Apogeo
Reklama

Poslanci budou pokračovat v debatě o důvěře Babišově vládě

14.01.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poslanci budou pokračovat v debatě o důvěře Babišově vládě

Sněmovna bude v úterý odpoledne pokračovat v projednávání žádosti menšinové jednobarevné vlády Andreje Babiše (ANO) o vyslovení důvěry.

Začít by měla také řádná lednová schůze dolní komory. Poslanci by se na ní měli zabývat například elektronickými recepty nebo návrhem ODS na zrušení elektronické evidence tržeb. V návrhu programu figuruje také opakovaná volba předsedy komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů a vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD.
Debatu o důvěře Babišově vládě sněmovna ve středu překvapivě přerušila v souvislosti s nečekaným svoláním mandátového a imunitního výboru, který se zabývá vydáním premiéra a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Výbor se sešel z iniciativy členů SPD a ANO, kteří prosadili, aby byl na další zasedání pozván bývalý detektiv Jiří Komárek.
Rovněž imunitní výbor, na který mají přijít Babiš, Faltýnek a Komárek, se sejde v úterý. Zasedne od rána a je pravděpodobné, že ještě před pokračováním schůze pléna k důvěře vládě dá doporučení, zda by měli být oba šéfové ANO k trestnímu stíhání vydáni, nebo ne. Navíc je možné, že poslanci tento bod na některou ze schůzí následně zařadí.
Do debaty o důvěře vládě bylo ve středu večer přihlášeno ještě sedm poslanců. Kabinet přišel do dolní komory podpořit už dopoledne prezident Miloš Zeman. Ani jeho přímluva nezměnila nic na tom, že s výjimkou poslanců ANO žádná ze sněmovních stran pro důvěru hlasovat nebude. Důvodem bylo podle zástupců nevládních stran především to, že se Babiš ani nepokusil získat jejich podporu a že programové prohlášení jeho kabinetu je nevěrohodné.
V návrhu programu řádné lednové schůze je dále zařazena soudní žádost o vydání poslance ANO Pavla Růžičky k trestnímu stíhání. Policie ho obvinila ještě před volbami jako radního Postoloprt na Lounsku kvůli údajně nevýhodnému prodeji Obecního domu. Růžička vinu necítí a řekl, že požádá dolní komoru, aby ho vydala. Sněmovna pravděpodobně debatu o žádosti přeruší, neboť imunitní výbor se k ní ještě nevyjádřil.
Elektronických receptů, které byly zavedeny jako povinné od ledna, se týkají hned tři předlohy. Senát navrhuje dvouletý odklad jejich povinného vydávání, ODS pětiletý odklad. Zdravotnický výbor chce z iniciativy nového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vložit do vládní technické novely zákona o léčivech ustanovení, podle kterého by lékařům za nedodržení povinnosti nehrozily v prvním roce pokuty.
V návrhu programu schůze jsou i další poslanecké předlohy. ODS navrhuje například zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, zrušení omezení prodejní doby ve větších prodejnách a uzákonění postupného navyšování státních výdajů na obranu až na dvě procenta hrubého domácího produktu.
Z vládních návrhů by se poslanci měli zabývat zvýhodněním přimíchávání biopaliv z použitých kuchyňských olejů a kafilerních tuků do pohonných hmot. Jiná předloha by uložila bankám, poskytovatelům platebních služeb, advokátům a poradcům povinnost poskytovat daňové správě údaje, které vyplývají z využívání zákona o boji proti praní špinavých peněz. Stejnou úroveň ochrany spotřebitele a regulace pro různé způsoby prodeje pojištění by měl zajistit návrh nového zákona o distribuci pojištění a zajištění.
Ohledně volby předsedy komise pro kontrolu činnosti inspekce bezpečnostních sborů se bude opakovat druhé kolo tajné volby. V prosinci sice sněmovna zvolila kontroverzního kandidáta KSČM Zdeňka Ondráčka, předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) ale výsledek pro pochyby o počtu hlasů nutných pro zvolení zrušil. Ondráček zůstal jediným kandidátem.
Ve volbě předsedy vyšetřovací komise k OKD budou poslanci rozhodovat mezi Lukášem Černohorským (Piráti) a Pavlou Golasowskou (KDU-ČSL). V prosincovém prvním kole vypadl adept hnutí SPD Lubomír Volný.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama