e-news.cz - kurzy
Reklama

„Úžasná podnikatelská“ vláda bude zase hospodařit na sekeru

26.10.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
„Úžasná podnikatelská“ vláda bude zase hospodařit na sekeru

Když už to nevěděli do teď profesionální politici, tak to může vědět profesionální manažer, který se tváří jako mesiáš.

Na dluh se věčně žít nedá.
Sněmovna schválila rozpočet na rok 2019. Počítá s hospodářským růstem 3,1 procenta a přitom s deficitem rozpočtu 40 miliard. Co bude potom? Jednou ten hospodářský cyklus přijde, bude potřeba peněz a kde se seženou? Přijde jiná vláda, mandatorní výdaje budou dány, ekonomika nepošlape. Deficit rázem vyskočí na astronomickou cifru a zastánci dnešních pořádků budou mít jasno – může za to Kalousek!
Ostatně podívejme se, jak tento „arcilotr“ jako ministr financí hospodařil. 

  • 2006: růst HDP 7,1 procenta, schodek 97,3 miliardy. Strašné. Premiér Paroubek.
  • 2007: 9.1.2017 nastupuje Miroslav Kalousek do funkce ministra financí. Růst zpomaluje na 5,5 procenta, přesto se snižuje schodek na 66,39 miliardy.
  • 2008: růst 2,5 procenta a schodek již jen 19,37 procenta.
  • 2009: nastává hospodářská krize. Pokles hospodářství o 4,7 procenta a logicky nárůst deficitu na 192,2 miliard. To je to, co do dnes Kalouskovi všichni vyčítají. Ale upozorňuji, že ministra financí dělal do 8.5.2009. Pak nastupuje úřednická Fischerova vláda s ministrem financí Janotou. Ti tedy už připravovali a prosadili rozpočet na rok 2010.
  • 2010: růst 2,1 procenta, přesto schodek 156,42 miliard. 13.7.2010 opět nastupuje do funkce ministra financí Miroslav Kalousek a připravuje tak rozpočet na rok 2011.
  • 2011: růst 2 procenta a malé snížení schodku na 142,77 procenta.
  • 2012: pokles 0,8 procenta, přesto snížení schodku na 101 miliard.
  • 2013: pokles 0,5 procenta a další snížení schodku na 81,26 miliard. 10.7.2013 končí Miroslav Kalousek jako ministr financí. Nastupuje Jan Fischer v úřednické Rusnokově vládě.
  • 2014: růst 2 procenta, a schodek skoro stejný 77,78 procenta. 29.1.2014 nastupuje na ministerstvo financí dnešní premiér Andrej Babiš a je tak zodpovědný za přípravu rozpočtu na rok 2015.
  • 2015: růst 4,3 procenta, schodek 62,80 procenta. Premiér Sobotka za ČSSD.

Trend se zvrátil až poté. A je paradoxní že premiérem byl sociální demokrat Sobotka a za dobré finance posledních let si zásluhy samozřejmě přisvojil Andrej Babiš. Tentýž člověk, co je dnes premiér, jehož strana má i ministerstvo financí, a opět při růstu ekonomiky plánuje zvyšování zadlužování. Čísla nahoře jednoznačně dokazují, že Kalousek je jen oblíbeným fackovacím panákem. Za pár let se to na něj už bude házet jen těžko.
Každý ekonomický elév ví, že ekonomika se vyvíjí v hospodářských cyklech. V době růstu se má spořit na horší časy. V době krizí se má z těch úspor brát a dorovnávat. U nás to nerespektovali politici, a je jedno či levicoví nebo pravicoví, a teď to nerespektuje ani údajný schopný manažer.
Neustále pokukujeme po Německu. V našem národě je k němu v mnoha lidech zakořeněna nenávist, vyplývající spíše ze závisti. Nikdy na ně nemůžeme mít. Mají tři miliony uprchlíků o které se musí starat, mají své problémy, přesto hospodaří s přebytkem. Již několik let. My umíme jen závidět a nadávat, ale něco udělat, to ne, to za to může Kalóóósek.
Tomáš Flaška, Pravý prostor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama