e-news.cz - kurzy
Reklama

Nováková čelila kritice ohledně slov o podnikatelích, omluvila se

28.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nováková čelila kritice ohledně slov o podnikatelích, omluvila se

Opoziční politici kritizují vyjádření ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO).

V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV ke své účasti ve vládě vedené trestně stíhaným Andrejem Babišem (ANO) uvedla, že podobně jako on se při žádostech o dotace chovala „velká většina podnikatelů“.
Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru píše o urážce podnikatelů, místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka o šílené argumentaci. Podnikatelů se zastal také místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. Nováková se odpoledne za svoje vyjádření omluvila.
Policie obvinila Babiše z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, předseda ANO to označuje za účelové. Na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo na Benešovsku byla čerpána dotace 50 milionů korun.
Podle Novákové Babišovo trestní stíhání „není zcela relevantní“. „Takhle se chovala velká většina podnikatelů v té době, kteří si žádali o dotace, a trestně stíhaní nejsou,“ řekla v DVTV. Jde podle ní o politickou kampaň vedenou proti Babišovi a voliči ukázali, že jim jeho trestní stíhání až tak nevadí. „Tato země potřebuje vládu a je zapotřebí k tomu přistupovat pragmaticky,“ uvedla k tomu, že vláda, v níž zasedá, získala ve Sněmovně důvěru i díky hlasům komunistů.
Podle Kalouska je ale drtivá většina podnikatelů na rozdíl od Babiše poctivá. „Důrazně žádám ministryni Novákovou, ať neuráží podnikatele,“ napsal na twitteru. Podnikatelů se zastal také Jan Skopeček (ODS). „Výroky vůči podnikatelům ze strany paní ministryně průmyslu a obchodu Novákové, která by se z titulu svého resortu měla podnikatelů primárně zastávat, považuji za skandální, nepravdivé a nepatřičné. Drtivá většina našich podnikatelů je slušná a poctivá,“ sdělil ČTK. Dotace podnikatelským subjektům považuje obecně za zlo. Jsou podle něj nespravedlivé, křiví tržní prostředí.
Každý podnikatel fakt neoptimalizoval daňové přiznání přes korunové dluhopisy a nepřipravil tak stát o 55 milionů korun a každý podnikatel fakt nezkoušel dotační podvod z evropských fondů. Docela šílená argumentace paní ministryně,“ uvedl na twitteru Jurečka. Poukázal tak na to, že Babiš nakoupil v letech 2013 a 2014 za 1,5 miliardy korunové dluhopisy vydané koncernem Agrofert, který v té době vlastnil. Výnosy z korunových dluhopisů vydaných do konce roku 2012 se přitom nemusí danit a firmy, které je vydaly, si mohou náklady na úroky odečíst z daní. Podobně tehdy postupovaly také jiné podniky.
Nováková se dnes odpoledne za své vyjádření omluvila. „Pokud se moje formulace v DVTV dotkla podnikatelů, omlouvám se. Situace s dotacemi totiž není vůbec jednoduchá a jak jsem dříve několikrát řekla, jsem jejich odpůrce,“ dodala ministryně.
Předseda Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR Karel Havlíček dnes uvedl, že naplnit kritéria žádostí o evropské dotace není jednoduché a stoprocentní projekt prakticky neexistuje. „Bude-li chtít někdo něco najít, obvykle se mu to podaří. To ale neznamená, že žadatel je podvodník,“ uvedl.
Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která před několika týdny spornou dotaci státu vrátila.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama