e-news.cz - kurzy
Reklama

Sněmovna opět neposunula novelu EET do dalšího čtení

22.09.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sněmovna opět neposunula novelu EET do dalšího čtení

Sněmovna dnes ani na čtvrtý pokus nedokončila první čtení vládní novely zákona o elektronické evidenci tržeb, která má například umožnit

drobným podnikatelům evidovat tržby bez připojení k internetu a snižuje DPH u části zboží a služeb. Také rozšiřuje evidenci tržeb na další odvětví. Jednání o novele začalo minulou středu a prodlužují ho projevy poslanců i spory mezi mezi kritiky a zastánci EET. Opoziční ODS si za to minulý týden dokonce od premiéra Andreje Babiše (ANO) vysloužila obvinění z obstrukcí.
Předloha bude již na konci prvního čtení čelit návrhu na zamítnutí, který vznesli Piráti a připojily se k němu ODS a TOP 09. Evidenci tržeb kritizují i poslanci SPD.
Spory poslanců pokračovaly i dnes. „Minulá i současná vláda pod taktovkou ANO vyvolala jasné tažení proti podnikatelům a nedívá se ani nalevo, ani napravo,“ prohlásil Vojtěch Munzar (ODS). „Já jsem se ve slovech pana Munzara doslova našel a považuji EET opravdu za buzeraci,“ řekl Lubomír Španěl (SPD). Podle Pirátů je zásadním problémem novely to, že spojuje dvě věci, které spojeny být neměly. Je to zmírnění dopadů EET na nejmenší podnikatele a současné zavedení třetí a čtvrté vlny, uvedl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.
Naproti tomu Jiří Bláha (ANO) hájil EET například s poukazem na to, o kolik v důsledku jejího zavedení vzrostl výběr zdravotního a sociálního pojištění. Většina poctivých podnikatelů podle něj s EET nemá problém.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) hájila novelu tím, že ji ministerstvo připravilo ve spolupráci s podnikatelskými svazy. Odmítala pochybnosti odpůrců ohledně vyššího výběru peněz do státního rozpočtu. Řekla také, že ministerstvo dohlédne v cenovém výměru na to, aby se navrhované snížení DPH na vodné a stočné promítlo i do konečné ceny. Ministryně také v reakci na výtky, že stát má podnikatelům ulehčit život, zdůraznila, že jejím klíčovým projektem a prioritou je online finanční úřad. „Je to moje priorita a chci ji mít v dohledné době,“ dodala. Podle jejích slov by to mělo být do dvou let.
Odpůrci EET z řad poslanců vyslovovali pochybnosti o vládou uváděných přínosech projektu. Podle propočtů ministerstva financí v případě spuštění třetí a čtvrté vlny přinese elektronická evidence tržeb do veřejných rozpočtů příští rok 14,6 miliardy korun a v roce 2020 17,5 miliardy. Pokud by další vlny spuštěny nebyly, přinese EET 13,6 miliardy. Od svého spuštění v prosinci 2016 přinesla EET podle aktuálních informací navíc do veřejných rozpočtů zhruba deset miliard korun. V případě pouze daně z přidané hodnoty to bylo loni zhruba 4,7 miliardy, vyplývá z údajů ministerstva. Na DPH loni veřejné rozpočty získaly celkem 381,7 miliardy.
Někteří poslanci ale poukazovali na stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok, ve kterém se úřad pozastavil nad nejednotnými odhady o dopadech kontrolního hlášení a EET na výběr DPH. „Věrohodnost těchto údajů je diskutabilní, protože v materiálech jsou zveřejňovány rozdílné hodnoty, u nichž není vysvětlena metoda jejich výpočtu a nejsou podloženy ani analýzou konkrétních dat,“ uvedl NKÚ. Například v materiálu ke státnímu rozpočtu na rok 2017 odhadlo ministerstvo financí přínos EET na tři miliardy, ale v důvodové zprávě k zákonu o EET na 5,5 miliardy. Ministryně Schillerová dnes poslancům řekla, že ministerstvo kontrolnímu úřadu svoji metodiku vysvětlilo.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama