e-news.cz - kurzy
Reklama

Zákaz prodeje za podnákladové ceny narovná trh s potravinami

04.11.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zákaz prodeje za podnákladové ceny narovná trh s potravinami

Záměr ministerstva zemědělství týkající se zákazu prodeje potravin za podnákladové ceny by jednoznačně narovnal český maloobchodní trh.

Pomohl by zejména tradičnímu trhu. Dlouhodobě ho totiž ničí cenová politika velkých řetězců, kde se často objevují produkty, jejichž ceny jsou pod výrobními náklady. Zrušení dumpingu by zároveň přineslo více peněz do státního rozpočtu, na výsledných nákladech spotřebitelů by se přitom výrazněji nepodepsalo.
Prodej potravin za podnákladové ceny lze už téměř čtvrtstoletí považovat za jeden ze zásadních problémů českého maloobchodu. Týká se přitom zhruba pouze pěti procent veškerého sortimentu. Jde zpravidla o základní komodity jako máslo, mléko, cukr či mouka. Řetězce touto dotovanou cenou nalákají zákazníka na konkrétní produkt, přitom ale výrazněji zdraží ostatní sortiment, který jim vzniklou ztrátu kompenzuje. Průměrný nákup na této prodejně je tak pro spotřebitele ve výsledku stejně dražší než v případě nezávislého trhu, kde se lze setkat s umírněnou cenovou politikou a zároveň zde neexistují podnákladové ceny. Spotřebitelé však na extrémně nízké ceny základních komodit stále slyší, což značně škodí právě tradičním českým obchodníkům.
Zákazem podnákladových cen by tak došlo k jednoznačnému narovnání trhu, a to hned v několika rovinách. Nejen, že by nadnárodní řetězce již nemohly tyto praktiky používat, zároveň by se eliminovala snaha velkých dodavatelů poskytovat tradičnímu trhu zboží za vyšší cenu než u řetězců. Při vyjednávání o cenách se totiž dodavatelé často odkazují právě na podnákladové ceny, za které řetězce údajně jejich produkty prodávají. Ve skutečnosti však takoví dodavatelé pouze nabízejí zboží pro tradiční trh za vyšší ceny než u řetězců. Při zákazu dotovaných cen by tak tato argumentace dodavatelů vymizela a tradiční trh by mohl rázem požadovat po dodavatelích stejné ceny, jaké mají k dispozici nadnárodní řetězce. Současná těžká pozice českého tradičního trhu by se tak významně zlepšila.
Zákaz prodeje za podnákladové ceny by neznamenal ani velký problém z hlediska nákladů pro spotřebitele. Právě díky tomu, že se týká pouze některých základních komodit, které zpravidla nejsou příliš nákladné. Při zrušení dotovaných cen tak může výsledný měsíční náklad domácnosti stoupnout při běžné spotřebě o maximálně 50 korun, což v souhrnu nebude hrát nikterak výraznou roli.
Další výhodou zákazu podnákladových cen by byl také vyšší výnos pro stát. Prodávání pod náklady totiž znamená i nižší odvody na DPH. Podobné praktiky navíc jinde ve světě de facto neexistují, standardem je prodávání zboží za nákladové ceny, proč by to tedy v případě Česka mělo být jinak? Regulace existují pro všechny obory, není tedy důvod, proč by neměly platit i u prodeje potravin. Konkrétně zákaz dotovaných cen by znamenal, že se českému tradičnímu trhu dostane stejně výhodných podmínek jako zahraničním řetězcům.
Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Sazka reklama
Reklama