e-news.cz - kurzy
Reklama

Petr Kaniok: Včerejší reformy dnešní Evropu nezachrání

25.04.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Petr Kaniok: Včerejší reformy dnešní Evropu nezachrání

Po loňském, na reformní návrhy bohatém roce, kdy budoucnost Evropské unie rýsoval tu Guy Verhofstadt, tu Jean Claude Juncker, se

letošní ticho zdálo až podezřelé. Prolomila ho až minulá středa, kdy v prostorách bruselského sídla Evropského parlamentu odstartoval nový evropský thinktank Re-imagine Europe. Jeho hlavní tváří je bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d‘Estaing, který se uzdu svých evropských fantazií rozhodl popustit v neuvěřitelných 92 letech. Matador evropské a francouzské politiky se při startu iniciativy, která chce kromě jiného promýšlet demokracii v postfaktické době, podělil o svou vizi budoucnosti evropské integrace.

Ta je, jak jinak, založena na revizi rozhodování a pravomocí EU. V prvé řadě by se v jejím rámci měla utvořit skupina zemí, které budou na hlubší integraci pracovat rychleji a vytvoří útvar blízký federaci. Giscard d‘Estaing ustoupil z původní představy, že toto jádro bude tvořit 12 konkrétních států (ještě v roce 2014 mezi ně zahrnoval například Polsko, Finsko či Rakousko, u všech tří dnes stěží představitelná vize). Myšlenky zásadní reformy fiskálního systému EU či zmenšení Komise se ale nevzdal. Exprezident sice připouští, že cestou vpřed není posílení kompetencí evropských institucí, jinak však zůstal uvězněný v dávno vyčpělém paradigmatu, že problémy systému vyřeší samotné přerýsování jeho mocenského nastavení.
Podstata problému je totiž v tom, že sebelepší reforma institucí a pravomocí už evropskou integraci dávno zachránit nemůže. V časech, kdy byl Giscard d‘Estaing na politickém vrcholu, se Evropská společenství snadno obešla bez souhlasu či podpory voličů. Integrace zahrnovala podstatně méně aktivit i méně států, jež byly navíc mnohem homogennější dnes. Změny plánovali a schvalovali politici, veřejnost dokumenty typu Jednotného evropského aktu nezajímaly. Poměrně logicky – evropská integrace se jí týkala jen nepřímo.
Už kolem poloviny 90. let minulého století však začínalo být patrné, že institucionální inženýrství se vyčerpává. Volby do Evropského parlamentu od roku 1979 do debaty vpustily voliče. Společné politiky skokově narostly, zvýšila se heterogenita členských států a integrace se politizovala. Na tyto změny bylo nutné reagovat. Evropa se proto v 90. letech snažila revidovat primární právo, žádná nová smlouva ale kýžený efekt nepřinesla. Ambiciózní projekt ústavní smlouvy, za kterým mimochodem stál právě Giscard d‘Estaing, skončil totálním fiaskem. Podstata ústavní smlouvy se pak přenesla do Lisabonské smlouvy, většina hlavních institucionálních reforem je ale přinejmenším rozpačitá nebo bezzubá.
Zdá se, že představivost zejména proevropských politiků a myslitelů by se měla transformovat hlavně v trpělivost. Rýsování více či méně důmyslných formálních scénářů evropské integrace nepomáhá. Reformátoři by si měli uvědomit, že udržitelnost evropské integrace už není možná bez souhlasu většiny voličů napříč Evropou a že samotná shoda politiků na sebelepší reformě dávno nestačí. Odstředivé tendence, které lze v řadě členských států zaznamenat, totiž nejsou výsledkem působení proruských trollů či dezinformačních kampaní, ale signálem, že integrace zašla v některých oblastech příliš daleko nebo dospěla ke špatným řešením. Voliči hlasují pro strany typu maďarského FIDESZ či německé AfD jednoduše proto, že další prohlubování integrace nechtějí. Jakékoliv další překotné reformy – například v oblasti fiskální, migrační či sociální politiky – prostě nejsou žádoucí a možné.
Petr Kaniok, expert na politický systém EU
(publikováno na Forum24.cz)


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama