e-news.cz - kurzy
Reklama

Případným střetem zájmů premiéra se má zabývat výbor EP

11.09.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Případným střetem zájmů premiéra se má zabývat výbor EP

Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu dnes jednal o podnětu ohledně možného střetu zájmů podnikatele a českého premiéra Andreje Babiše

, který k Evropské komisi podala nevládní organizace Transparency International. Koordinátoři výboru se podle jeho člena Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) dohodli, že uspořádají speciální jednání s komisařkou pro regionální politiku Corinou Cretsuovou a případu se budou nadále věnovat, aby se EK jasně vyjádřila, zda jde či nejde o střet zájmů.
Sama EK mezitím potvrdila, že návrh dostala a že na něj „včas“ odpoví. O podnětu, zda je Babiš konečným příjemcem benefitů holdingu Agrofert, čerpajícího z unijních dotací, jednal výbor na návrh belgického „zeleného“ europoslance Barta Staese.
Unijní instituce dostávají velké množství podnětů, které následně předávají dále k prošetření. Je to běžný proces,“ uvedla místopředsedkyně výboru Martina Dlabajová (ANO). Připomněla, že Evropská komise má zodpovědnost za nakládání s finančními prostředky EU. Pokud EK dospěje k podezření, že došlo k porušení unijních pravidel, předá tyto informace ČR.
Naopak podle Zdechovského o nic běžného nejde: „Za čtyři roky ve výboru jsme neměli ani jedno šetření premiéra na střet zájmů. Je to zcela výjimečné,“ řekl. Předpokládá, že slyšení s komisařkou se uskuteční nejdříve v říjnu, patrně v Bruselu. Podle Zdechovského podobná podezření v unii ani nevyšumí do ztracena, ani se nezametou pod koberec, jakkoli se vyšetřování může protáhnout.
Zelení v EP se nedávno ústy svého předsedy vyjádřili, že by Babiš měl v případě konfliktu zájmů odejít z čela vlády. „Pokud Andrej Babiš opravdu zůstává skutečným majitelem společnosti, která získává vysoké částky z fondů EU, anebo z ní má nadále osobní prospěch, musí skončit v funkci předsedy vlády,“ uvedl Philippe Lamberts. „Babiš by se určitě neměl účastnit jednání a rozhodování o budoucím evropském rozpočtu, pokud by měla jeho část skončit v jeho vlastní kapse. Evropská komise by měla tuto věc vyšetřit a zajistit, že všechny rozhodovací procesy okolo budoucího rozpočtu EU proběhnou bez střetu zájmů,“ dodal s tím, že Zelení hodlají od Evropské komise požadovat vyšetření celé záležitosti.
EK by podle Zdechovského měla objasnit, zda Babiš není v konfliktu zájmu, když jako premiér rozhoduje, kam se budou vynakládat dotace, a zda tyto dotace nepobírá jeho podnik, v němž je konečným příjemcem benefitů. To by bylo podle europoslance nepřijatelné.
Reálně tato věc může mít tři rozuzlení. Za prvé se EK tím bude zabývat a neshledá pochybení, za druhé EK se tím bude zabývat a pozastaví dotace pro Agrofert a zatřetí může nastat, že EK se tím bude zabývat, začne to šetřit, ale bude to na dlouhou dobu,“ usoudil Zdechovský.
Osobně si myslí, že by měl buď Agrofert transparentně prodat, anebo z politiky odejít, anebo po dobu svého působení v politice přestat brát dotace. „To jsou tři řešení, která se nabízejí. Žádná jiná nejsou,“ usoudil.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama