Apogeo
Reklama

Bytová výstavba vázne. V říjnu se v Praze nezačal stavět ani byt

09.12.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bytová výstavba vázne. V říjnu se v Praze nezačal stavět ani byt

EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol.


Růst českého stavebnictví letos nekončí, i v říjnu rostla stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o devět procent. Daří se hlavně pozemnímu stavitelství (nárůst o 11,6 procenta), přidávají ale i inženýrské stavby (plus 7,7 procenta). Naopak bytová výstavba je stále v krizi, meziročně bylo v říjnu podle ČSÚ zahájeno v celé ČR o 1,7 procenta bytů méně. Pokud jde pouze o bytové domy, tak tam je pokles více než třetinový (35,4 procenta). Alarmující zůstává situace v Praze, kde se v říjnu nezačal stavět ani jediný nový byt v bytovém domě.
56. 20. 78. 13. 61. 36. To nejsou čísla tažená ve Sportce, ale počty nově zahájených bytů v bytových domech na území hlavního města v jednotlivých měsících. 56 v září, 20 v červenci, 78 v červnu, 13 v březnu, 61 v únoru a 36 v lednu. Na tato výmluvná čísla navázal říjen, kdy se nezačal stavět ani jeden jediný byt. Můžeme tak konstatovat, že se bytová výstavba v Praze zcela zastavila!
Pouze ve dvou měsících roku se totiž letos dá mluvit o jakési bytové výstavbě. A to ještě dubnová čísla zkresluje jeden velký projekt v Modřanech s 800 byty. Přestože investor začal zatím stavět pouze zhruba jednu třetinu bytů, statistici je započítali všechny. I s tímto zkreslením se však dostaneme k tomu, že se v hlavním městě letos začalo stavět jen 1663 nových bytů v bytových domech. To je extrémně málo. Vzhledem k tomu, že do konce roku statistikům zbývají k dopočítání statistiky pouze dva v podstatě zimní měsíce, nedá se očekávat, že by se tato tristní čísla příliš změnila.
Co se však musí změnit zcela určitě, je přístup radnic a hlavně jednotlivých stavebních úřadů k bytové výstavbě. Nemůžeme déle čekat, až se nové vedení magistrátu a městských částí ve svých funkcích rozkouká. Na to je příliš pozdě. Hlavní prioritou všech musí být rozběhnutí v současnosti zamrzlé bytové výstavby. Není přitom potřeba vymýšlet složitosti a čekat na změnu stavební legislativy. V povolovacím procesu jsou desítky, ne-li stovky rezidenčních projektů s mnoha tisíci byty. Stačí, aby jim stavební úřady daly prioritu a přestaly jejich schválení dále odkládat. Bez nových velkých bytových projektů se totiž z tohoto marasmu jen tak nevyhrabeme.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama