Apogeo
Reklama

3D tisk dobývá průmysl, firmy si běžně tisknou náhradní díly

22.02.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
3D tisk dobývá průmysl, firmy si běžně tisknou náhradní díly

Bez 3D tiskáren už se takřka neobejde žádné konstrukční oddělení či průmyslový provoz.

Firmy u 3D tiskáren oceňují rychlost a dostupnost výroby prototypů i funkčních dílů nebo unikátní mechanické vlastnosti vytištěných výrobků. Pro průmyslové 3D tiskárny již není problém vytvářet náhradní díly ke strojům.
Podle odborníků ale nástup 3D tiskáren v průmyslu neznamená zánik tradičních technologií, jakými jsou obrábění, odlévání nebo vstřikování do forem. 3D tisk možnosti výroby rozšiřuje a stávající technologie doplňuje. Firmy dnes díky 3D tisku ročně ušetří statisíce až miliony korun, investice do 3D tiskáren se vracejí už v řádu měsíců či týdnů.
Zatímco ještě před několika lety byly 3D tiskárny doménou nadšenců a vizionářů, dnes už si tato technologie definitivně našla cestu do průmyslu. A nejde přitom jen o konstrukční oddělení, ale také o výrobu samotnou. 3D tisk už neslouží jen k vytváření zkušebních modelů a prototypů, ale i přímo k výrobě plně funkčních dílů a různých náhradních komponent pro výrobní technologie. Vděčíme za to rozvoji technologií, jako je třeba 3D tisk pevných plastových kompozitů vyztužených karbonovým vláknem. Pomáhá též jednodušší obsluha souvisejícího softwaru.
Netrapte se, vyrábějte
Výrobcům se kromě vylepšování samotných 3D tiskáren daří výrazně zjednodušovat i samotnou přípravu modelů na 3D tisk. S uživatelsky přívětivými aplikacemi je možné bez problémů pracovat už po krátkém zaškolení. „Ve firmách 3D tiskárny běžně obsluhují sami konstruktéři. Nemusí se trápit se složitou přípravou 3D modelů nebo nastavováním tiskárny. Vše prostě ihned funguje,“ popisuje jednodušší obsluhu současných 3D tiskáren Tomáš Soóky ze společnosti 3Dwiser, která vybavení pro průmyslový 3D tisk dodává.
„Výrobcům 3D tiskáren se podařilo výrazně zvýšit spolehlivost a opakovatelnost 3D tisku. Konstruktér či technik se tak může spolehnout na to, že výsledný výrobek bude mít požadované vlastnosti a lze jej vytisknout v desítkách identických kopií. To dříve často nebývalo možné,“ doplňuje Soóky.
Tisk plastových kompozitů i kovů
Také v českém průmyslu velmi roste poptávka po 3D tisku plastových kompozitů. Tato technologie umožňuje vytvářet výrobky z plastů vyztužených uhlíkovými (karbonovými) vlákny, přičemž mechanické vlastnosti těchto výtisků se vyrovnají konstrukčnímu hliníku. To vše za zlomek ceny ve srovnání s tradičním obráběním. Technologie mimo jiné umožňuje vyrobit levné náhradní a doplňkové díly pro výrobu. „Například u našeho zákazníka, společnosti Continental Jičín, takto běžně tisknou upínací a zakládací díly pro své výrobní linky,“ uvádí Soóky.
Stále více firem využívá aditivní výroby (3D tisku) z kovů. Tiskárny umějí vytisknout i tvary, s nimiž by si tradiční technologie neporadily, a prosazují se i v nejnáročnějších odvětvích – automobilovém, leteckém či kosmickém průmyslu nebo v lékařství. „V oblasti aditivní výroby z kovů se zlepšuje dostupnost technologií. Nejde už jen o velké technologické celky za desítky milionů korun s nutností provozu v kontrolovaném prostředí. Na trh právě přicházejí 3D tiskárny kovů za jednotky milionů korun, a technologie tak začíná být běžně dostupná celé řadě menších či středních firem. Výroba se stává lokálnější – z velkých výrobních center doslova přichází za zákazníkem a jeho potřebami,“ popisuje Tomáš Vít, propagátor 3D tisku.
3D tisk náhradních dílů v Průmyslu 4.0
3D tisk se stává nedílnou součástí změn v průmyslové výrobě označovaných souhrnně jako Průmysl 4.0. Hraje zde výraznou roli – od vývoje prototypů až po samotnou výrobu, kde zvyšuje efektivitu a mimo jiné snižuje riziko odstávky výroby v důsledku poruch. Například díky využití 3D tisku k pohotové výrobě náhradních dílů není nutné provozovat celé sklady rychle zastarávajících náhradních součástek, ale stačí pouze digitální databáze jejich 3D modelů.
„I přesto, že výtisk někdy může sloužit v náročném provozu pouze dočasně, lze jeho vytištěním přímo na místě zamezit velmi nákladným odstávkám výroby. 3D tisk tak výrobním firmám umožňuje objednávat mnohé náhradní díly pro stroje až v případě skutečné potřeby – a nedržet je zbytečně skladem. Mnoho českých i mezinárodních zákazníků potvrzuje, že investice do 3D tiskárny se v podobných případech vrací už v průběhu měsíců a týdnů, ne let jako dříve,“ uzavírá Tomáš Soóky ze společnosti 3Dwiser.

O společnosti 3Dwiser

3Dwiser, s. r. o., je předním českým dodavatelem a distributorem dostupných a spolehlivých technologií 3D tisku a 3D skenování. Poskytuje odborné služby v oblasti aditivní výroby. Čerpá z odborného zázemí vlastního týmu specialistů i z přímé spolupráce s českými a zahraničními výrobci tiskáren a tiskových materiálů i vývojáři profesionálních aplikací pro přípravu 3D tisku. V Praze Hloubětíně provozuje unikátní showroom 3D tisku, realizuje zde také zakázkové služby přesného 3D tisku. Showroom stolního tisku je zájemcům k dispozici také v Olomouci.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama