e-news.cz - kurzy
Reklama

Zrušení karenční doby zvýší nemocnost a dále navýší náklady firem

03.11.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zrušení karenční doby zvýší nemocnost a dále navýší náklady firem

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky nesouhlasí s rozhodnutím poslanců zrušit karenční dobu.

Zrušení karenční doby povede ke zvýšení nemocnosti a navýšení nákladů firem na lidské zdroje. Firmy budou muset také nahradit chybějící práci, a to většinou formou přesčasů stávajících zaměstnanců, což přináší další finanční a organizační náklady. Karenční doba má také významný preventivní dopad, který vede občany k větší zodpovědnosti starat se o své zdraví. Je nepřijatelné, aby zodpovědnost za obecné zdraví byla přenášena na zaměstnavatele. Ti očekávají, že zrušení karenční doby zvýší nemocnost v některých odvětvích o dvě až tři procenta.
Jedním z významných důvodů zavedení karenční doby v roce 2008 bylo značné zneužívání dočasné pracovní neschopnosti ze strany zaměstnanců, které následně významně kleslo. Česká republika patřila zejména před zavedením karenční doby ke státům s nejvyšší mírou pracovní neschopnosti v Evropě. Do této situace se nyní pravděpodobně opět vrátíme. Karenční doba, tedy nulová náhrada ušlé mzdy, za první tři dny pracovní neschopnosti, je přitom běžná v celé řadě evropských zemí. Její zrušení povede pouze k dalšímu zatěžování podnikatelů.
Nesouhlas zaměstnavatelů vyjadřujeme zejména z těchto důvodů:
A. Zavedení karenční doby v 2008 vedlo ke snížení počtu případů dočasné pracovní neschopnosti. Česká republika patřila zejména před zavedením karenční doby ke státům s nejvyšší mírou pracovní neschopnosti v Evropě.
Je nutno připomenout, že se zavedení karenční doby byla zaměstnancům snížena platba nemocenského pojištění o 1,1 procenta což by se mělo se zrušením karenční doby opětovně zavést.
Karenční doba, resp. nulová náhrada ušlé mzdy, za první tři dny pracovní neschopnosti je přitom běžná v celé řadě evropských zemí (Finsko, Francie, Itálie, Rakousko, Řecko, Estonsko, Kypr, Malta, Portugalsko, Španělsko, Irsko, Švýcarsko, Velká Británie).
Zrušení karenční doby povede ke zvýšení nemocnosti a tím ke zvýšení osobních nákladů, a to i v případě, že by náhradu ušlé mzdy refundoval stát (přímo prostřednictvím sociálního pojištění či nepřímo snížením sazby sociálního pojištění za zaměstnavatele), neboť by pak zaměstnavatelé řešili náhrady či omezení aktivit.
B. Druhým důvodem odmítavého postoje zaměstnavatelů je další navýšení nákladů na lidské zdroje. Tyto náklady patří také mezi nejvyšší v Evropě a přímo ovlivňují konkurenceschopnost naší země. Jelikož se vláda ČR rozhodla, že má být na zaměstnavatele přenesen další a dodatečný požadavek hradit v nějakém parametru první tři dny nemocenské, pak očekáváme i nastavení kompenzačního mechanismu např. ve formě snížení odvodů zaměstnavatele na sociální pojištění či přímé úhrady prostřednictvím sociálního pojištění. Jako nevhodnější nástroj této kompenzace navrhujeme zvýšení solidarity zaměstnanců, tj. navýšení odvodů sociální pojištění zaměstnanců.
V současné době řada firem nabízí týden dovolené nad rámec zákoníku práce, některé dokonce placené volno formou „sick days“, což jsou jedny z nejdražších benefitů pro zaměstnance. Oba tyto instituty jsou pro zaměstnance výhodnější než karenční doba a řada zaměstnanců právě tento týden dovolené navíc využívá pro nemoci, aby pak mohli řádně čerpat dovolenou pro odpočinek. Zavedení karenční doby, která v současném návrhu má být hrazena zaměstnavateli, povede k nárůstu nákladů a k očekávanému omezení již současně nízké konkurenceschopnosti českých firem. Pro srovnání – produktivita v ČR je o třetinu nižší než produktivita práce v Německu. Firmy budou hledat, jak tyto náklady kompenzovat a jedním z kroků může být rušení právě dovolené nad rámec zákoníku práce, rušení „sick days“, či dalších výhod, které nyní mohou zaměstnancům poskytovat.
Možné důsledky zrušení karenční doby
Lze očekávat, že zrušením karenční doby dojde k nárůstu počtu případů DPN a současně i počtu prostonaných dnů. Toto opatření se tedy odrazí ve výdajové stránce systému nemocenského pojištění. V návaznosti na nárůst výdajů by bylo nutné zabývat se příjmovou stránkou. Pokud by období karenční doby kryl systém nemocenského pojištění, může nastat nutnost zvýšení odvodů pojistného na nemocenské pojištění (případně znovuzavedení platby pojistného pro zaměstnance). Pokud by období karenční doby bylo pokryto náhradou mzdy poskytovanou zaměstnavatelem, může nastat nutnost dalšího snížení jeho odvodů do systému nemocenského pojištění, tj. došlo by k faktickému k poklesu příjmové stránky tohoto systému.
Je třeba též vzít v potaz, že pro firmy se nejedná pouze o přímé finanční dopady hrazení karenční doby (které mohou být kompenzovány snížením odvodu sociálního pojištění pro zaměstnavatele), ale je též třeba nahradit chybějící práci, a to většinou formou přesčasů stávajících zaměstnanců, což je opět nákladné a náročné organizačně a samozřejmě tím bude dále snižována konkurenceschopnost českých firem.
Karenční doba má též významný preventivní dopad, který vede občany k větší zodpovědnosti o starání se o své zdraví. Je nepřijatelné, aby zodpovědnost za obecné zdraví byla přenášena na zaměstnavatele.
Stanovisko Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky (KZPS)


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama