e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak jsem vyhrál svůj malý boj s Českou kanceláří pojistitelů

16.01.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak jsem vyhrál svůj malý boj s Českou kanceláří pojistitelů

Na začátku tohoto roku jsme publikovali komentář ke znovuobnovení poplatku za nepojištěné auto.

Tento příspěvek vyprovokoval na Facebooku obsáhlou diskusi, kde se mezi mnoha komentáři objevil odkaz na tento blog, popisující konkrétní případ a peripetie s Českou kanceláří pojistitelů. Vzhledem k tomu, že může nyní docházet k podobným kauzám, dovolujeme si vydat tento text v plném znění, a to včetně dalších odkazů. Redakce

Nevím přesně, za jakým účelem byla Česká kancelář pojistitelů založena. Z mého pohledu to vypadá tak, že jedinou jejich úlohou je tahání peněz z lidí, kteří nemají ke svému vozu sjednáno povinné ručení. A nejedná se o malé peníze. Za každý den, kdy člověk nemá své auto pojištěné, musí České kanceláři pojistitelů zaplatit 50 Kč. Za rok tedy nějakých 18 tisíc korun.

Nebudu obhajovat ty, kdo nemají sjednané povinné ručení. To je prostě povinné a má svůj význam. Do pořádné šlamastyky se ale můžete dostat i tak, že nemá povinné ručení sjednané auto, které jste už dávno prodali, a není tedy vůbec vaše. A přesně to byl můj případ.

Někdy na jaře roku 2009 jsem prodal jakési paní Škodu Favorit za krásné tři tisíce korun. Bohužel jsem udělal chybu, kterou dělá spousta lidí. A tedy zplnomocnil onu paní na přepis vozidla v evidenci vozidel a dál se o to nestaral. Byla to tak směšná částka, že jakékoli běhání po úřadech by mě, co se času týká, stálo více.

Jak ale říkám, byla to velká chyba. Paní svou povinnost danou kupní smlouvou nesplnila, ovšem to nic nemění na tom, že odhlášení vozidla je povinností mojí. Fakt chyba, kterou už nikdy nezopakuji.

Rád bych svou chybu napravil, ale neexistuje žádná legální možnost, jak to udělat. Bez technických průkazů prostě nemám šanci auto odhlásit, a to nemluvím o tom, že jsem ztratil kupní smlouvu.

Vím to já a vědí to i úředníci či policisté. Jediná rada, kterou dostávám, ale je, abych lhal, podváděl a falšoval. „Musíte říci, že jste doklady ztratil a nechejte si vystavit nové“ a „Zfalšujte podpis na kupní smlouvě“, či dokonce „Nahlaste, že vám auto někdo ukradl“.

Jiná možnost prostě není. Pouze lhát, falšovat a podvádět. Jenže to já nechci. Chci prostě jen legální cestou napravit chybu, kterou jsem udělal. Myslím, že každý má právo napravit svou chybu. Ochotně bych přijal i pokutu za nesplnění své povinnosti automobil při prodeji odhlásit. Žádné takové sankce ale neexistují.

Místo toho jsem ale už dostal dvě pokuty po pěti tisících za to, že „mým“ vozem kdosi jezdí bez povinného ručení. Podle úřadů je totiž jasné, že zákon jsem porušil já, když je auto napsáno v evidenci vozidel stále na mě.

Kromě těchto pokut jsem ale dostal i moc pěkný dopis právě od České kanceláře pojistitelů, kde stojí, že za tři měsíce nepojištění mám zaplatit 4 500 Kč do jejich fondu. A pokud ne, čeká mě exekutor. A protože auto není pojištěné pořád, je jasné, že stejných dopisů bych dostal následně několik. A protože jsme v Česku, tak pěkně takhle rozkouskované po třech měsících, aby si exekutor pořádně namastil kapsu za vymáhání každé pohledávky zvlášť.

Všichni úředníci mi tvrdili, že nemám šanci vyhrát. Totéž policie a skutečně vzdělaní a s problematikou obeznámení školáci z telefonické podpory České kanceláře pojistitelů.

Ta děcka jsou schopna mi dokola opakovat, ať zkusím ještě jednou tu kupní smlouvu najít, a to i přesto, že jim desetkrát říkám, že jsem to už desetkrát zkoušel, a smlouva prostě není. Totéž s tím, že mám kontaktovat tu paní, co ode mě auto koupila. Nevím, kde je, na adrese trvalého pobytu se nezdržuje a jiný kontakt na ni nemám.

Rozhovory se všemi skončily vždy slovy „Bohužel jinak vám pomoci nemohu“. Takže to dlouho vypadalo tak, že do konce života budu platit každý den 50 Kč do fondu České kanceláře pojistitelů za to, že jsem udělal jednu chybu, a to tu, že jsem neodhlásil z evidence vozidel auto, které jsem za tři tisíce prodal. A dále pochopitelně i pokuty za to, že s autem někde někdo jezdí bez povinného ručení či že nejspíš už někde stojí odstavené jako vrak.

Ani bych se nedivil, kdyby mi někdy přišla složenka na statisíce za parkovné na nějakém odstaveném parkovišti, kam policajti nechali auto odtáhnout.

Naštěstí mě to už nechává klidným. Obrátil jsem se totiž na kancelář Veřejného ochránce práv (ombudsmana), kde mi poradili jednu velmi zásadní věc.

Evidence vozidel je prostě jen evidence. Není závazná jako například Katastr nemovitostí. To že jsem v evidenci vozidel stále evidován jako vlastník vozidla, neznamená, že jsem jeho skutečným vlastníkem a provozovatelem. Je to prostě jen evidence. Nemá žádnou právní váhu. Ani policie, ani Česká kancelář pojistitelů, ani nikdo jiný nemůže prostě někoho považovat za vlastníka jen na základě této evidence, a už vůbec ho nemohou na jejím základě sankcionovat.

Jednoduše jsem napsal na Českou kancelář pojistitelů tento fakt, a mám vyhráno. Po pár týdnech špatného spaní mi přišel dopis, že řízení se mnou zastavují a sankci po mně vymáhat nebudou, a to i přesto, že jsem jim nedoložil kupní smlouvu, kterou po mně borci z telefonické podpory tak houževnatě vyžadovali.

To je totiž druhá věc, kterou mi pracovníci ombudsmanovy kanceláře poradili. Kupní smlouvu lze uzavřít i ústně, a vyžadovat ji po mně jako důkazní materiál v písemné podobě nikdo nemůže, a už vůbec ne mě na základě jejího nedoložení sankcionovat. Pouze jsem do toho svého dopisu uvedl tato fakta, připojil jméno a adresu oné kupující a je na nich, jak se s tím poperou. Ať si ji hledají oni.

(Přesné znění mé odpovědi pro ČKP najdete ZDE)

Takže můj první boj je za mnou. Padesát kaček denně do konce života nikomu platit nemusím.

A teď mě čeká druhý boj. Protože jsem na základě pouhého záznamu v evidenci vozidel obdržel dvě pokuty za provozování vozidla bez povinného ručení, a to i přesto, že skutečným vlastníkem nejsem a tuto skutečnost jsem všem orgánům sdělil, budu onu pokutu vymáhat po úřadech zpět.

No, snad má zkušenost někomu pomohla. Mé rady na závěr znějí:

1 – Při prodeji auta je na vás, abyste ho odhlásili – fakt na to nekašlete, pokud nechcete mít zbytečné starosti.

2 – Pokud se přece jen do podobné situace jako já dostanete nebo v ní už jste, mějte na paměti, že samotný záznam v evidenci vozidel nedává nikomu právo vás sankcionovat. Úřady se musejí řídit skutečností, a ne pouze podle jakési databáze, která nemá právní účinnost.

Teď už mi zbývá poslední věc, a to zjistit, jak je možné napravit legální cestou chybu, kterou jsem udělal na začátku, a tedy zajistit, abych už v evidenci vozidel jako vlastník vozidla nefiguroval. Na to jsem zatím nepřišel a všichni mi jen radí, abych podváděl, lhal a falšoval. Vítejte v Kocourkově. 

Petr Jeník, Blog ZDE

Původní komentář ZDE

https://www.ekonomickymagazin.cz/2018/01/zakonodarci-vratili-do-hry-kontroverzni-poplatek-za-nepojistene-auto/


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama