Karta je také nejčastější volbou plateb při nákupu na e-shopech, kdy tuto možnost upřednostňuje až třetina Čechů.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama