e-news.cz - kurzy
Reklama

Kvůli novým pravidlům hůře dostupné hypotéky zdraží nájmy

13.09.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kvůli novým pravidlům hůře dostupné hypotéky zdraží nájmy

Nájem bytu 1+kk v pražských Letňanech vyjde na jedenáct tisíc korun, hypotéka na byt stejných parametrů ve stejné lokalitě pak

přijde měsíčně o čtrnáct set korun levněji. To je situace na pražském trhu nájmů podle statistik realitního serveru UlovDomov.cz necelé čtyři týdny před tím, než ČNB přitvrdí bankám pravidla pro poskytování hypoték.
Žadatelé o hypotéku od počátku října budou muset splnit mnohem přísnější podmínky pro získání úvěru na bydlení. To podle očekávání bank bude znamenat pokles na hypotečním trhu a prakticky odříznutí velké části střední třídy od možnosti koupit si bydlení. Zároveň lze předpokládat, že toto omezení přístupu k vlastnickému bydlení zostří boj o nájmy a vyžene jejich ceny díky větší poptávce ještě o něco výš.
Rozdíl několika stokorun až tisícikorun ve prospěch hypotéky. Tak v tuto chvíli ve většině lokalit hlavního města vychází porovnání průměrných nájmů se splátkami hypotéky na byt stejných dispozic. Například ve Vršovicích vyjde pronájem průměrného 2+kk podle dat UlovDomov.cz na 16 tisíc korun, byt stejných dispozic z nabídky Central Group v projektu Petrohradská pak stojí 4,69 milionu korun, což při dvacetiprocentní akontaci při současné sazbě 2,44 procenta a 30 letech splácení znamená měsíční splátku hypotéky ve výši 14 708 korun.
Podobně jsou na tom třeba 3+kk ve Stodůlkách. Za ten rodina v případě nájmu zaplatí 24 tisíc korun měsíčně, při koupi nového bytu v projektu Jižní výhledy si zájemce může v tuto chvíli vybrat z 21 bytů stejných parametrů a zaplatí třeba 7,16 milionu korun, což – za výše zmíněných podmínek – znamená splátku 22 454 korun.
Nová pravidla pro poskytování hypoték budou mít na běžné zájemce o bydlení v Praze velmi negativní dopad a nechají jim v podstatě dvě možnosti. Buď zůstat v nájmu a doufat, že jejich platy významně vzrostou a ceny nemovitostí v metropoli klesnou, nebo se uskromnit a pořídit si bydlení v Praze s menší podlahovou plochou respektive s méně pokoji,“ konstatovala výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.
V tuto chvíli totiž prostá finanční matematika podporuje dlouhodobou tendenci Čechů preferovat vlastnické bydlení. Od počátku října nicméně do tohoto rozhodování vstoupí „nový“ faktor a to dostupnost hypoték. České finanční domy totiž od příštího měsíce začnou aplikovat doporučení České národní banky, které do vyhodnocování bonity klienta zavádí dva nové ukazatele. První zkoumá výši všech úvěrů k celkovému ročnímu čistému příjmu žadatele a maximálně je možno poskytnout hypotéku ve výši devítinásobku ročního příjmu. Ten druhý pak výši měsíčních splátek všech úvěrů vůči příjmům žadatele, přičemž poměr všech měsíčních splátek k měsíčnímu čistému příjmu žadatele nesmí přesáhnout 45 procent.
Podle analytiků hypotéčních bank tato pravidla budou především v Praze znamenat značné omezení přístupu k hypotékám pro středně příjmové skupiny obyvatel a problémy mohou mít i někteří žadatelé s nadprůměrnými příjmy. Centrální banka podle předpokladů tímto nahraje především investorům s dostatečnými finančními zdroji a pronajímatelům, kteří budou mít benefit ze zvýšeného zájmu o pronájem nemovitostí. Převis poptávky nad nabídkou na poli nájemního bydlení pak učiní vlastnické bydlení ještě výhodnější, cesta k němu však bude pro řadu Čechů již uzavřena.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama