e-news.cz - kurzy
Reklama

Malé a střední podniky loni více využívaly evropské peníze

18.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Malé a střední podniky loni více využívaly evropské peníze

Malé a střední podniky loni využily na investice zhruba třicet miliard korun ze zvýhodněných evropských zdrojů, jako jsou například Evropská

investiční banka nebo Evropský investiční fond. V meziročním srovnání jde o téměř stoprocentní nárůst, uvádí analýza Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) a Evropské investiční banky (EIB). O materiálu včera představitelé asociace a banky informovali na tiskové konferenci. Z analýzy dále vyplývá, že za očekáváním zaostávají české firmy v čerpání peněz z tzv. Junckerova balíčku, tedy Evropského fondu pro strategické investice.
Předseda AMSP Karel Havlíček upozornil, že jde o peníze na investice, a ne na provoz. „Malé a střední firmy a živnostníci nemají dnes větší problém získávat provozní úvěry. Ve financování investic je ale situace komplikovanější. Z tohoto pohledu finanční nástroje z EU, které podporují investiční aktivity, dávají smysl,“ uvedl.
Analýza uvádí, že EIB loni vyčlenila pro ČR 977 milionů eur (cca 25,2 miliardy korun), z toho 95 procent bylo určeno pro malé a střední podniky. Předloni EIB poskytla 526 milionů eur. Firmy nejvíce peníze od EIB využívají na záruky nebo zprostředkované úvěry směřující do průmyslu, inovací, služeb a obchodu. Loni tak peníze od EIB využilo 15 tisíc podnikatelů.
Stejně podle analýzy roste obliba Evropského investičního fondu (EIF), kde loni zhruba dvě tisícovky českých podnikatelů vyčerpaly 191 milionů eur (4,9 miliardy korun). V tomto případě jde o investiční projekty s vyšší mírou rizika. Předloni v EIF bylo pro ČR 105 milionů eur.
Za očekáváním podle analýzy zůstává využívání tzv. Junckerova balíčku. Evropský fond pro strategické investice (EFSI) byl spuštěn v roce 2015 s cílem vytvořit v rámci EU investice za 315 miliard eur. Dosud se zatím v celé EU podařilo díky přímým zdrojům fondu za 58,9 miliardy eur vytvořit investice za 294,2 miliardy eur. Česká republika zatím dokázala od roku 2015 využít 569 milionů eur a vytvořit tak investice za 2,7 miliardy eur. Ve vazbě na HDP zaujímá Česko ve využívání zdrojů EFSI 18. místo. Valnou většinu peněz v ČR využily malé a střední podniky, celkem zatím zhruba 4000 podniků s 60.000 pracovníky.
Velké investiční projekty se zárukou EFSI zatím v ČR chybí. Sice existují, jsou ale financovány z dotací evropských strukturálních a investičních fondů. Další důvod pro zatím nulový počet velkých investičních projektů v Česku představuje i roztříštěnost investičního prostředí v České republice a problémy spojené s novelou stavebního zákona, která měla přípravu investic zjednodušit a urychlit, či zákonem o veřejných zakázkách,“ uvedla ředitelka české pobočky EIB Hana Nylander-Kaloudová.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama