Apogeo
Reklama

Vyšší poptávku po novém bydlení vyvolává i tzv. fenomén singles

08.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vyšší poptávku po novém bydlení vyvolává i tzv. fenomén singles

Čím dál tím víc lidí s nikým nesdílí svoji domácnost. Jsou tedy tzv. single, neboli bez partnera.

Většinou si pod tímto pojmem představíme relativně mladé lidi ve věku 25 až 40 let, kteří se prostě rozhodli žít delší dobu bez partnera proto, aby mohli rozvíjet svoji vlastní osobnost a nemuseli se zabývat partnerskými vztahy či rodinou. Statistiky však ukazují něco trochu jiného. Největší zastoupenou věkovou skupinou jsou lidé na 45 let. A odpovídá tomu i poptávka po bytech. Jen u Central Group se singles na celkovém prodeji podílejí více než třiceti procenty.
A v posledních měsících jejich počet razantně roste v souvislosti s posledním opatřením ČNB. Od října totiž žadatelé o hypotéku budou muset prokázat daleko vyšší příjem, a to dopadne především na ty, kdo chtějí koupit byt jen pro sebe. Ještě do konce září se tak dá očekávat zvýšený zájem singles o hypotéky. Po tomto termínu již pro řadu z nich bude obtížné s jedním příjmem na úvěr dosáhnout a nové opatření ČNB je tak podle všeho požene do nájmů. I přesto ale lze očekávat, že počet jednočlenných domácností v ČR nadále poroste.
V čem jsou singles specifičtí? Kromě požadavků na velikost bytu a jeho dispozice se tato skupina soustředí také na architekturu domu, lokalitu a nadstandardní vybavení. Další skupinou, která de facto navazuje na singles jsou takzvaní „mingles“. Jedná se o partnerské páry, které přestože žijí společně, mají každý svůj vlastní byt. Lidé, žijící jako mingles páry, bývají úspěšní v zaměstnání, finančně nezávislí, žijící ve spokojeném vztahu, nicméně odmítají se vzdát jisté formy svobody v podobě vlastního bydlení. Proto si dlouhodobě a velmi často i po svatbě udržující svůj vlastní byt, který získali v době, kdy byli singles.
Za sedm let vzrostl podíl singles o dvanáct procent
Když jsme v Central Group na konci minulého roku vyhodnocovali průzkum mezi zákazníky, došli jsme k překvapivému zjištění. Za rok 2017 tvořil podíl singles klientů už téměř 34 procent. V některých specifických projektech, kde převažují menší dispozice, pak byl podíl singles klientely dokonce kolem 45 procent,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Zajímavý je ale pohled o osm let zpátky. V roce 2010 bylo totiž zastoupení této skupiny zákazníků o 12 procentních bodů nižší. Podíl singles tehdy tvořil jen 22 procent.

Singles klienti jsou přitom velmi specifickou cílovou skupinou. Nejen že si vybírají menší a efektivní dispozice, ale na nové bydlení mají i mnohem konkrétnější požadavky. Je pro ně velice důležitá lokalita. A to jednak z hlediska perfektního spojení do centra města, tak z hlediska komfortu v podobě blízké zeleně a pestrých možností pro aktivní odpočinek a sportovní vyžití.
Velice často také dbají na kvalitu a v posledních letech i na design a architekturu projektu. Vybavení bytů pak často řeší individuálně a byt i s ohledem na jeho menší dispozice se snaží vybavit co nejefektivněji, ale zároveň stylově,“ doplnila Tomášková.
Rostoucí počest singles koresponduje s trendem posledních let. Zatímco ještě v roce 2008 si manželské páry pořizovaly 44 procent bytů od Central Group, za uplynulý rok to bylo pouhých 19 procent. A vše nasvědčuje tomu, že tento trend bude pokračovat i v tomto roce. Tedy alespoň do října, kdy začnou platit nová omezení ČNB. Ta se dotknout právě osob, které žádají o hypotéku samostatně. V praxi to znamená, že při pořízení nového jednopokojového bytu v Praze budou potřebovat nejen více než 700 tisíc korun v hotovosti, a budou se muset prokázat i nadprůměrným příjmem.
Co bude muset splnit od října „singles“ žadatel o hypotéku?

 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama