e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Ať vaše peníze pracují pro vás, ne pro ostatní

18.10.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Ať vaše peníze pracují pro vás, ne pro ostatní

V červenci byla mediálně velmi propírána snaha některých politických stran ovlivnit reklamu na půjčky.

Snaha regulovat trh s půjčkami byla ze strany České národní banky určitě správnou cestou. Zákon o spotřebitelském úvěru, který vešel v platnost v prosinci roku 2016, hodně změnil hřiště, na kterém se v Česku půjčovalo.
Snaha omezit reklamu na půjčky už je vlastně jen třešničkou na dortu, protože podstatu problému vlastně neřeší. V Česku máme totiž dvě věci, které lidem brání v tom udělat správné rozhodnutí.
Internet plný polopravd a lží. Špatně
Není žádnou novinkou, že špatná zpráva se mezi lidmi šíří několikrát rychleji než ta dobrá. Totéž platí i o informacích, potažmo o reklamě. Téma financí to více než potvrzuje. Často se dozvídáme, jak někdo někoho obelhal nebo okradl, jak pojišťovna nevyplatila peníze a podobně. Zprávy typu „Klient měl pojištěná závažná onemocnění, naneštěstí dostal infarkt, a díky pojišťovně přežil i po finanční stránce“ nikoho moc nezajímají. Taková témata na veřejných serverech, jak se říká, „netáhnou“. I to je jeden z důvodů, proč se (nejen) českým éterem šíří dezinformace nebo hoaxy považované za pravdy (což je jejich účelem), a to samozřejmě není dobře. Nejde navíc jen o jednotlivé konkrétní případy, ale o obor financí a finanční gramotnosti obecně.
Pozitivní reklama? Jen z médií a placená. Taky špatně
Finančním institucím tím pádem nezbývá nic jiného, než investovat opravdu, ale opravdu velké peníze do reklamy. Proto je každá čtvrtá reklama v televizi placena bankou, pojišťovnou, stavební spořitelnou a dalšími (bohatými) hráči finančního trhu. Lidé na ně ale reagují naprosto nepochopitelně, až paradoxně. V hlavě v ten moment zafunguje jednoduché pravidlo, že co je v médiích, to je pravda, a tudíž tohle asi bude ten správný produkt pro ně. Často pak běží uzavřít smlouvu o nějakém produktu do té a té finanční instituce, jen aby měli to, co „říkali v televizi“. Z tohoto pohledu se dá brát snaha o omezení reklamy na nebankovní půjčky jako správná.
Přemýšlejte. Ptejte se
Co je ale daleko důležitější, než omezování a regulování reklamy, je naučit lidi o penězích přemýšlet. Finanční gramotnost je základ, pokud chceme předcházet nesprávným rozhodnutím nebo špatným reakcím na některé nabídky. Každý by měl přeci vědět, kolik peněz si má dávat stranou, kdy je půjčka vhodná a kdy nikoliv, a také jakým rizikům se bránit v rámci pojištění. Toto by se nemělo vyučovat jen na základních školách, ale povinně mezi všemi ohroženými vrstvami obyvatel,“ vysvětluje Daniel Macoun, oblastní vedoucí společnosti OVB Allfinanz.
Nastavte s rozumem svoje finance
Mnoho lidí si myslí, že základem rodinných financí je mít něco někde naspořeno. Mít tak jistotu, že když se stane něco nenadálého – rozbije se auto, děti vysklí výlohu, nebo jim naopak budou rodiče chtít zaplatit nějaký zajímavý zážitek, tak aby na to prostě bylo. Zbytek peněz pak nějak sem a tam pohazují po různých stavebních nebo penzijních spořeních či spořících účtech a myslí si, že mají finance vyřešené.
Musím přiznat, že podobný přístup zaznamenávám u dvou třetin rodin. Je to samozřejmě lepší přístup, než fungovat od výplaty k výplatě, ale finance v rodině se dají řešit i systematičtěji. V konečném důsledku se tím dá vydělat dost peněz,“ poznamenává Pavel Turek, oblastní ředitel společnosti OVB Allfinanz.
A jak na to jednoduše? V první řadě je nutné si uvědomit, že dům se také nestaví od střechy, ale od základů. A v případě rodiny tvoří základy nejčastěji příjmy obou rodičů.
Začněte s vlastním příjmem. Pokud ten nebude, nezbude na nic
Nejdůležitější, co by měl mít každý ošetřeno, je ochrana rizik spojených se zdravím a možným výpadkem přijmu rodiny. Nejčastěji se sjednává pojištění smrti, invalidity, závažných onemocnění, trvalých následků, pracovní neschopnosti, případně doplňkové úrazové pojištění – tzv. denní odškodné úrazu či pojištění hospitalizace. „Klient bohužel velmi často uvažuje ve smyslu – vydělám, když si zlomím ruku. Jenže to je velmi chybné uvažování. Krátkodobá pojištění nemoci nebo drobných úrazů jsou velmi drahá, a navíc jen zřídkakdy ovlivní příjem rodiny,“ doplňuje Michal Kossúth, oblastní ředitel poradenské společnosti OVB Allfinanz.
Nezapomeňte proto mít zajištěný příjem hlavně pro případ dlouhodobého výpadku nebo závažné nemoci (či smrti), které jsou nejčastější příčinou výpadku příjmu rodiny.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama