e-news.cz - kurzy
Reklama

Úředníci Finanční správy odmítají respektovat rozhodnutí soudu

15.11.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Úředníci Finanční správy odmítají respektovat rozhodnutí soudu

Finanční správa utrpěla další vážný šrám na své reputaci.

Soud zrušil zajišťovací příkazy, které loni vydala proti stavební firmě ze Vsetínska. „Soud dospěl k závěru, že zajišťovací příkazy nebyly opřeny o dostatečné skutkové důvody, které by svědčily o naplnění podmínek pro aplikaci tak mimořádného institutu, jakým je zajišťovací příkaz. Majetková situace a ekonomické chování žalobce nevykazovaly tak závažné nestandardní znaky, aby odůvodňovaly přistoupení k vydání zajišťovacích příkazů,“ píše se v odůvodnění rozhodnutí soudu.

Zajišťovací příkaz, to je už pár let zlý sen každého podnikatele v této zemi. Kvůli zajišťovacím příkazům čelí Finanční správa dlouhodobě kritice politiků i médií. Za dosluhující vlády byl její ředitel Janeček několikrát na koberečku ve sněmovně, kam si ho pozvali zástupci opozičních pravicových stran. Ministr Babiš a po něm ministr Pilný byli několikrát interpelováni s dotazem, co s tím hodlají dělat. Nic viditelného se však nestalo, naopak. Kauz přibývá.

Pro připomenutí, zajišťovací příkaz je jedním z nástrojů finančáků proti neplatičům daní. Pokud úředníci nabudou dojmu, že by jakákoli firma nemusela dostát svým daňovým povinnostem, mohou předpokládanou daň vybrat dopředu, zadržet peníze nebo obstavit majetek. Desítky firem tento postup fakticky položil, protože ze dne na den nebyly schopny platit zaměstnancům či dodavatelům.

A v tom je podstata tohoto problému. Stačí pouhé podezření. Pouhé podezření úředníka. Úředníka bez významnější odpovědnosti. Zvlášť když ho podrží samotný ředitel Finanční správy. Dodejme, že několik firem uvažuje o arbitráži vedené proti státu. V případě úspěchu těchto firem, a podle rozhodnutí už několika soudů lze předpokládat jejich úspěch, to zaplatíme my všichni.

S posledním rozhodnutím soudu ovšem celá věc dostala ještě daleko obludnější rozměr. Finanční správa rozsudek nekomentovala, což se od ní tak nějak jako od orgánu státní moci čeká, ale budiž. Ovšem podle právního zástupce firmy Ondřeje Lichnovského navíc odmítla zadržované peníze napadené firmě vydat zpět. Prý s odkazem na podanou kasační stížnost. To znamená, že je teď u nás úředník vyšší soudu? Že orgán státní moci nemusí respektovat rozhodnutí soudu? To by byl velmi nebezpečný precedens, už teď mají kroky Finanční správy devastující dopady na veřejné mínění a důvěru ve státní aparát.

To by zasloužilo silnou politickou a mediální odezvu. Jenže v nastalé situaci dosluhující vlády, sestavování nové a zatím nesvolané sněmovny se toho zřejmě nedočkáme, protože politici teď řeší sami sebe. Pak musí jít na jednání schůze nové sněmovny především zákon o státním rozpočtu. Takže do té doby tady bude moci Finanční správa řádit jako černá ruka.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama