e-news.cz - kurzy
Reklama

Aukce mobilních tarifů má opět stejný scénář, operátoři nedorazili

08.02.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Aukce mobilních tarifů má opět stejný scénář, operátoři nedorazili

Uběhlo jen několik měsíců, a pod taktovkou sdružení Licit se tento týden uskutečnila v pořadí již třetí aukce mobilních tarifů.

Podobně jako v předchozích dvou pokusech přilákala přes osmdesát tisíc potenciálních klientů, realizátoři provedli další úpravy v zadávací dokumentaci ve prospěch operátorů a oslovili největší trojici. A výsledek? Do výběrového řízení se opět nepřihlásil ani jeden operátor. Mají strach z transparentnosti?

Již při druhém pokusu v minulém roce proběhly v zadávací dokumentaci aukce určité změny, které reagovaly na připomínky trojice největších operátorů. Před včerejší aukcí se úpravy ještě více posunuly. Licit například opět snížil poplatek za zprostředkování, který mu byl v minulosti vyčten. V celkovém výsledku tak operátoři mají zjednodušenou obslužnost klientů v aukci, snížený aukční poplatek, garantováno minimálně pět tisíc podepsaných smluv a zajištěný smluvní závazek na dva roky. I přes všechny uvedené benefity pozvání do aukce žádný z operátorů nepřijal.

„Do výběrového řízení jsme zvali tuzemskou největší trojici operátorů a další virtuální společnosti. Jejich opětovná nulová účast posiluje naše dlouhodobé tvrzení, že český mobilní trh není volný a tržní. Jsme přesvědčeni, že běžní občané mají mít možnost získat obdobné ceny jako lidé na jednotlivých ministerstvech a krajích či městských úřadech, kde se částky pohybují na úplně jiné úrovni. Budeme tedy reagovat podněty i směrem k Českému telekomunikačnímu úřadu, senátorům a poslancům, i Evropské komisi,“ říká Vítězslav Grygar, partner nezávislé komunity spotřebitelů Licit, a dodává. „U českých tarifů jsou nejdražší položkou data. Myslím, že by bylo zajímavé, kdyby vznikl státní internet pro data za sto korun měsíčně, který by konkuroval komerčním operátorům, mohl by na ně tržně tlačit a současně by to znamenalo mnoho výhod pro Čechy. Minimálně při přidělování další frekvence by na to mohl ČTÚ pamatovat v podmínkách tendru. Například v Estonsku nebo Finsku má státem garantovaný přístup k internetu každý občan. Přes internet si tam běžně zařídíte veškerou občanskou administrativu jako vyřizování všech dokladů, povolení nebo tam můžete přes internet i volit.“

Český trh s poskytovanými hlasovými a datovými službami je značně netransparentní a mezi nabídkami pro jednotlivce a velké korporace či státní orgány panují obrovské rozdíly. Důkazem toho jsou zpracované analýzy cen jednotlivých ministerstev, krajů i obcí, které Licit provedl v průběhu loňského roku. Jen pro představu, např. Ministerstvo životního prostředí ČR má za 120 korun neomezené volání a 3 GB dat, Ministerstvo zahraničních věcí ČR neomezené volání a 10 GB dat za 140 korun, Ministerstvo financí ČR má neomezené volání a 10 GB za 135 korun. Na podobné cenové hladině se pohybují i částky na krajských a městských úřadech. Přitom průměrný Čech za poslední čtyři roky u tří hlavních operátorů nejčastěji zaplatil částku 749 korun.

Zbraní proti nerovným podmínkám aktuálních tarifů mají být právě aukce, které se realizují s cílem dosáhnout úsporu z rozsahu pro sdružené jednotlivce. „Telekomunikační trh v tuto chvíli není z pohledu občanů spravedlivý a sami jednotlivci, i kdyby s tím sami chtěli něco dělat, mají těžší vyjednávací pozici. Spojení spotřebitelů do větší skupiny je samozřejmě efektnější a je větší šance získání nižších cen. Tomuto obchodnímu modelu říkáme crowdsaving. Je to současně jeden z nejvíce transparentních modelů, vše je doložitelné a předem správně definované, myslím si, že právě z toho mají operátoři strach. Dosavadní tři aukce mobilních tarifů nám díky zájmu lidí a firem ukázaly, že to smysl má. Minimálně v tom, že v posledních několika měsících dochází k snižování cen. Nově mají operátoři povinnost při prodloužení smlouvy získat souhlas klienta, využijte toho a požadujte snížení ceny. Licitujte!“ doplňuje Vítězslav Grygar.

To, že mají aukce skutečně smysl a lze jimi získat lepší podmínky, dokazuje i lokální e-aukce provedená na ostravském magistrátu již před sedmi lety, kterou realizovala elektronická aukční síň eCENTRE, jež spolupracuje právě i se sdružením Licit. Aukce zde probíhala mezi třemi tuzemskými operátory a soutěžilo se o balík mobilních služeb pro 112 městských organizací a institucí na dva roky, za které dřív město platilo přes 11 milionů korun ročně. Ostrava tehdy vypsala zakázku s maximální cenou 22,9 milionu korun, nicméně vítězný operátor se nakonec dostal na částku 2,9 milionu korun, což pro město představovalo úsporu celkem 86,85 procenta nákladů.

Ostrava se během let stala opravdu lídrem v této komoditě a vlastně i jakýmsi vzorem pro ostatní města. Jen v oblasti telekomunikace dokázala tímto způsobem ušetřit přes 52 milionů korun. Aukce přes systém eCENTRE však využívala nejen v telekomunikacích, ale i v dalších komoditách, jako je elektřina, zemní plyn, potraviny, zdravotnický materiál, materiál technického zabezpečení apod. Celková úspora se tak vyšplhala přes hranici 607 milionů korun.

TZ Licit

Licit je nezávislá komunita spotřebitelů, jejímž posláním je přinášet co nejnižší ceny z aukcí do každé domácnosti. Je financována aukčními poplatky servisní aukční síně s desetiletou historií e-aukcí a sdružováním poptávek – eCENTRE. Licit zajišťuje nejvýhodnější ceny z e-aukcí včetně kompletního servisu spojeného se změnou dodavatele na dodávky energií či jiné komodity, při minimální součinnosti klienta.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama