Apogeo
Reklama

Polovina Čechů neplánuje své výdaje, nejhorší jsou stavaři

10.11.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Polovina Čechů neplánuje své výdaje, nejhorší jsou stavaři

Každý druhý Čech neplánuje své finanční výdaje a rozhoduje o nich spontánně.

Každý pátý člověk by si v případě hrozícího vyššího vydání pořídil půjčku. Další úvěr si v rámci splácení dluhů za poslední rok pořídilo šestnáct procent Čechů, přičemž výše nového úvěru činila průměrně pětašedesát procent měsíčního rozpočtu domácnosti. Soukromé dluhy by v budoucnu mohly být pro Českou republiku rizikem.
Výzkum agentury Kantar TNS pro společnost KRUK mezi dvanácti sty respondenty ukázal, že 54 procent Čechů se o koupi věcí rozhoduje spontánně bez jakéhokoli plánování finančních výdajů. Naopak zbylých 46 procent respondentů svá vydání pečlivě plánuje. Čtyři pětiny Čechů si v případě, že očekávají větší výdaj, předem šetří. Každý pátý člověk si pak na takový výdaj pořídí půjčku.
Úvěr na splácení dluhů si v České republice během posledního roku vzalo 16 procent lidí, přičemž jeho hodnota se v průměru pohybovala bezmála na dvou třetinách měsíčního rozpočtu domácnosti. Vyšší částky si půjčovali lidé zaměstnaní v sektorech s nižšími platy. Jednalo se často o zaměstnance ve službách a v prodeji. Naopak nejméně takovou možnost využívali lidé působící ve finanční sféře.
Podle manažera terénních poradců společnosti KRUK Jakuba Dvořáka se svými penězi nejrozvážněji hospodaří příslušníci uniformovaných sborů. Polovina výdaje plánuje. Naopak nejméně si útraty předem rozvrhnou pracovníci ve stavebnictví. Na velká vydání si pravidelně šetří zejména lidé ze sektoru informačních technologií a služeb, kde si finance odkládá 85 procent z nich. Půjčkou by situaci řešili nejčastěji občané pracující ve vzdělávacím sektoru, jednalo by se o 28 procent z nich.
Podle zástupců sítě Social Watch by dluhy mohly pro Českou republiku znamenat v budoucnu vážný problém. Ve své výroční zprávě za loňský rok organizace uvedla, že se problému nevěnuje dostatečná pozornost a rostoucí počet lidí s exekucemi se podceňuje. Několik exekucí zároveň má v České republice kolem 600 tisíc osob.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama