e-news.cz - kurzy
Reklama

Konec hesel: budeme se přihlašovat pomocí biometriky?

13.01.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Konec hesel: budeme se přihlašovat pomocí biometriky?

Společnost Microsoft nedávno uvedla, že přihlášení pomocí biometrických údajů by mělo v blízké budoucnosti odbourat používání klasických psaných hesel.

Tím by odpadly notoricky známé problémy s triviálními hesly nebo přihlašováním do různých systémů pod stejným heslem. Dočkáme se tedy úplného konce psaných hesel?
Podle vyjádření Suzanne Choney ze společnosti Microsoft jsou psaná hesla přežitým reliktem z počátků výpočetní techniky, který nedokáže zadržet kybernetické zločince. Tomu napomáhá hlavně to, že více než dvě třetiny lidí používají stejné, obvykle ne příliš silné heslo, na desítkách různých účtů. Slabá hesla a ukradená identita jsou hlavními příčinami ztráty dat. Pouze v loňském roce bylo 81 procent případů narušení bezpečnosti možné vysledovat k narušení identity jednotlivce – jinými slovy za narušením bezpečnosti velkého celku stála neopatrnost nebo nezodpovědnost jedince.
Může ale biometrika opravdu nahradit klasická hesla? Nedávné vyjádření Microsoftu ohledně překonanosti používání hesel pro přihlašování do počítačů a internetových služeb je třeba brát s rezervou. Na jedné straně je jistě pravda, že používání hesel s sebou nese mnoho nevýhod. Na druhé straně si musíme uvědomit, že Microsoft dlouhodobě ztrácí vedoucí pozici na trhu spotřebitelských zařízení, operačních systémů, už vůbec nemluvě o mobilních zařízeních, a podobnými prohlášeními chce upoutat pozornost a upozornit zákazníky, že i on umí nejmodernější technologie. Navíc pokud přitáhne ke své cloudové službě Hello veřejné webové portály, přiváže si jejich provozovatele platbami za služby a umožní mu to i sledovat aktivity jejich zákazníků.
Raději si střízlivě zhodnoťme výhody a nevýhody hesel v porovnání s biometrikou a uvědomme si, že každá z těchto dvou metod nabízí jiné vlastnosti, které jsou mnohdy velmi významné pro určité aplikace.
Jistě, uživatelé mnohdy používají slabá hesla, což umožňuje rozličné útoky přes masivní zkoušení kombinací znaků. Často mají stejný login i heslo v mnoha různých internetových službách, a tím pádem se kompromitace jedné databáze rozšíří i na ostatní služby. Určitým způsobem tyto problémy řeší vynucení pravidelné změny hesla, jenže to je v případě zřídka navštěvovaných internetových služeb značně obtížné pro zákazníky. Ne tak ovšem hesla v podnikových sítích, kde uživatelé pracují dennodenně. Mnoho uživatelů si také dává kvalitní hesla jen do těch služeb, které jsou pro ně důležité a kde si na ně dávají pozor.
Biometrika je pohodlná, navíc váže přístup na konkrétního uživatele. V podnikovém prostředí mají hesla několik nevýhod. Lidé mají tendenci si je poznačovat. Navíc je možné je i záměrně sdělit kolegům, když uživatel potřebuje záskok, čemuž biometrika účinně zabrání. Na druhé straně pro domácí uživatele je možnost někomu přístup „půjčit“ mnohdy výhodná, což biometrika neumožňuje.
Konečně biometrika neumožňuje změnu hesla ani jeho svobodnou volbu. Jak si změníte otisk prstu nebo obličej, pokud dojde ke kompromitaci vašich biometrických údajů? Není to naopak výhodné pro policii i další silové složky nebo cizí špionážní agentury, kterým bude stačit přiložit zařízení k mrtvé nebo nespolupracující osobě? Jak těžké bude zanedlouho i pro běžného domácího uživatele vyrobit si 3D duplikát otisku prstu nebo obličeje, pomocí stále lepších a dostupnějších 3D tiskáren?
Ondřej Ševeček, odborník na IT bezpečnost společnosti GOPAS
O společnosti GOPAS
Počítačová škola GOPAS je největším poskytovatelem školení v oblasti informačních technologií na českém i slovenském trhu. Ročně absolvuje odborné kurzy téměř 30 tisíc studentů, z nichž většinu tvoří specialisté IT. I přesto, že působí na poměrně malém trhu, patří GOPAS k jedněm z největších poskytovatelů IT školení v Evropě.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama