Apogeo
Reklama

Valentýn každý rok jinak. Ubylo parfémů i romantických večeří

14.02.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Valentýn každý rok jinak. Ubylo parfémů i romantických večeří

Vyznat si lásku na svatého Valentýna a vzájemně se obdarovat něčím speciálním sice není tradiční česká záležitost, i tak se

ale u nás tento svátek do jisté míry zabydlel. Co přesně si zamilovaní vzájemně kupují a o kolik peněz více Češi utrácejí právě 14. února? Digitální banka mBank analýzou interních údajů z platebních karet zjistila, že české valentýnské trendy se mezi sebou rok od roku liší.
Romantickou večeři při svíčkách si například v roce 2016 dopřálo o 58 procent párů více než v jiný všední den. O tom, že restaurace přesto nemají na Valentýna nic jisté, však svědčí statistika z roku 2017. Tehdy se totiž za večeři o sv. Valentýnu ve dvou utratilo stejné množství peněz jako týden předtím, tedy 7. února.
Podobně kolísá i zájem o výjimečný večer ve dvou strávený v kině nebo v divadle. Zatímco předloni byl zájem o vstupenky na 14. února výrazný – diváci utratili o 101 procent více – loni už zájem zdaleka nebyl tak značný. Právě naopak, na svátek zamilovaných byl prodej dokonce o 12 procent nižší. Například na Slovensku se však jedná o jednu z nejoblíbenějších forem, jak zamilovaní slaví svůj svátek. Loni i předloni totiž zájem o film či divadelní hru překonal u našich východních sousedů běžné dny o 150 procent.
Češi jsou však, zdá se, nevyzpytatelní a nedá se ani spolehlivě odhadnout, kolik zaplatí kartou za parfémy a jinou drogerii. Platby se totiž za poslední dva roky výrazně změnily. V roce 2016 vzrostly platby kartou na svátek zamilovaných až o 73 procent oproti běžnému dnu, a v roce 2017 se zájem o drogerii snížil až o pět procent. Jiné nákupní chování můžeme vidět na Slovensku. Slováci investují více do parfémů a jiné drogerie, kdy platby narostly za rok o 10 procent oproti platbám z běžného dne.
Vypadá to, že valentýnskou stálicí zůstávají pozornosti ve formě bonboniér, čokolád či lahví dobrého vína. Za jídlo a pití totiž Češi nechali v obchodech více peněz jak předloni, tak minulý rok. Romantickým dárkem zůstává každoročně také oblečení, do kterého spadá i atraktivní spodní prádlo. V roce 2017 byl nárůst v prodeji za oblečení o jedno procento, o rok dříve to však byl skok hned o 23 procent.

Země Česko Slovensko
Rok 2016 2017 2016 2017
Kina a divadla 101 procent -12 procent 180 procent 150 procent
Restaurace 58 procent 0 procent 71 procent 45 procent
Oblečení 23 procent 1 procento 33 procent 5 procent
Jídlo a pití 27 procent 2 procenta 31 procent 51 procent
Drogerie 73 procent -5 procent 25 procent 35 procent
Služby 26 procent -6 procent 27 procent 78 procent

(Porovnání dne 14. 2. daného roku se dnem 7. 2. stejného roku)
Obrovský rozdíl můžeme vidět mezi roky 2016 a 2017, konkrétně ve službách, kam spadá například květinářství. V roce 2016 koupilo květiny o 26 procent více Čechů než běžně, loni jejich počet klesl až o šest procent oproti běžným nákupům. Jakým způsobem potěšíte svou drahou polovičku, záleží jen na vás. Láska by ovšem neměla být vyznávána pouze ve svátek všech zamilovaných, ale každým dnem.
O mBank

mBank je inovátorem v oblasti internetového a mobilního bankovnictví v České republice a během deseti let se pro její služby rozhodlo již více než 650 tisíc klientů. V roce 2017 mBank získala sedm ocenění v soutěži Zlatá koruna, přičemž si odnesla také vítězství pro mKonto a mKonto Business v obou hlavních kategoriích, v Ceně veřejnosti a v Ceně podnikatelů. Mezi produkty mBank patří kromě osobních a spořicích účtů také kreditní karty, spotřebitelské půjčky a hypoteční úvěry. V České republice působí mBank jako organizační složka mBank S.A., která je členem skupiny Commerzbank.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama