Apogeo
Reklama

Češi jsou nejlépe připraveni na průmyslovou revoluci

25.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi jsou nejlépe připraveni na průmyslovou revoluci

V současnosti se lidé rekvalifikují po dvaceti až pětadvaceti letech, v důsledku probíhající čtvrté průmyslové revoluce to však bude každých

pět let. Podobně se také bude zrychlovat i změna typu pracovních dovedností poptávaných zaměstnavateli. Česká republika má napříč celou Evropskou unií nejvyšší účast na celoživotním vzdělávání a programech odborného vzdělávání, což je klíčové pro úspěšnou rekvalifikaci. 
Česko má zároveň nadprůměrný soulad vzdělávacích programů a požadavků pracovního trhu, což jinak představuje zásadní globální překážku. Za největší problém v tuzemsku se naopak považuje odliv mozků. Vyplynulo to ze studie personální agentury Adecco Group v zemích střední a východní Evropy, která zkoumala postup čtvrté průmyslové revoluce. Ta spočívá zejména v turbulentním technologickém vývoji a zavádění automatizace.
Zrychlující se tempo technologického a společenského vývoje přetváří obory a obchodní modely zaměstnavatelů. Jedním z důsledků je zkracování životnosti pracovních dovedností zaměstnanců. Studie ukázala, že Česko se v porovnání se zeměmi střední a východní Evropy vyznačuje nadměrným počtem zaměstnanců, kteří mají vyšší vzdělání a kvalifikaci, než vyžaduje jejich zaměstnání. Díky tomu by měli být lépe připraveni na změny, které na pracovním trhu aktuálně probíhají,“ uvádí Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR a SR.
Aktuální technologický pokrok a automatizace procesů nejen ve výrobě přináší na pracovní trh tzv. čtvrtou průmyslovou revoluci. Ta mimo jiné způsobí, že se budou rychleji proměňovat typy pracovních dovedností poptávaných zaměstnavateli. Z tohoto důvodu bude potřeba rozvinout a zintenzivnit programy celoživotního vzdělávání. „Mnoho profesí, které důvěrně známe, během dvaceti let zcela zmizí. Objeví se však místo nich nové profese, jejichž podobu a náplň si dnes zatím neumíme představit. To vše jde ruku v ruce s nutností přilákat talentované pracovníky ze zahraničí a dlouhodobě je udržet,“ dodává ředitel personální agentury Adecco ČR a SR.
Studie uvádí, že pro to, aby mohla být čtvrtá průmyslová revoluce úspěšná, bude zásadní jedna schopnost: učit se. V budoucnosti již lidé nebudou vykonávat určitou pracovní činnost na základě svého vzdělání, ale toho, jak budou schopní a ochotní se nadále učit. Dovednosti, které budou potřebné pro v současnosti desetileté děti, aby v budoucnu uspěly na pracovním trhu, zahrnují například řešení problémů, kritické myšlení, kreativitu, emoční inteligenci či vyjednávací schopnosti.
Nesoulad mezi schopnostmi jednotlivce a poptávkou pracovního trhu se stává hlavní výzvou střední a východní Evropy, která ovlivňuje všechny vrstvy společnosti od produktivity a účinnosti podniků až po současnou a budoucí spokojenost populace. Česko se v porovnání se zbytkem regionu vyznačuje nadprůměrným souladem vzdělávacích programů a požadavků pracovního trhu, výzvou pro české zaměstnavatele je tak zejména udržení pracovní síly v tuzemsku,“ uzavírá Ondřej Wysoglad.
Žebříčky zemí střední a východní Evropy ve vybraných kategoriích za 2Q 2018
Rozvoj dovedností
Získání vyššího středoškolského vzdělání
1. Česká republika
2. Slovensko
3.-4. Chorvatsko
3.-4. Polsko
5. Maďarsko
6. Slovinsko
7. Bulharsko
8. Rumunsko
9. Řecko
Účast na vzdělávání nad rámec povinného vzdělání (posledních 12 měsíců)
1. Česká republika
2. Slovensko
3. Slovinsko
4. Polsko
5. Chorvatsko
6. Maďarsko
7. Řecko
8. Bulharsko
9. Rumunsko
Účast na programech odborného vzdělávání
1. Česká republika
2.-3. Chorvatsko
2.-3. Slovensko
4. Slovinsko
5. Rumunsko
6. Polsko
7. Řecko
8. Maďarsko
Aktivace dovedností
Míra zaměstnanosti čerstvých absolventů
1. Slovinsko
2. Česká republika
3. Maďarsko
4. Polsko
5. Slovensko
6. Rumunsko
7. Bulharsko
8. Chorvatsko
9. Řecko
Soulad dovedností
Počet absolventů vysokoškolských programů v zaměstnání vyžadujícím nižší kvalifikaci
1. Česká republika
2. Maďarsko
3. Slovinsko
4. Chorvatsko
5. Rumunsko
6. Slovensko
7. Polsko
8. Řecko
9. Bulharsko
Počet zaměstnavatelů, kteří očekávají zastarávání dovedností za pět let
1. Bulharsko
2. Rumunsko
3. Maďarsko
4. Řecko
5. Polsko
6. Slovensko
7. Chorvatsko
8. Česká republika
9. Slovinsko
Počet podzaměstnaných (zaměstnaných na částečný úvazek)
1. Česká republika
2. Bulharsko
3. Slovensko
4./5. Chorvatsko
4./5. Maďarsko
6. Polsko
7. Slovinsko
8. Řecko
9. Rumunsko
Strukturální nezaměstnanost
1. Polsko
2. Rumunsko
3. Bulharsko
4.-5. Slovinsko
4.-5. Maďarsko
6. Slovensko
7. Řecko
8. Česká republika
9. Chorvatsko


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama