e-news.cz - kurzy
Reklama

Růst výdajů na valorizace penzí v dalších letech zpomalí

02.06.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Růst výdajů na valorizace penzí v dalších letech zpomalí

Po výraznějším růstu sumy na důchody v příštím roce má tempo zvyšování výdajů na penze v dalších letech zpomalovat.

Částka na valorizace by se měla postupně snižovat. Seniorů přitom přibývá a na odpočinek nastupují lidé s vyšší částkou než dřív. Řadě důchodců by se tak proti dnešku zřejmě zbrzdilo navyšování penze. Vyplývá to z prvního návrhu rozpočtu na příští rok a další léta a z propočtů ČTK.
V roce 2021 by výdaje na důchody mohly poprvé překročit půl bilionu. Příští rok by se mohly zvýšit o devět procent na 472,2 miliardy. Za dva roky by pak meziročně rostly o pět procent na téměř 496 miliard a za tři roky o čtyři procenta na 517 miliard.
Od letošního roku důchody rostou výrazněji. Valorizují se totiž o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd místo dosavadní třetiny. Letošní výdaje se tak proti loňsku zvedly téměř o pět procent, tedy o bezmála 20 miliard korun. Vyplatit by se mělo 434,4 miliardy.
Od příštího roku chce Babišova vláda v demisi složení penze upravit. Návrh rozpočtu a výhled na další roky se záměrem už počítá. Pevná část důchodu, která je pro všechny stejná, by měla nově odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo nynějších devíti procent. Na procentní výměru, v níž se odráží výdělek a odpracované roky, by tak z přidávané sumy připadl menší díl. Oslabila by se tak zásluhovost a posílila solidarita. Lidé nad 85 let by měli dostat také ještě přidáno tisíc korun měsíčně.
Nejvíc důchodů v Česku vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Letos na konci března posílala starobní, pozůstalostní a invalidní penze téměř 2,9 milionu lidí. Své důchodové systémy mají i resorty obrany, vnitra a spravedlnosti. Příští rok by se mělo podle prvního návrhu rozpočtu na penze vydat 472,2 miliardy, tedy o 37,8 miliardy víc než letos. Resort práce by měl mít zhruba 461,4 miliardy, zbytek by připadl ostatním resortům.
Kolem 2,5 miliardy by měla stát tisícikoruna navíc pro lidi nad 85 let. Dalších asi 11 miliard by připadlo na mimořádný příspěvek 320 korun, který chce vláda v demisi dát všem důchodcům a důchodkyním do pevné části důchodu. Na samotnou valorizaci podle růstu mezd a cen by tak mělo být kolem 24 miliard.
Do přidávání v dalších letech by se už promítlo snížení zásluhovosti. To by zpomalilo růst výdajů. V roce 2020 se na důchody počítá s částkou 495,97 miliardy, tedy zhruba o 23,75 miliardy víc než příští rok. Po odečtení tisícikorun pro lidi nad 85 let by tak na valorizaci připadlo něco přes 21 miliard. Ministerstvo financí přitom dál počítá s dosavadním růstem cen a také se zvyšováním mezd.
V roce 2021 by výdaje na penze měly poprvé překročit půl bilionu korun. Činit by mohly 517 miliard. Byly by tak podle výhledu o 21 miliard vyšší než předchozí rok. Po odečtení 2,5 miliardy na tisícikorunu pro lidi nad 85 let by tak na zvyšování penzí zbylo kolem 18,5 miliardy.
Lidí, kteří pobírají starobní penzi, postupně přibývá. Za posledních pět let počet starobních důchodců vzrostl o sedmdesát tisíc. Na odpočinek nastupují seniorky a senioři navíc s mnohem vyšší částkou než dřív. V roce 2016 muži odcházeli do řádné penze v průměru s 14 009 korunami a ženy s 11 860 korunami. Měli tak při nástupu do důchodu víc, než byl průměrný důchod v Česku. Ten na konci roku 2016 dosahoval 11 460 korun.
Také ministerstvo financí v návrhu rozpočtu píše o obměně příjemců důchodů. „Systém opouštějí důchodci s nižšími příjmy a naopak do něj vstupují důchodci s vyššími důchody,“ uvedli autoři v materiálu. Dodali, že ve výdajích na penze je už zahrnut rostoucí počet důchodců. Podle propočtů by se tedy zvyšování penzí mělo v dalších letech řadě lidí zpomalit.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama