e-news.cz - kurzy
Reklama

Ocelářská unie: Cla jsou útokem Trumpa na systém volného obchodu

01.06.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ocelářská unie: Cla jsou útokem Trumpa na systém volného obchodu

Americký prezident Donald Trump uvalením cel na ocel z Evropské unie pokračuje v útoku na světový systém volného obchodu.

V reakci na včerejší rozhodnutí Bílého domu to uvedla Ocelářská unie. Hospodářská komora ČR podotkla, že volnému obchodu vděčí za svůj rozkvět a ekonomickou sílu mimo jiné i samotné Spojené státy americké. Ochranářství je krokem zpět, dodala.
Je to nepochopitelné, protože Trump útočí na nejbližší spojence v době, kdy je potřebuje v boji proti merkantilismu a nekalým obchodním praktikám Číny, které sahají od krádeží duševního vlastnictví až po omezování práv investorů,“ uvedl dnes statutární ředitel Ocelářské unie Daniel Urban. Rozhodnutí podle něj bude mít dopad i na české výrobce oceli, unie proto podporuje zavedení mimořádných opatření na evropské úrovni , která by korigovala příliv levné oceli ze třetích zemí.
Americký ministr obchodu Wilbur Ross dnes oznámil, že Spojené státy začnou od pátku uplatňovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika. Spojené státy zavedly nová cla na ocel a hliník 23. března. Evropská unie měla doposud z placení těchto poplatků výjimku. Brusel varoval, že v případě uvalení cel přikročí k odvetným opatřením.
Je to velká rána pro liberalizaci světového obchodu. Pevně věřím, že se v dohledné době podaří vrátit k jednání a především zabránit eskalaci tohoto obchodního sporu,“ řekl k tomu prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. „Obchodní válka nedává smysl,“ uvedl na Twitteru předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.
Svaz průmyslu dále podotkl, že partnerství mezi USA a EU je v dnešní mezinárodně turbulentní době důležité. „Nesystémově zavádění bariér, která se opírají o americkou legislativu z 60. let a o výjimku postavenou na ochraně národní bezpečnosti, je z našeho pohledu velkou ranou pro liberalizaci světového obchodu,“ zdůraznil. Dodal, že podporuje pozici EU, která prosazuje systém pravidel opírající se o Světovou obchodní organizaci (WTO).
Clo samozřejmě poškodí konkurenceschopnost naší oceli na americkém trhu a zároveň zdraží vstupy pro ty americké odběratele, kteří za speciální typy oceli z Evropy nemají náhradu,“ doplnil dnes Tomáš Telúch, prezident Asociace výrobců ocelových trubek, kteří na americký trh dodávají především trubky pro olejářský průmysl.
Hospodářská komora uvedla, že české firmy loni vyvezly do USA ocelové výrobky za pět miliard korun, v objemu jde asi o 130 tisíc tun. „USA není pro nás zásadním vývozním trhem, 80 procent našeho vývozu oceli směřuje do EU. Do USA jdou tři procenta objemu našeho ocelářského exportu. Oceláři se proto bojí nejvíc toho, že se k nám povalí nadvýroba levné oceli z jiných zemí, především z Číny,“ dodal mluvčí komory Miroslav Diro.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama