e-news.cz - kurzy
Reklama

EU pozastavila ČR dotační program, projekty zatím hradí stát

11.04.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
EU pozastavila ČR dotační program, projekty zatím hradí stát

Evropská komise pozastavila Česku kvůli vysokému počtu pochybení dotační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost o objemu 114 miliard korun.

Podle firemních sdružení se to dotkne tisíců podniků. Dotované projekty ale budou pokračovat, dočasně je bude Česko hradit z národních zdrojů.
Program je stěžejním pro podporu českých podnikatelů v programovém období 2014 až 2020. Firmy požádaly o podporu z programu pro 13 tisíc projektů, z toho čtyři a půl žádostí již splnilo podmínky a má přislíbeno celkem 45 miliard korun. Dotační program spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pozastavila Evropská komise, která je orgánem EU, po provedení auditu. Prověrka totiž na konci loňského roku odhalila u dotovaných projektů čtrnáctiprocentní chybovost, uvedly Lidové noviny. Podle auditu byl problém hlavně v nastavení pravidel pro podpořené projekty, které si dokážou samy vydělat. Tito podnikatelé měli očekávaný čistý zisk odečíst od požadovaných peněz, což se ale v řadě případů nestalo.
Podpora z programu je cílena hlavně na malé a střední podniky, kterých by se tak podle Hospodářské komory ČR problémy dotkly nejvíce. Pokud by nejistota trvala delší dobu, neobešlo by se to bez makroekonomických dopadů, varoval mluvčí komory Miroslav Diro.
V tuto chvíli komunikujeme s desítkami vyděšených firem a vytváříme jim informační podporu. Jde o jedno z největších selhání čerpání strukturálních fondů,“ řekl ČTK prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. „Firmy se nacházejí v nejistotě, jestli budou moci čerpat dotace, nebo ne,“ doplnila mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková.
Pozastavení programu ale podle MPO nebude mít na žadatele o dotace a dotované projekty žádný dopad. „Program totiž běží dál, ale po dobu projednávání bude hrazen z národních zdrojů,“ řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Podle Asociace malých a středních podniků je klíčové, jak rychle bude možné proplácet již schválené projekty ze státního rozpočtu, jestli se proplatí všechny a jak rychle komise obnoví čerpání peněz. „Pokud to bude trvat měsíce, vážně to ohrozí chod řady malých a středních firem,“ uvedl prezident asociace.
Chyby podle současného ministra vznikly v letech 2015 až 2017, kdy MPO řídili ministři z ČSSD. „Budu iniciovat kroky k vyšetření a potrestání osob, které jsou za tyto komplikace zodpovědné,“ oznámil Hüner. Bývalý náměstek na MPO odpovědný za evropské fondy, Tomáš Novotný, kterého přivedl někdejší ministr Jan Mládek (ČSSD), ale chyby popírá. „Měli jsme rok předtím kontrolu Evropské komise a ta dopadla pod dvě procenta chybovosti. Problémy se určitě nepřehlížely,“ řekl Lidovým novinám.
V programovém období 2014 až 2020 může Česko čerpat z evropských fondů celkem asi 600 miliard korun. Ke konci letošního roku Evropská komise vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může Česko přijít o šest procent z přidělené částky. V programovém období 2007 až 2013 mohlo Česko čerpat zhruba 700 miliard, z toho asi čtyři procenta nebyla vyčerpána.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama