Apogeo
Reklama

Piráti navrhují opět zúžit evidenci tržeb pouze na plátce EET

02.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Piráti navrhují opět zúžit evidenci tržeb pouze na plátce EET

Ve Sněmovně se objevil další návrh na zúžení elektronické evidence tržeb (EET) pouze na plátce daně z přidané hodnoty.

Návrh předložili poslanci Pirátů několik týdnů poté, co Sněmovna zamítla stejný návrh, který podepsalo sedm desítek poslanců z pětice poslaneckých klubů.
Současný pirátský návrh stanoví, že subjektem evidence tržeb je poplatník daně z příjmů fyzických osob nebo daně z příjmů právnických osob, pokud je plátcem daně z přidané hodnoty. Předchozí návrh naproti tomu hovořil o registrovaných plátcích DPH, na to ale jako na nedostatek poukazovala ve svém zamítavém stanovisku vláda. Podle vládních legislativců se stává plátcem DPH taková osoba, jejíž obrat za 12 měsíců překročil milion korun bez ohledu na to, jestli se k placení DPH registrovala, či nikoli. Podle vlády by se tak mohli EET vyhnout ti podnikatelé, kteří by plátci DPH měli být, ale neregistrovali se.
Piráti se proto rozhodli na tuto výtku vlády reagovat. Už do předchozí neúspěšné novely navrhli vložit pozměňovací návrh, který hovořil o všech plátcích DPH, stejně jako nynější návrh. „My jsme maximálně zjednodušili původní návrh, abychom vyhověli legislativně technickým požadavkům vlády,“ řekl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Obsahově je nynější návrh identický, dodal.
Návrh Pirátů dostane k projednání vláda. Na vyjádření stanoviska má 30 dnů. Bez ohledu na něj se pak návrhem budou zabývat poslanci, nejdříve však po prázdninách.
Poslanci by se naproti tomu již přespříští týden měli zabývat novelou zákona o EET, kterou předložila vláda. Vláda v ní počítá s úlevami pro podnikatele s hotovostními příjmy do 200 tisíc korun během 12 měsíců, kteří zároveň nejsou plátci DPH a mají nejvýše dva zaměstnance. Od příštího roku by mohli začít evidovat tržby bez připojení k internetu. Museli by využívat speciální papírové účtenky ministerstva financí.
Piráti s vládním návrhem nesouhlasí, protože odmítají 3. a 4. vlnu EET, kterou zavádí. „Z toho důvodu jsme předložili tuto vlastní poslaneckou novelu, v rámci které by se daly dělat úlevy pro ty nejmenší, aby nás pak vláda neosočovala, že blokujeme změny pro ty nejmenší subjekty,“ dodal Ferjenčík.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama