Apogeo
Reklama

Porovnej24: Cestovní pojistky letos zdražily o jedno procento

09.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Porovnej24: Cestovní pojistky letos zdražily o jedno procento

Cestovní pojištění v letošním roce zdražilo v průměru o jedno procento.

Nejvíce se zvýšila jeho cena pro seniory a rodiny, a to o tři procenta, naopak pro páry zlevnilo o čtyři procenta. Vyplývá to z interních dat společnosti Porovnej24.cz.
Nejoblíbenější prázdninovou destinací Čechů se letos opět stalo Chorvatsko, ale lokality mimo Evropu jsou stále žádanější. Z turistů, kteří si zřizovali cestovní pojištění přes srovnávač, volilo Chorvatsko 18 procent z nich. Proti loňsku jde o pokles o pět procentních bodů.
Po Chorvatsku je nejvyhledávanější destinací Slovensko (12 procent) a Itálie (devět procent). Z mimoevropských letovisek je největší zájem o Turecko a Egypt. Zatímco loni v létě do některých zemí mimo starý kontinent vyráželo 3,1 procenta Čechů, letos to je už šest procent.
Největším nešvarem českých turistů je především neinformovanost. Ta se nejvíc týká rekreačních a rizikových sportů, mezi kterými často nevidí rozdíl. Zatímco rekreační sporty v sobě zahrnuje každé cestovní pojištění, rizikové sporty je třeba si připojistit. Hranice mezi těmito dvěma aktivitami je někdy velmi tenká, navíc je každá pojišťovna definuje jinak,“ uvedl Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz.
Jako příklad uvedl jízdu na vodním skútru. Zatímco některé pojišťovny tuto aktivitu řadí do základní nabídky, u jiných je nutné se připojistit v rámci rizikového sportu. Připojištění se nakonec mohou týkat i tak běžné činnosti, jako je plavba po moři výletní lodí či na jachtě. Odlišný přístup pojišťovny zaujímají i k jízdě na koni nebo kolečkových bruslích.
Do velkých potíží se turista může dostat i tehdy, pokud zvolí nedostatečný limit krytí léčebných výloh. To se týká hlavně lidí, kteří vyrážejí mimo země EU. Pětina z nich volí u cestovního pojištění nižší krytí, tedy v rozsahu 1,5 až pět milionů korun. Podle Laiska může být tento limit nedostačující, protože náklady na léčení se v některých státech mohou výrazně prodražit.
Mezi nejdražšími a nejlevnějšími nabídkami s krytím obdobných rizik může být rozdíl v ceně až 56 procent. Například léčebné výlohy v rozsahu sedm milionů korun a pojištění odpovědnosti pět milionů mohou stát 1 400 korun, ale také 605 korun za stejně vysoké léčebné krytí a o milion nižší pojištění odpovědnosti.
Mezi nejčastější zdravotní problémy, se kterými se turisté na dovolené potýkají, patří zlomeniny, šlápnutí na mořského ježka, zubní komplikace, infekce a alergie. Šlápnutí na ježka bývá zvláště v Chorvatsku velmi častou zdravotní komplikací.
Češi se v cizině nejvíce obávají zdravotních problémů, proto 76 procent volí u cestovního pojištění vyšší pojistnou ochranu (pět milionů korun a více). Druhým nejčastěji sjednávaným připojištěním je pojištění odpovědnosti (89 procent). „Toto pojištění je vhodné zvláště tehdy, pokud cestuje rodina s dětmi. Děti totiž mohou způsobit nemalé škody například na hotelovém vybavení či na majetku jiných turistů,“ vysvětlil Laisek. Zajímavostí může být velmi malý zájem o pojištění storna zájezdu, které volí pouze 1,3 procenta cestovatelů.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama