e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Pět rad, jak úspěšně koupit nemovitost v dražbě

05.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Pět rad, jak úspěšně koupit nemovitost v dražbě

Pokud chcete koupit nemovitost, speciálně pokud se jedná o první podobnou koupi, měli byste se pořádně připravit, aby vás nic

nepřekvapilo a abyste cítili, že děláte správné kroky a rozhodnutí. Určitě prozkoumejte nabídky dražebních společností.

Protože v dražbě můžete koupit nemovitost za bezkonkurenční cenu, nabídka obvykle začíná na 50 procentech odhadní ceny. Přinášíme vám několik užitečných rad a tipů, aby i začátečníci mohli koupit nemovitost v dražbě, jako by byli zkušení profesionálové.

Vzdělávejte se

Než se přihlásíte a zapojíte do dražby, přečtěte si základní informace a získejte o celém procesu přehled. Není to nic složitého a většina dobrých dražebníků má veškeré potřebné informace na svých webových stránkách a rádi vám vše potřebné upřesní i osobně nebo po telefonu. Netápejte, informujte se. Čím lépe budete připraveni, tím spíše vás nic nepřekvapí a půjdete vstříc výhře. Navíc dnes odpadá, že byste museli nějak složitě studovat strategii přihazování. Jelikož drtivá většina dražeb probíhá elektronicky přes internet, můžete dražit z pohodlí domova. Nemusíte si lámat hlavu s nejrůznějšími „pokerovými“ taktikami, které bylo možné hrát v dražebních místnostech. Není důležité, jestli někdo přijel drahým autem nebo naopak vypadá, že na nemovitost nemá finance.

Udělejte si průzkum

Prohlídka nemovitosti vám může napovědět, jestli to bude váš vysněný domov, chata nebo pozemek, ale nemusíte získat jasnou a úplnou představu, kolik byste vlastně měli být ochotni zaplatit. Porovnejte, za kolik se prodávají podobné nemovitosti v daném místě, udělejte si průzkum okolí, jak je to s komunikacemi a službami, co školy, případně kriminalita. A také se podívejte na sousední nemovitosti a zjistěte si něco o sousedech, i toto může hrát roli při určování vaší ceny. A jelikož dražba začíná obvykle na 50 procentech odhadní ceny, máte dostatečný prostor pro vaše představy,“ říká Radim Hasman, člen představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

Připravte si předem finance

Dražby jsou výhodné a vyhledávané i pro rychlost a jednoduchost celého procesu. Mějte proto předem připravený plán financování. A pokud nemáte hotovost a potřebujete peníze, není to dnes již žádným problémem. Banky a další finanční instituce mají nabídky i pro financování dražeb, abyste v případě výhry mohli nemovitost zaplatit a užívat si ji.

Stanovte si svůj limit

Jakmile najdete nemovitost, která vzbudí váš zájem, určete si, kolik jste ochotni utratit. Průzkum okolí jsme probrali v předchozích bodech, ale do ceny promítněte i vše související s nemovitostí. Bude potřeba nějaká rekonstrukce? Nejedná se jen o nablýskané pozlátko? Co střecha a rozvody? A pokud k něčemu nemáte dostatek informací nebo si nejste jisti, promítněte to do své představy o ceně.

Přihazujte, ale s rozumem

Proces dražby může být pro někoho trochu stresující, ale není důvod. Pokud si stanovíte svůj limit, svou horní hranici, držte se svého plánu. Jestliže koupíte nemovitost za pro vás výhodnou cenu, máte vyhráno. Pokud byste měli jít nad své možnosti, nedává pro vás takový obchod smysl. Takže nekoukejte kolem sebe, nenechte se rozrušit příhozy konkurentů, pro každého může mít nemovitost trochu jinou cenu,“ dodává Hasman.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama