e-news.cz - kurzy
Reklama

Zvyšování platů letos plánuje devadesát procent tuzemských firem

02.03.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zvyšování platů letos plánuje devadesát procent tuzemských firem

Více než polovina společností plánuje v tomto roce nabírat nové zaměstnance, devět z deseti zaměstnavatelů letos chce svým lidem zvyšovat

platy. Mezi manažery firem ale rychlým tempem ubývají ti, kteří vidí letošní rok optimisticky. Jedním z největších problémů je pro firmy nedostatek pracovních sil, kterým se zabývá vedení devíti z deseti podniků. Vypovídají o tom data průzkumu poradenské společnosti KPMG, kterého se za Českou republiku zúčastnilo dvě stě šedesát šest generálních ředitelů, finančních ředitelů a majitelů podniků.
Tuzemští řídící pracovníci se na letošní rok nedívají s přílišným optimismem. Pouze méně než třetina respondentů z řad manažerů (29 procent) očekává, že se v letošním roce v České republice meziročně zlepší ekonomická situace. Naopak každý čtvrtý dotazovaný má obavy, že se situace ve srovnání s loňským rokem zhorší. Necelá polovina (44 procent) předpokládá, že se současný stav nezmění.
Co se týká srovnání s očekáváním ostatních manažerů zemí střední a východní Evropy, patří Češi podle letošního průzkumu na samý chvost žebříčku optimismu. Přitom ještě před třemi lety v roce 2015 byli čeští manažeři vůbec nejoptimističtější v tomto regionu. Na rozdíl od České republiky se na Slovensku situace téměř nezměnila, podobně jako u majitelů českých rodinných podniků, kteří vyhlížejí do budoucna nadále s optimismem.
Pesimismus manažerů může být spojen například s napjatou situací na trhu práce, kdy nadále chybí pracovní síly, ty kvalifikované obzvlášť. Právě dvě třetiny řídících pracovníků uvádějí, že kvalifikovaná pracovní síla je tím faktorem, který tuzemským firmám nejvíce pomáhá držet krok s konkurencí. Kvalitních zaměstnanců je nicméně nedostatek, což negativně ovlivňuje fungování firem. Sedmdesát procent respondentů z České republiky v tom vidí největší problém, který ohrožuje růst obratu podniků.
V souvislosti s tím je už třetím rokem po sobě udržení kvalitních zaměstnanců nejvýznamnější oblastí, kterou podnikové vedení řeší. Podle průzkumu se tímto problémem zabývá téměř devadesát procent manažerů. Stejný podíl firem má letos v plánu zaměstnancům zvyšovat mzdy, přičemž většinou se bude jednat o navýšení do pěti procent. Celých 35 procent podniků zvýší mzdy až o deset procent.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama