e-news.cz - kurzy
Reklama

Energii z přirozených procesů v rostlinách lze použít ke svícení

15.05.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Energii z přirozených procesů v rostlinách lze použít ke svícení

Získávání elektrické energie přímo z rostlin představila na konferenci při Týdnu inovací Ermi van Oersová z nizozemské firmy Living Light.

Zatím na tomto principu fungují vyvinutá drobná svítidla, která by se měla na trhu objevit ještě letos.
Podle van Oersové bude dalším krokem rozšíření technologie tak, aby bylo možné její pomocí rozsvítit park nebo zabezpečit část energetické spotřeby domácnosti. „Vždy jsem cítila odpovědnost za výrobky, které uvádím na trh. K tomu patří i odpovědnost vůči přírodě,“ řekla ČTK van Oersová, která pracuje jako produktová designérka.
Metoda využívá procesu fotosyntézy, který se v rostlinách přirozeně odehrává za slunečního světla a při kterém se část vzniklých organických látek dostává kořeny do půdy. Tam ji zpracují půdní bakterie, přičemž vznikne energie, kterou je technologie vyvinutá odborníky ze společnosti Plant-e schopna zachytit na anodě. Následně se přesunují ke katodě, a tak vzniká elektrický proud. „Tato technologie je bezpečná jak pro rostliny, tak pro životní prostředí. Lze použít u všech druhů rostlin, které rostou ve vlhké zemi,“ uvedla Living Light v tiskové zprávě.
Stejnou technologii bude podle Oersové možné použít pro získání energie i například z organického odpadu nebo z odpadních vod. V budoucnu by to mohlo přinést částečnou energetickou soběstačnost pro domácnosti.
To, co podle van Oersové začalo jako akademický experiment, hodlají firmy Living Light a Plant-e dostat co nejdříve do praxe. Ještě letos budou na trhu plovoucí lampičky, které si energii pro svícení vyrobí přímo z látek obsažených ve vodě. „Další cíl je park, který by byl rozsvícen touto energií,“ řekla designérka. Park využívající energie z rostlin má být hotový příští rok. Pokud se to podaří, otevře se podle van Oersové cesta k dalšímu využití energie v různých částech světa. Pro svícení by šlo použít nejen energii ze stromů v parcích, ale také třeba celá rýžová pole.
Jak řekla van Oersová ČTK, představa, že by tato zelená energie z rostlin tvořila jediný zdroj pro domácnost, není podle ní reálná. Může ale pokrýt podstatnou část spotřeby. „Potřebujeme diverzitu, i u zelené energie. Slunce nesvítí vždy a vítr vždy nefouká,“ řekla. Vedlejším efektem využívání energie z rostlin je podle ní změna přístupu k přírodě. „Místo pouhého využití se stane skutečným partnerem,“ uvedla.
Park využívající této technologie chtějí obě společnosti zprovoznit příští rok v červnu v Rotterdamu. Nyní o tom jednají se zástupci města. Další výzkum a vývoj jde jde podle Oersové dvěma směry: k využití energie z rostlin ve veřejném prostoru ve větším měřítku a zároveň k rozšíření technologie tak, aby se dala použít nejen pro svícení.
Ve společnosti Plant-e pracují odborníci z univerzity v nizozemském Wageningenu. Vznikla jako spin-off firma jejího oddělení enviromentálních technologií.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama