e-news.cz - kurzy
Reklama

Líbí se mi, že ta věc byla svědkem tolika událostí a pořád je na světě (II)

16.10.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Líbí se mi, že ta věc byla svědkem tolika událostí a pořád je na světě (II)

Dokončení rozhovoru s Marií Kurešovou, majitelkou Antik Kureš.
Měli jste v nabídce starožitností také nějakou kuriozitu?
Ano i kuriozity nebo kuriózní situace se v oboru starožitností najdou. Lidé dříve byli velice vynalézaví, a tak se často setkávám s různými kuriózními „udělátky“, u kterých často dlouho zkoumáte, k čemu vlastně sloužila.
Vlastním sbírku starých dóziček na kokain a tabák. Jednou jsem si takovou, cca 100 let starou kokainovou dózičku zakoupila v zahraničním starožitnictví. Když jsem ji doma otevřela, zjistila jsem, že je na dně ještě původní obsah, se kterým jsem cestovala přes půlku Evropy. I takovéto kuriózní situace starožitník zažije, i když pravdou je, že v první chvíli mě spíše polilo horko.
Jste sama sběratelkou starožitností? Co vlastníte a proč se Vám starožitnosti líbí?
Ano, jsem také vášnivou sběratelkou starožitností. Vlastním hodně rozmanitých věcí, ale mám i sbírku starých afrických masek, starožitných dóziček na kokain a tabák, výrobky z perleti z viktoriánského období, opálové sklo z první třetiny dvacátého století anebo mnoho velmi starých překrásných knih. Líbí se mi ten fakt, že daná věc byla svědkem tolika událostí a pořád je na světě. Je zajímavé se někdy zadívat na starožitnost a představit si, kde kdysi před sto nebo dvě stě lety byla, co se u ní odehrávalo. Navíc to je originální designový kousek, který udělá z interiéru skvost a neméně důležitá je pro mě i investiční stránka těchto věcí.
V čem je vaše přidaná hodnota ve službě klientům?
Vždy se snažíme prodávat věci v nejvyšší kvalitě. Specializujeme se na hodiny a naší podstatou je, aby byly vždy funkční. Klient dostane nejen kvalitní věc, ale i následný servis – jsme vždy ochotni danou věc ustavit v klientově interiéru, zprovoznit. Preferujeme osobní kontakt se zákazníkem, klademe důraz na serióznost a diskrétnost. Kromě prodeje jsme schopni zajistit i opravy a restaurování, oceňujeme, radíme s investicí a navíc, a v tom si myslím, že jsme jedineční, zveřejňujeme vlastní články s různou tématikou týkající se starožitností. Považuji to za jakousi osvětu a službu lidem, aby se nejen vzdělávali, ale udržovali svůj kladný vztah ke starožitnostem. Ještě bych ráda dodala, že pro zákazníka jsme schopni na jeho přání sehnat konkrétní věc nebo vytvořit sbírku či kolekci. Pro soukromého sběratele jsme například vytvořili ucelenou sbírku předchůdců platebních karet včetně odborného popisu, tzv. „charge coins“ a „charga plate“. Tyto věci jsme sháněli až v USA a v České republice je tato sbírka jedinečná.
Nově jste otevřeli také showroom v srdci Českého středohoří, v Doksanech přímo vedle zámku, kláštera premonstrátek a kostela sv. Petra a Pavla. Proč právě na tomto místě?
Měli jsme starožitnosti v našem rodném Karlovarsku, ale prostory začaly být nedostačující. Ponechali jsme je tedy pouze jako restaurátorskou dílnu mého otce a začali se poohlížet po jiných prostorech, dostupných pro zákazníky ze všech koutů republiky. Nechtěla jsem místo v rušném městě, jež nese energii věčně uspěchaných lidí a kde není kde zaparkovat. Najít vhodné prostory není jednoduché, protože starožitnosti potřebují také své klima (nemůžou být uchovány ve velkém vlhku nebo zimě). Areál bývalého cukrovaru v Doksanech jsem objevila díky mému příteli. Když jsem se tam ocitla poprvé, cítila jsem tak úžasnou energii, že jsem ihned věděla, že to je to pravé místo. Prostory nebyly volné, ale vyplatilo se počkat a v létě letošního roku jsem zde otevřela úspěšný showroom se starožitnostmi. Areál bývalého cukrovaru se nachází mezi dvěma kostely, takže je tu krásná uklidňující energie a klid. Navíc je zde dostatečná parkovací kapacita. Areál se nachází pouhé 3 km od sjezdu z dálnice D8, takže i doprava sem je bezproblémová. A další přidanou hodnotou, díky které jsem zvolila toto místo je fakt, že České středohoří nabízí mnoho tipů na výlety, takže vydáte-li se navštívit můj showroom, můžete to spojit s rodinným výletem po okolí. Je tu nejen překrásná příroda, ale mnoho zámků, hradů, muzeí, nebo třeba památník Terezín.
Poblíž je také filmový a foto ateliér v místě zrekonstruovaného bývalého cukrovaru. Spolupracujete spolu, potřebují-li nějaké historické předměty jako rekvizity či nějaké rady?
S filmaři a fotografy jsme spolupracovali již předtím než jsme otevřeli showroom v Doksanech. Většinou jim zapůjčujeme starožitnosti, jako rekvizity pro natáčení nebo fotografům pro vytvoření pěkného zátiší.
Jste také členem C.I.N.O.A., což je uznávaná asociace starožitníků a mezinárodní konfederace sdružení obchodníků s uměleckými díly. Logo C.I.N.O.A., je uznáváno jako symbol kvality, odbornosti a bezúhonnosti v umění a starožitnostech.
Co vše musíte splňovat, abyste se mohli stát a udržet jejím členem?
Členem není Antik Kureš jako takový. Jsme členy Asociace starožitníků s.z., která je členem mezinárodní asociace C.I.N.O.A. Pyšní se tím, že byla přijata v roce 1996 jako první země postkomunistického bloku, přičemž kandidátská doba byla pouhé dva roky. Jako členové Asociace starožitníků s.z. jsme tedy povinni dodržovat také stanovy, kodex a další přijaté zásadní dokumenty C.I.N.O.A., jíž je Asociace starožitníků s.z. členem.
Zúčastňujete se také nějakých burz se starožitnostmi? Jste členy nějaké mezinárodní burzy?
Každoročně se zúčastňujeme prodejního veletrhu starožitností Antique, který je pořádaný dvakrát ročně (na jaře a na podzim) Asociací starožitníků v Novoměstské radnici v Praze. Je to v České republice nejprestižnější akce týkající se prodeje starožitností, nepočítám-li klasické aukce. Zúčastňujeme se ale i jiných evropských profesionálních burz pro starožitníky, jejichž členy jsme.
Spolupracujete i s jinými organizacemi a institucemi jako například Asociace majitelů hradů a zámků, Asociace starožitníků, umělecké aukční síně atd.? S kým je důležité ve vašem oboru spolupracovat?
Jak jsem již zmínila, jsme členy Asociace starožitníků a s ostatními institucemi také občas spolupracujeme. Především pak s majiteli hradů, zámků a muzeí, kterým pomáháme vybavovat expozice. Soukromé majitele hradů a zámků velmi podporujeme a rádi jim zdarma poskytujeme rady týkající se starožitností, vybavení prostor a expozic. Obdivujeme je, neboť často zachrání překrásnou památku, která by bez jejich investic a renovace podlehla zkáze času. V našem oboru je také důležitá spolupráce nejen s odborníky, galeristy a kolegy z oboru, ale také s restaurátory a dobrými řemeslníky, jako jsou zlatníci, skláři, čalouníci, truhláři nebo zámečníci.
Musíte při koupi či převzetí nějaké starožitnosti do prodeje předem také prozkoumat, zda se nejedná o nějaký předmět celostátně či mezinárodně hledaný? Stal se vám již někdy takový případ?
Takovýto případ se nám, naštěstí, nikdy nestal. Ano, určitě je potřeba prověřit, zda se nejedná o kradený nebo hledaný předmět. Nicméně pokud vykupujete nějakou věc, musíte identifikovat prodávajícího a vyplnit s ním mnoho dokumentů. Je to poměrně složité martýrium, takže není moc pravděpodobné, že by nějaký zloděj přišel s kradenou věcí právě k vám, a ještě se vám legitimoval občanským průkazem. Takovýto předmět by se snažil prodat spíše někde na „černém trhu“.
Zabýváte se ještě i jinými obory než starožitnostmi? Co by vás ještě zajímalo?
Ano, zabývám se mnoha obory. Původní profesí jsem právnička, takže se ubírám i tímto směrem, nicméně starožitnosti jsou pro mě na prvním místě. Jako vášnivá cestovatelka jsem neváhala přijmout i nabídku jedné mexicko-české cestovní kanceláře, pro kterou pracuji jako PR manager. A nejen s cestováním je spojeno i fotografování, které je také mé celoživotní hobby.
Chtěla byste něco sdělit čtenářům závěrem?
Určitě bych jim chtěla říci, aby ke všem starožitnostem přistupovali s úctou a láskou a vedli i ty mladší generace ke stejnému přístupu. Protože čas plyne, starožitností ubývá, a právě ony jsou jednou z věcí, díky které můžeme poukázat na naše dějiny a historii lidstva. A na závěr bych všechny milovníky, sběratele, obdivovatele i všechny ostatní chtěla srdečně pozvat na blížící se, již zmiňovaný, veletrh starožitností Antique, který bude pořádán v Novoměstské radnici od 15. do 18. listopadu 2018.
Děkuji za rozhovor.
https://www.ekonomickymagazin.cz/2018/10/u-dve-ste-let-starych-hodin-je-nemozne-aby-sly-na-vterinu-presne-i/


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama