e-news.cz - kurzy
Reklama

Míra nezaměstnanosti byla v červnu nejnižší od 1996

12.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Míra nezaměstnanosti byla v červnu nejnižší od 1996

Podíl nezaměstnaných klesl v červnu podle analytiků na nejnižší úroveň od června 1996.

Počet volných pracovních míst převyšuje jejich počet už o pětatřicet procent. Rekordně nízká nezaměstnanost je největší překážkou růstu ekonomiky, shodli se ČTK oslovení analytici.
V červnu podle Úřadu práce ČR nezaměstnanost klesla z květnových tří procent na 2,9 procenta. Bez práce bylo 223.786 lidí, nejméně od července 1997. „Trh práce zlomil v červnu další rekordy,“ komentoval čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Meziměsíční snížení počtu nezaměstnaných o šest tisíc bylo ale nejnižší pro červen za deset let, což ukazuje na omezený potenciál k jejímu dalšímu snižování. To je jednoznačně důsledkem nedostatku volné pracovní síly, nikoliv oslabování poptávky po ní. Ta podle něj naopak zůstává enormní. Počet volných pracovních míst překročil v červnu 300 tisíc, což znamená rovněž rekordní hodnotu.
Na jedno volné pracovní místo připadá 0,74 uchazeče, což je rovněž nové historické minimum, doplnil analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych. S příchodem léta jsou sezonní faktory v plné síle. Ty přetrvají až do podzimních měsíců, kdy se míra nezaměstnanosti podle jeho odhadu bude držet pod tříprocentní hranicí. V červenci by si pokles nezaměstnanosti měl dát pauzu, jelikož přijdou na trh práce čerství absolventi a chvíli potrvá, než si najdou zaměstnání. Pro letošek odhadl průměrnou míru nezaměstnanosti na 3,2 procenta.
Nedostatek zaměstnanců je dlouhodobě největším problémem, který trápí domácí výrobce,“ upozornila analytička Komerční banky Monika Junicke. Situace je podle ní napjatá v podstatě v celé republice, nezaměstnanost klesla napříč téměř všemi okresy. Nezaměstnanost v ČR je nejnižší jak historicky, tak i mezi zeměmi v Evropské unii, připomněla.
Na červnovém poklesu se podle analytika Deloitte Václava Frančeho podílely jak sezonní faktory, tedy nabírání sezonních pracovníků ve stavebnictví či zemědělství, tak zlepšení ekonomické situace, díky které nabíraly firmy nové zaměstnance. Ze současné situace na trhu práce mají radost zaměstnanci. V době všeobecného nedostatku pracovních sil si mohou říci o vyšší mzdy, poznamenal.
Napjatá situace na trhu práce představuje hlavní bariéru další expanze průmyslové výroby v ČR, souhlasil analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Český trh práce vykazuje rekordní počet pracovních míst. Na drtivou většinu z nich ale podle něho není třeba maturity. „Za poslední rok vzniklo více než tisíc pracovních pozic, které nevyžadují maturitu, ale jen zhruba sedm a půl těch, které maturitu vyžadují. I to dokládá, že český trh práce se výrazně přehřívá, a to zřetelně dominantně u pracovních pozic s poměrně nízkou kvalifikací. To není z hlediska středně a dlouhodobého rozvoje české ekonomiky žádoucí,“ podotkl.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama