e-news.cz - kurzy
Reklama

Zlínský soud zmírnil tresty v kauze daňových úniků s petrolejem

14.08.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zlínský soud zmírnil tresty v kauze daňových úniků s petrolejem

Krajský soud ve Zlíně dnes zmírnil tresty v kauze daňových úniků při obchodech s leteckým petrolejem.

Škoda podle obžaloby přesáhla sto padesát sedm milionů korun. Případ do Zlína už podruhé vrátil Vrchní soud v Olomouci, který loni zrušil rozsudek krajského soudu z července 2016, jenž podnikateli Romanu Vaškůjovi v kauze uložil osm a Stanislavu Nedbálkovi šest let vězení. U obchodníka s pohonnými hmotami Radomíra Vybírala od uložení souhrnného trestu upustil, neboť muž byl dříve za daňové delikty potrestán třinácti lety.
Zlínský soud uložil Nedbálkovi trest v délce tři roky s podmíněným odkladem na pět let, u Vybírala a Vaškůje soud upustil od souhrnného trestu a další trest jim vzhledem k dřívějším odsouzením za jiné daňové delikty neuložil. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si vzali lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.
Soud uznal všechny tři obžalované vinnými, podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové vinu potvrdila řada důkazů. Soud však zmírnil tresty také kvůli tomu, že trestná činnost se stala před 14 lety a řízení se vede již řadu let. U Vaškůje lékaři podle Šperlichové potvrdili vážné onemocnění. V květnu 2009 byl odsouzen na 7,5 roku za jiné daňové úniky při obchodování s palivy, z vězení byl v roce 2012 podmíněně propuštěn. Pokud by mu zlínský soud uložil souhrnný trest na osm let, přidal by mu tak jen půl roku. Zvyšování trestu je podle Šperlichové nadbytečné a neplní úlohu trestu, původní trest je podle ní dostačující.
Nedbálek nebyl dosud soudně trestaný. „Od spáchání trestné činnosti uběhlo 14 let a žije řádným životem. Přijde nám nepřiměřené a neplnící účel a zejména výchovnou úlohu trestu, aby po tolika letech za spáchanou trestnou činnost mu byl ukládán trest spojený s výkonem trestu. Proto jsme uložili trest podmíněně odložený v maximální výměře a doufáme, že i ta délka řízení měla na pana obžalovaného výchovný vliv,“ řekla ČTK Šperlichová.
Případ se týká obchodů, kterými se od května do prosince 2004 zabývala společnost Discovery Travel (DT). Vaškůj byl jejím generálním ředitelem, Nedbálek předsedou představenstva. Podle spisu muži nakupovali letecký petrolej a předstírali, že má být použit do letadel. Byl by tak osvobozen od spotřební daně z minerálních olejů. Velkou část paliva ale firma podle obžaloby využila jinak, byla podle ní smíchána s naftou a prodána čerpacím stanicím pro využití v silniční dopravě.
Nákup petroleje podle obžaloby dojednával Vaškůj, který dodavatele nepravdivě informoval o dodávkách bez nutnosti platit spotřební daň. Vybíral podle spisu jako hlava skupiny zajišťoval financování nákupu a distribuoval pohonné hmoty na čerpací stanice. Nedbálek podle soudu podepsal smlouvu mezi dodavatelem a DT, přičemž podle obžaloby věděl, že část leteckého petroleje bude využita jinak, což prý i organizoval. Obžalovaným hrozilo až deset let vězení, vinu popírali. Dnešního líčení se zúčastnil pouze Nedbálek, Vaškůj s Vybíralem se z něj omluvili.
V případu byl obžalován i úředník Dušan Gajdošík. Stejně jako u Vybírala mu krajský soud před dvěma lety další trest neuložil, protože ho už vrchní soud potrestal za machinace s DPH při obchodech s pohonnými hmotami. Odpykává si 9,5 roku vězení.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama