e-news.cz - kurzy
Reklama

Na více stavěných domů a bytů nemáme v Česku řemeslníky (I)

06.06.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Na více stavěných domů a bytů nemáme v Česku řemeslníky (I)

Rozhovor s Davidem Menclem, zakladatelem a majitelem společnosti Ekonomické stavby
Vždy chtěl stavět domy. Říká, že před dvaceti roky pro nás ekonomická stavba byla dům s co nejnižší pořizovací hodnotou, tak aby si mladí lidé dům vůbec mohli dovolit. Dnes je pro jejich firmu ekonomickou stavbou domu taková, která přináší nejlepší poměr splátky hypotéky k nákladům na energie a k tomu ještě vysoká tržní cena po třiceti letech užívání.
Jste zakladatel společnosti Ekonomické stavby? 
Ano. Jsem zakladatelem a dodnes významným akcionářem společnosti. 
Co si pod tímto pojmem lze představit?
Pohled na ekonomickou stavbu se i u nás v Ekonomkách stále rozvíjí. Před dvaceti roky pro nás ekonomická stavba byla dům s co nejnižší pořizovací hodnotou, tak aby si mladí lidé dům vůbec mohli dovolit. V té době neexistovaly hypotéky. Vyšší cena o třeba dvě stě tisíc korun pro mnohé mladé rodiny už znamenala nemožnost si vlastní bydlení pořídit. Jak se za dvacet let postupně rozvíjí možnosti financování, tak se postupně dostávají do našho zorného úhlu další vrstvy. Tedy dnes je pro nás ekonomickou stavbou domu taková, která přináší nejlepší poměr splátky hypotéky, náklady na energie a k tomu vysoká tržní cena po třiceti letech užívání. Tedy dům, který mladou rodinu měsíčně stojí málo, ale za 30 let je velkou hodnotou majetku. To je pro nás ekonomická stavba. 
Chtěl jste vždy stavět domy? Stavíte jen rodinné domy?
Ano, chtěl jsem vždy stavět jen domy. Můj pradědeček byl slavný stavitel. Chtěl jsem v jeho cestě pokračovat. Zároveň jsem nechtěl stavět pro stát a pro město a špinit si život korupcí. 
Rád stavím to, čemu věřím. Sám bych nikdy nebydlel jinak, nežli v rodinném domě. Miluji ty chvíle, kdy sedím na terase a užívám si zahrady. Proto rodinné domy. 
Prodáváte domy s tím, že se splácejí formou nájmu. Jak se díváte na hypoteční boom. Není to hrozba do budoucnosti?
Většinu domů, které postavíme, stavíme na hypotéky. Kde je hypotéka možná, je hypotéka správná cesta. Jsou však klienti, kteří z různých důvodů hypotéku v danou chvíli nemohou. Třeba proto, že nemají vypořádaný majetek z předchozího vztahu. Nebo nedokáží prokázat příjem či jsou zatížení záznamem v registrech. Pro klienty, kteří nemohou pro hypotéku, jsme chtěli vytvořit řešení a odemknout jim tak možnost opustit past nájmu. A tak vznikl program Chytrý nájem. Žádný velký hypoteční boom se neděje. Jen dosti nepochopení a hodně kouře u malého ohně. Hodně situaci nepomohly samotné banky. Ty se v předchozích letech chtěly předhánět v počtu uzavřených smluv a tak začaly jako uzavřené smlouvy vykazovat i smlouvy refinancování. Tedy, když máte 30 let splatnost a krátký úvěrový cyklus jeden rok, banka Vás vykáže každý rok jako uzavřenou smlouvu, a tedy vykáže uzavření smlouvy třicetkrát. To vše pro titul „jednička, dvojka, trojka trhu v hypotékách“. Přirozeně pokud stále vykazujete staré klienty, a k tomu přicházejí klienti noví, vypadá růst hypoték jako děsivý. Když se však podíváte jen na nové klienty či na objemy půjčovaných peněz, již dostáváme normální růstová čísla. 
Bydlení je hodnota pro dobrý život nezbytná. Dost dobře není možné si bydlení odpustit. Každý chceme pro své rodiny dobré bydlení. V době ekonomického útlumu mnoho rodin dlouhodobý závazek odložilo do lepších časů. A teď se ta odložená rozhodnutí realizují. Neděje se nic překvapivého. 
Že nejde o riziko, se naprosto shoduji s názory ekonomů Švejnarem a Tůmou. V růstu hypoték zajištěných kvalitními nemovitostmi riziko není. Riziko se z problematiky stává neodbornými zásahy ČNB a nefungující stavební legislativou v Praze. S těmi ingrediencemi se pak ceny bytů, nikoliv objem hypoték, stávají mírným rizikem.
Mluví se o tom, že se stále staví málo bytů a domů. Jak je na tom z vašeho pohledu české stavebnictví, které se po krizi dle statistik ne a ne odrazit k vysokým a stabilním růstům?
Málo bytů se nestaví pro špatnou kondici ve stavebnictví. Segment bytové výstavby jede na 110 procent možného. Na výrazně více stavěných domů a bytů nemáme v Česku řemeslníky. V tomto celý obor bolestivě narazil na svůj strop. Proto ceny stavební práce prudce rostou. 
Zoufalý nedostatek dobrých bytů v Praze však nesouvisí s výkonností stavebnictví. Byty se nestaví pro neexistující Územní plán, a tím extrémně zdlouhavou stavební legislativou. Dokud bude povolení výstavby bytového domu trvat pět let, bude bytů naprostý nedostatek a ceny astronomické. 
Česká národní banka zpřísnila podmínky pro udělování hypoték, které se tak stávají pro mladé lidi i celou střední třídu jen těžko dostupné. Jak se na tuto situaci díváte vy?
To je upřímně naprostá katastrofa. V novodobé historii jsme měli v Česku štěstí na kvalifikovanou a politicky nezávislou centrální banku. Teď jako bychom všechny ty dobré roky měli splatit a vyrovnat extrémně slabou a zpolitizovanou ČNB. Jsem z neodbornosti těch rozhodnutí upřímně zděšený a smutný. Špatný centrální bankéř má dopad na životy lidí v zemi větší než-li špatný ministr. A teď máme opravdu mimořádně slabé centrální bankéře a dopady jejich rozhodnutí budou ve střednědobém horizontu pro zemi bolestné. 
Dvě základní statistiky. ČR má nejzdravější banky v celé Evropě. Absolutně zdravé i bez dnešního zásahu ČNB. A zároveň je v Česku nejhůře dostupné vlastní bydlení v celé Evropě. Jak si s těmito dvěma ukazateli poradí páni guvernéři? Navrhnou zákon, který o řád zhorší dostupnost vlastního bydlení, aby ozdravili zdravé banky. Opravdu katastrofa. ČNB vnímá jako negativní velký nárůst cen bytů v Praze. A tak zhorší dostupnost hypoték po celé zemi. I v Tachově, kde žádný růst cen bytů není. Řeší Prahu a zasáhne celé území. Řeší byty, zasáhne i pozemky i domy. Velmi, velmi nefundovaná rozhodnutí. ČNB své represe hypoték realizuje již rok. Co přinesly? Ceny bytů v Praze dál rekordně rostou. Češi již na nemovitost v širším centru Prahy nedosáhnou. A tak tyto s radostí kupují Italové, Francouzi, Holanďané, kteří je pak za astronomické nájmy pronajímají tuzemcům. Vlivem strategie ČNB tak Čech bude celý život platit nájem, tím zaplatí nemovitost cizinci a do důchodu půjde jako nemajetný. To je filozofie pana Rusnoka. Za rok restrikcí jsou nájmy mnohem vyšší. A tam, kde dříve mladá rodina za svoji hypotéku platila devět tisíc měsíčně, dnes platí jedenáct, protože musí dofinancovat omezenou hypotéku drahým úvěrem.
(pokračování zítra 7.6.)


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama