Apogeo
Reklama

Energetický startup exministra Kuby dostal cenu ve Španělsku

10.02.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Energetický startup exministra Kuby dostal cenu ve Španělsku

Česká společnost OIG Power, která patří exministru Martinu Kubovi (ODS), získala ve čtvrtek hlavní cenu v kategorii Business Innovations mikropodniků

a startupů na soutěži Quality Innovation Awards ve španělském Bilbau. Firma uspěla v konkurenci více než čtyř set firem ze třinácti zemí se systémem CES Battery Box, který řeší energetickou soběstačnost domácností a firem. ČTK to za skupinu OIG, která je většinovým vlastníkem startupu, řekla Michaela Lacinová.
V desetileté historii soutěže podle ní uspěla česká společnost teprve podruhé, první byla firma Škoda JS. Jediným prodejcem baterií CES Battery Box v ČR a na Slovensku je ČEZ. Firma OIG Power, která funguje od dubna 2017, již zaznamenala poptávku z plynárenského i vodárenského průmyslu.
Systém CES Battery Box propojuje výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů s jejím skladováním a možností řídit její spotřebu a využívat ji k fungování všech elektrických spotřebičů v objektu. Podle Lacinové je tak možné maximálně využít energii, kterou si majitel domu vyrábí ze solárních panelů. „V případě běžného rodinného domu tak lze dosáhnout velké míry nezávislosti na distribuční síti, což znamená nejen významnou úsporu v nákladech, ale i jistotu vlastního zdroje energie při výpadku sítě,“ uvedla Lacinová.
Jde o kombinaci nezávislého systému s fotovoltaickou elektrárnou a má vlastní bateriovou banku, do níž se energie ukládá. Vlastní vyrobenou solární energii tak lze využít kdykoli, ne jen v čase výroby.
V třífázovém provedení pro rodinné domy a firmy má systém velikost ledničky. Kuba řekl, že díky systému mohou být lidé víceméně nezávislí na svém okolí, co se elektrické energie týče. „Pokud svítí slunce, celá domácnost funguje na tuto energii z panelů. Večer pak dům využívá energii, která se přes den uloží v bateriích. U zařízení si je možné navíc nastavit preferenci, na co chcete energii ze solárních panelů využívat,“ popsal Kuba, bývalý ministr průmyslu a obchodu, jehož skupina OIG je většinovým vlastníkem startupu OIG Power. Kuba podniká i v textilním průmyslu.
Firma má již za sebou s tímto systémem první zakázky pro rodinné domy i v průmyslu.
Václav Koblenc, ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama