e-news.cz - kurzy
Reklama

Lídři firem srší optimismem. Věří v růst a sázejí na inovace

09.02.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Lídři firem srší optimismem. Věří v růst a sázejí na inovace

Generální ředitelé českých firem očekávají veleúspěšný rok. Bezmála devadesát procent z nich věří, že jim letos porostou tržby.

Jde o historicky nejvyšší hodnotu, jak ukázal již devátý ročník Českého průzkumu názorů generálních ředitelů.
Ten mezi 141 šéfy významných firem působících na českém trhu provedla poradenská společnost PwC ČR. Největší příležitostí k růstu v letošním roce budou inovace. Velké obavy naopak vyvolává nedostatek kvalifikovaných lidí a přílišná regulace.

Růst potáhnou inovace a technologie

Největší příležitost k růstu pro letošní rok vidí čeští generální ředitelé ve vývoji nového produktu či služby (26 procent). Uvědomují si, že musí držet krok s nejnovějšími trendy, a proto ani rychlost technologických změn nevnímají jako hrozbu pro svůj byznys. Jako nejperspektivnější vidí firmy robotiku (42 procent) a rozšíření cloudu (31 procent), které šetří náklady a zároveň jsou prostředkem k získání větších zisků. Během tří až pěti let se pak pro 28 procent firem stane významnou i umělá inteligence a internet věcí.
„Čím dál větší důraz na digitální technologie a robotizaci by ve svém důsledku měl vést ke snížení nákladů a k lepší kvalitě a dále částečně pomoci vyřešit problém s nedostatkem pracovní síly, kterého se v současnosti obává 89 procent generálních ředitelů. A protože to nudné a jednoduché budou dělat roboti, měli by z toho benefitovat i sami zaměstnanci, kteří se budou moci soustředit na zajímavější práci s větší přidanou hodnotou,“ říká Jiří Moser, řídící partner PwC ČR.

Důraz na tuzemsko

Další strategickou příležitostí pro lídry českých firem je růst na domácím trhu. Spoléhá na něj 29 procent dotázaných. Pětina pak sází na růst na stávajícím zahraničním trhu a sedm procent věří v expanzi na trhy nové. „Zdá se, že síla domácí ekonomiky dává generálním ředitelům jistotu, že jsou domácí trh schopni maximálně využít pro svůj růst. Inovace služeb a výrobků stále zůstává prioritou. Zaměření na domácí trh podporuje i fakt, že počet firem, které plánují zahraniční expanzi, se zmenšil téměř na polovinu,“ doplňuje Jiří Moser. Z růstu české ekonomiky mají firmy obavy jen mírné. Zhruba 48 procent z nich věří, že ekonomika u nás poroste ještě alespoň další tři roky.
Čeho se naopak lídři českých firem v letošním roce nejvíce obávají, je nedostatek lidí s potřebnými znalostmi a dovednostmi, který může ohrozit jejich podnikání. Dostupnost kvalifikovaných zaměstnanců je noční můrou pro 89 procent z nich. Hned na druhém místě je nekvalitní a těžko uchopitelná legislativa a přílišná regulace, která na podnikatele klade značnou administrativní zátěž.

O průzkumu

Devátého ročníku Českého průzkumu názorů generálních ředitelů se během posledního čtvrtletí 2017 zúčastnilo 141 vedoucích představitelů nejvýznamnějších společností působících na českém trhu. Český průzkum názorů generálních ředitelů navazuje na Celosvětový průzkum názorů generálních ředitelů PwC. Výsledky jeho již 21. ročníku byly stejně jako v předchozích letech zveřejněny na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.
Více o průzkumu a jeho výsledcích ZDE


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama