e-news.cz - kurzy
Reklama

Skauti či pionýři asi příští rok dostanou méně peněz od státu

03.11.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Skauti či pionýři asi příští rok dostanou méně peněz od státu

Ačkoli zájem o činnost mládežnických organizací mezi dětmi i rodiči v posledních letech stále roste, příští rok asi dostanou od

státu méně peněz než letos. Sněmovnou schválené základní parametry rozpočtu nyní počítají se snížením z letošních asi 280,3 milionu korun pro mládež přibližně o 4,5 milionu, i když ministerstvo školství původně slibovalo naopak růst asi o 163 milionů korun.
Zástupci České rady dětí a mládeže (ČRDM) tento týden vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby to napravil. Podle nich se peníze přesunuly na sport. ČTK o tom informovala mluvčí ČRDM Soňa Polak.
Základní parametry státního rozpočtu na příští rok minulý týden v prvním čtení schválila Sněmovna. Zatímco tento rok šlo na zájmovou činnost a rekreaci dětí a mládeže přibližně 280,3 milionu korun, v příštím roce to má být 275,8 milionu korun. Podklady k vyjednávání o rozpočtu, které má ČTK k dispozici, přitom ukazují, že ministerstvo před projednáváním ve Sněmovně navrhovalo pro děti a mládež kolem 443,3 milionu korun.
K přerozdělení prostředků uvnitř rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) došlo v poslední fázi přípravy státního rozpočtu. Zatímco MŠMT mělo zájem prostředky určené mládeži navýšit, nakonec zřejmě zvítězila politická vůle jasně deklarovat podporu sportu,“ uvedla Polak.
Pro sport se v příštím roce počítá s 8,4 miliardy korun. Přesně sedm miliard má jít z ministerstva školství, zbytek dají ministerstva obrany, vnitra a pro místní rozvoj. Letos bylo na sport vyčleněno přibližně 5,5 miliardy korun.
Podle ministerstva školství se při vyjednávání původně počítalo s tím, že peníze na školní sportovní soutěže, hodinu pohybu navíc a mimoškolní pohybové aktivity budou v kapitole rozpočtu pro mládež. „Po dohodě s ministerstvem financí a vládním zmocněncem pro sport zůstaly prostředky jako v minulých letech v ukazateli sport, jejich účel zůstává nezměněn,“ napsalo tiskové oddělení úřadu ČTK.
Podle Polak v současnosti reálně klesají peníze na klubovny, vybavení pro volnočasové aktivity a opravy základen mládežnických organizací. Přestože v nich pracují dobrovolníci, nemají dost peněz na to, aby mohly zabezpečit obrovský zájem o činnost ze strany dětí a rodičů, uvedla.
Zástupci ČRDM proto premiérovi napsali otevřený dopis. „Jsme z této situace zmateni a prosíme Vás, pane premiére, abyste ji prověřil, popřípadě inicioval nápravná opatření. V poslaneckém podvýboru pro mládež existovala shoda napříč politickými stranami podpořit činnost s dětmi a mládeží hlavně navýšením investiční podpory,“ stojí v dopise.
Do spolků sdružených v ČRDM pravidelně chodí přibližně 200 tisíc dětí a mladých lidí do 26 let. Ze zmíněné části rozpočtu čerpají peníze skauti, pionýři, tomíci i drtivá většina dalších mládežnických organizací. Skautů je nejvíce. Jejich počet vzrostl za posledních 12 let ze zhruba 40 500 na 60 500.
Poslanci už nyní schválené parametry rozpočtu nemohou měnit, v dalším kole projednávání už mohou navrhovat pouze přesuny uvnitř rozpočtu. V rozpočtu ministerstva školství na příští rok je 205,8 miliardy korun včetně dotací z EU.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama