e-news.cz - kurzy
Reklama

Místo montoven se zaměříme na startupy a hitech firmy

22.04.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Místo montoven se zaměříme na startupy a hitech firmy

Místo podpory montoven se státní agentura CzechInvest více zaměří na startupy, firmy zaměřené na výzkumně-vývojové aktivity či malé a střední

podniky. Do příštího roku má CzechInvest ambice podpořit zhruba dvě stovky startupů, připravenu na to má částku přes sto čtyřicet milionů korun.
Počty investorů, kteří dostanou investiční pobídku, by mohly po začátku účinnosti novely zákona o investičních pobídkách, klesnout o čtvrtinu proti současnosti. V rozhovoru s ČTK to řekla nová ředitelka agentury Silvana Jirotková.
Zásadní změna, kterou očekáváme od novely zákona o investičních pobídkách, by měla být v tom, že by měly být dostupné pro firmy, které jsou zaměřené na výzkumně-vývojové aktivity, jsou technologicky vyspělejší a splňují parametry nové strategie CzechInvestu, která představuje odklon od tradičního lákání všech investic do ČR,“ uvedla Jirotková.
Zájem start upů o služby státní agentury podle ní roste. „Do budoucna bychom chtěli zintenzivnit naši roli jako zastřešující národní instituce zodpovědné za problematiku startupů,“ řekla ředitelka.
Nyní má CzechInvest několik programů na podporu startupů. Dosud jimi prošlo přes dvě stě společností. „Přepočítáno na finanční podporu se jedná o více než 130 milionů korun. Od roku 2016 CzechInvest – v projektech CzechStarter, CzechDemo a CzechAccelerator – pomohl 51 startupům. V kosmickém inkubátoru ESA BIC Prague se nyní inkubuje deset firem,“ dodala Jirotková.
Konkrétní plán na sloučení CzechInvestu a další státní agentury CzechTrade zatím podle ní není. O sloučení hovořil nedávno premiér Andrej Babiš (ANO). „Obě ty agentury dlouhodobě spolupracují a v posledních letech se spolupráce prohlubuje,“ řekla šéfka CzechInvestu. V oblasti malých a středních firem chce jednak sdílet databázi klientů s CzechTrade, EGAP a dalšími státními podniky na podporu exportu, a plánuje rovněž nastavit měřitelné ukazatele výkonu směrem ke klientovi a synergicky s nimi spolupracovat, aby to vedlo k posílení konkurenceschopnosti ČR.
V zemích, kde nemá jedna s agentur své zastoupení, chtějí obě instituce sdílet své pobočky tak, aby fungovaly pro obě společnosti. Obě instituce jsou podle ní etablované a mají svoji hodnotu a svoji váhu a bylo by škoda o to přijít.
Jirotková vyhrála výběrové řízení, které vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu na začátku roku. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) v lednu totiž odvolal z funkce generálního ředitele CzechInvestu Karla Kučeru. Podle něj svými rozhodnutími destabilizoval chod agentury.
Novela zákona o investičních pobídkách, která je nyní v připomínkovém řízení, počítá s tím, že by pobídky měly směřovat na podporu investic do technologických center a do center strategických služeb. V ostatních případech bude muset mít příjemce podpory mzdu alespoň u 80 procent svých zaměstnanců ve výši průměrné mzdy v kraji. Současně podíl jeho zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním by měl činit alespoň deset procent. Pobídky by měly být snadněji dostupné pro malé a střední firmy. Nová pravidla by mohla začít platit od poloviny příštího roku.
Loni příslib investiční pobídky od státu získalo 74 investorů, výše pobídek dosáhla 10,7 miliardy korun. CzechInvest je vládní agenturou pro podporu podnikání a investic, která má na starosti lákání zahraničních investorů do Česka i pomoc menším českým firmám při hledání partnerů v cizině. Je podřízen ministerstvu průmyslu a obchodu.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama