e-news.cz - kurzy
Reklama

Výbor ROP bude řešit Čapí hnízdo v polovině ledna

06.01.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Výbor ROP bude řešit Čapí hnízdo v polovině ledna

Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy bude jednat o vyjmutí farmy Čapí hnízdo z evropského financování 16.

ledna. Novinářům to řekla předsedkyně výboru a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila policie kromě jiných i premiéra Andreje Babiše (ANO) a žádá sněmovnu o jeho vydání. Ředitel úřadu regionální rady Kamil Munia uvedl, že se jeho úřad přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.
Ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Ve středních Čechách se to týká Čapího hnízda a výstavby sportovně-rekreačního zařízení v Kosmonosech na Mladoboleslavsku, kde jsou ale nesrovnalosti jen v části projektu.
Vyjmutí znamená, že na projekty bude pohlíženo jako na národní dotace. Byly již předfinancovány ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna financování. Umožní to, aby ČR od Evropské komise dostala maximální možnou částku, kterou pro operační program mohla z EU obdržet. „Nebavíme se ale o vyjmutí ve smyslu, jestli došlo, nebo nedošlo k nějakému pochybení, ale ve smyslu vyjmutí kvůli tomu, aby mohl být regionální operační program uzavřen,“ uvedl ředitel Munia.
Člen výboru za opoziční TOP 09 Jan Jakob podotkl, že pokud bude projekt vyjmut, dopadne finanční zátěž na české daňové poplatníky. „Pokud bychom tak učinili, nejednalo by se už o evropskou dotaci, ale o dotaci národní. Jinými slovy na Babišovu luxusní daču bychom se složili my všichni. Zároveň by nebyl Babiš postižitelný evropskými orgány,“ prohlásil Jakob.
Pokorná Jermanová zopakovala, že bude hlasovat pro vyjmutí, protože takový postup doporučuje Ministerstvo financí. Kdyby se členové výboru rozhodli opačně, program by nebyl uzavřen a pokračoval by dál.
Pokud by se prokázalo, že dotace byla přidělena neprávem, poskytovatel by měl prostředky vymáhat po příjemcích. V případě Čapího hnízda by se to zřejmě týkalo nástupnické firmy. „Musíme si udělat analýzu, kdo přebírá povinnosti a práva původního příjemce,“ řekl Munia.
Opozice kritizovala skutečnost, že úřad členům výboru nechce poskytnout zprávu OLAF. Munia řekl, že se řídí doporučením Nejvyššího státního zastupitelství a vyjádřením Ministerstva financí. Podle Jakoba a dalšího člena výboru za opoziční STAN Věslava Michalika jim Munia přitom ještě nedávno sliboval, že zprávu dostanou. Nakonec ale budou mít k dispozici jen některé části. Ředitel to zdůvodnil tím, že nemohou být porušována práva jiných osob, případně mařeno vyšetřování. Zastupitel za opoziční ODS Martin Kupka pokládá za absurdní, aby výbor jednal o závěrech zprávy, a neměl ji k dispozici. „ANO se zjevně rozhodlo pro pštrosí politiku a pokračuje v utajování zjevně velmi významných a nepříjemných skutečností,“ uvedl. ODS bude podle něj usilovat o to, aby se členové výboru mohli s celým dokumentem seznámit. Munia zdůraznil, že závěry zprávy OLAF nejsou nutnou podmínkou pro rozhodování členů výboru. „Oni by museli rozhodovat o vynětí výdajů, i kdyby ta zpráva vůbec neexistovala,“ podotkl.
Munia sám zprávu obdržel a seznámil se s ní, hejtmanka nikoli. „Tu zprávu nemám, neviděla jsem a nechci ji vidět dřív, než ji budou mít možnost vidět všichni ostatní,“ prohlásila Pokorná Jermanová.
Opozice žádala svolání výboru v co nejbližším možném termínu, což je pondělí 15. ledna. Jakob uvedl, že podle původních informací z úřadu se měl výbor sejít na přelomu ledna a února, tedy až po jednání krajského zastupitelstva plánovaného na 29. ledna. Podle Jakoba hrozilo, že zastupitelé výbor ustavený po předloňských volbách převolí. Strany současné koalice ANO a ČSSD opřené o KSČM v něm totiž nemají většinu. Nyní má ANO v patnáctičlenném orgánu čtyři hlasy a sociální demokraté a komunisté po jednom. Pět zástupců má ve výboru STAN, tři ODS a jednoho TOP 09. Hejtmanka následně uvedla, že plánuje jednání v polovině ledna. Přesný termín dohodla až dnes s ředitelem úřadu. Pondělí 15. ledna požadované opozicí by podle ní nebylo nejvhodnější, protože zasedá krajská rada.
Namítla také, že jí žádná žádost o mimořádné jednání výboru nepřišla, podle ní byla chybně adresována řediteli, který jednání svolávat nemůže. Podle jednacího řádu musejí být členové o jednání informováni deset dní dopředu a materiály mají dostat nejpozději sedm před zasedáním.
Jan Kholl, jpt, ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama