e-news.cz - kurzy
Reklama

Svaz průmyslu: Vláda musí zlepšit vzdělávání či infrastrukturu

29.11.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Svaz průmyslu: Vláda musí zlepšit vzdělávání či infrastrukturu

Nová vláda musí zásadně posunout klíčové oblasti pro průmyslovou otevřenou ekonomiku, jako jsou infrastruktura, inovace, digitalizace, trh práce a vzdělávání.

Vyplývá to z programového prohlášení Svazu průmyslu a dopravy, které představil zástupcům hnutí ANO a předsedům politických stran. Hlavním problémem je podle prezidenta Jaroslava Hanáka stavební legislativa, jejíž změna by přispěla ke zrychlení výstavby dopravní infrastruktury.
Jednou z hlavních priorit svazu se stala příprava na vstup Česka do eurozóny, uvedl viceprezident svazu Radek Špicar. Důvodem je podle něj zejména brexit a vítězství proevropských lídrů ve Francii a Německu. „Nechceme stát mimo hlavní rozhodovací procesy. Doufáme, že nová vláda minimálně stanoví termín přijetí eura, ke kterému budeme směřovat,“ dodal. Česko se zavázalo k přijetí eura při vstupu do Evropské unie v roce 2004.
Svaz chce také dostat českou ekonomiku mezi dvacet nejvyspělejších do pěti až šesti let. „Chceme navázat na naši jarní aktivitu, kdy jsme s našimi odborníky ze svazu definovali priority pro další rozvoj české ekonomiky. Seznámili jsme s nimi před volbami všechny politické strany, které podle průzkumů měly šanci dostat se do Poslanecké sněmovny. Stejně tak chceme obeznámit novou vládu s naším programovým prohlášením,“ uvedl Hanák.
Česká republika je podle poslední zprávy Světové banky Doing Business třicátou nejrozvinutější světovou ekonomikou. V řadě dílčích ukazatelů, jako je třeba infrastruktura, je pozice Česka horší. Vedle ní země zaostává v inovacích, digitalizaci nebo ve vzdělávání. Svaz proto vyzývá vládu, aby vytvořila podmínky pro posun ekonomického potenciálu země.
Základním pravidlem u všech opatření na podporu ekonomického růstu musí být podle svazu stabilita podnikatelského prostředí a vymahatelnost práva. Je proto třeba důsledně zrevidovat právní normy, omezit jejich počet a zjednodušit je. Stát by se měl tedy zasadit o to, aby tuzemské školství reagovalo na potřeby trhu práce. Nezbytná je také reforma institucí, které zajišťují finanční podporu exportérům.
„V neposlední řadě je již nejvyšší čas stanovit podmínky, za kterých ČR vydá definitivní rozhodnutí o konkrétním termínu vstupu do systému ERM II a následně do eurozóny,“ upozornil Špicar. Česko je podle něho zahraničně a proexportně orientované. „Je důležité, aby nová vláda byla aktivní v ekonomické diplomacii, nepřipustila jakékoli zpochybňování našeho členství v EU a dokázala v Bruselu účinně bojovat za naše národní zájmy,“ podotkl.
V Česku se vedou debaty o přijetí eura již delší dobu. Končící vláda několikrát deklarovala, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dříve zastával názor, že by Česká republika termín neměla stanovovat, dokud nezlepší stav veřejných financí a nezvýší životní úroveň v zemi ve vztahu k vyspělým státům EU.
Z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že v české společnosti přetrvává převážně odmítavý postoj k přijetí eura. Proti zavedení jednotné evropské měny je 69 procent Čechů, naopak 24 procent lidí by korunu za euro vyměnilo, zbytek neví. Společnou evropskou měnu v současnosti používá 19 států.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama